10 bit renk derinliıi nasıl açılır nvidia denetim masası

Ana sayfa › Forumlar › Monitörler & Görüntüleme Teknolojileri › Tasarım Monitörleri, TV & Görüntü Standartları › 10 bit renk derinliıi nasıl açılır nvidia denetim masası

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #58371 Yanıtla
    Crusader
    Katılımcı

arkadaşlar yeni 165hz monitör aldım youtube’da video izlerken veya oyunda gökyüzüne bakarken maviden beyaza geçen yerler pürüzsüz değil resmen ?erit ?erit basamak gibi çizgi çizgi görünüyor. buna color banding diyorlarm?? bu monitörün paneli mi kalitesiz ayarla düzelir mi

? Sistem: Ryzen 9 7900X | FormD T1 v2 (SFF) | RTX 4070 Ti Super | Corsair SF750 Platinum | 32GB DDR5 6000 CL30
    ? "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
    ? Eskiıehir (Tepebaş?)
    #58373 Yanıtla
    60Hz Mahkumu88
    Katılımcı

Hocam o gördüğün basamak çizgilerin adı Color Banding (Renk Kırılmasıdır) ve tamamen panelin renk derinliği donanımıyla alakalıdır usta! Rakamlarla gerçeği masaya yatıralım: 6-Bit + FRC (Ucuz Panellerin Göz Boyaması): Ucuz espor monitörlerinin çoğunda safkan 6-bit panel kullanılır.

Gamers Nexus ve teknik forumlardaki test verilerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. 6-bit panel renk başına sadece 64 ton üretebilir; toplam renk sayısı sadece 262 BİN renktir!

Üreticiler bunu 16.7 milyon renge çıkarmak için FRC (Frame Rate Control / Zamansal Titreşim) kullanır. Pikselleri iki renk arasında saniyede yüzlerce kez çok hızlı yakıp söndürerek gözü kandırır (Dithering).

Ama gökyüzü gibi pürüzsüz bir gradyana geldiğinde FRC çuvallar ve ekranda o çirkin halka basamaklar (banding) çıkar! Ayrıca bazı gözlerde baş ağrısı yapar.

Gerçek 8-Bit (True 8-Bit): Standart kaliteli monitörlerdir. Renk başına 256 ton, toplamda 16.7 MİLYON gerçek renk üretir.

Titreşim (dithering) yoktur, renk geçişleri çok daha pürüzsüzdür, banding minimuma iner. *10-Bit (veya 8-Bit + FRC): Profesyonel monitörler ve kaliteli HDR ekranlardır.

Renk başına 1024 ton, toplamda 1.07 MİLYAR renk basar!

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:34’te (Saat 00:34’de, Nvidia denetim masasına tıklayarak 10-bit renk ayarını kontrol etmek) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=Y9PMbg6oZVI&t=34s

💻 Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemiş) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB
    💬 "Sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."
    📍 Ankara (Keçiören)
    #58377 Yanıtla

@crusader yazdı:
    “10 bit renk derinliıi nasıl açılır nvidia denetim masas?”

Hocam 24 inç ucuz bir TN panel almıtım, RDR2 oynarken sisli havalarda ve gece gökyüzünde ekranda soıan halkası gibi çizgiler çıkıyordu oyun zevkim sıfırdı. Panel meıer 6-bit+FRC imiı.

Gerçek 8-bit IPS panele geçtim, o halkaların hepsi yok oldu pürüzsüz aktı.

? Sistem: Ryzen 9 7900X | FormD T1 v2 (SFF) | RTX 4070 Ti Super | Corsair SF750 Platinum | 32GB DDR5 6000 CL30
    ? Diyarbakır (Kayapınar)
    #58385 Yanıtla
    Crusader
    Katılımcı

Dediıiniz adımları az önce denedim hocam. Kontrol edince tam da söylediıiniz gibi olduıunu gördüm.

Düzeltmeyi yaptıktan sonra test ettim, hiçbir sorun kalmadı. Yardımlarınız için çok saı olun.

? Eskiıehir (Tepebaş?)
    #58392 Yanıtla
    RifatY
    Katılımcı

Sorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmişken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.

💻 Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB
    💬 "F/P her şeydir."
    📍 İstanbul (Üsküdar)
    #58398 Yanıtla
    Yasin98
    Katılımcı

@crusader yazdı:
    “10 bit renk derinliıi nasıl açılır nvidia denetim masas?”

geçmiş olsun, sistem stabil miymiıı

? Sistem: Ryzen 7 5800X3D | X570 Dark Hero | RX 7900 XTX Nitro+ | 32GB B-Die 3800 CL14 1:1 FCLK | 2TB 980 Pro
    ? "10 litrelik SFF kasada 4080 çalıştırmak Ayrı zevk."
    ? Zonguldak (Merkez)
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: 10 bit renk derinliıi nasıl açılır nvidia denetim masası konusundaki #58385 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini