1000r kavisli monitör alıması zor mu göz yorar m?

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #58868 Yanıtla

Selamlar, hem oyun oynamak hem de AutoCAD / Photoshop’ta mimari ve grafik tasarım iıleri yapmak için 34 inç ultrawide bir monitör almayı düıünüyorum. Modelleri incelerken bazılarının ‘1000R’, bazılarının ‘1500R’ Aşırı kavisli (curved), bazılarının ise tamamen düz (flat) olduıunu gördüm. Maıazada 1000R kavisli monitöre baktışığımda ortası çok içine çekik geldi, ekrandaki cetvel ve kareler resmen yay gibi bükük görünüyordu. Ancak forumlarda ‘VA paneller kavisli olmak zorunda, düz olursa kenarların rengi solar’ diyorlar. 1000R ile 1500R arasındaki fark nedirı Kavisli ekranda mimari çizim ve grafik tasarım yapılır m??

? Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless
    ? "10 litrelik SFF kasada 4080 çalıştırmak Ayrı zevk."
    ? Erzurum (Yakutiye)
    #58871 Yanıtla
    Tayfun99
    Katılımcı

@fiyat_performans_delisi yazdı:
    “1000r kavisli monitör alışması zor mu göz yorar mı”

Hocam kral çok net bir ayrıma gelmişsin: Oyun/film dünyası ile mühendislik/çizim dünyası burada taban tabana zıt çalışır! Önce o ‘R’ harfinin matematiğini çözelim: ‘R’ dediğin şey ‘Yarıçap’tır (Radius).

Reddit r/buildapc ve uluslararası donanım testlerinde de paylaşılan tecrübelere göre, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. 1000R demek, o monitörlerden yan yana dizip tam bir çember yapsan o çemberin yarıçapı tam 1000 mm (yani 1 metre) olur demektir!

Yani R sayısı küçüldükçe kavis ŞİDDETLENİR (1000R çok dik bir yaydır, 1500R daha yumuşaktır, 1800R ise hafif kavislidir). Neden özellikle VA paneller kavisli yapılırı

Çünkü VA panellerin doğal kontrastı muazzamdır (3000: ama bakış açıları kötüdür; düz 34 inç bir VA ekrana tam ortadan baktığında, ekranın sağ ve sol kenarlarına gözün 45° açıyla bakar ve kenarların rengi solar, kontrastı çöker! Kavis, ekranın her noktasını gözüne eşit mesafede tutarak bu renk solmasını yok eder ve simülasyon/FPS oyunlarında seni oyunun içine hapseder.

ANCAK işin içine AutoCAD, Photoshop, Premiere veya mimari çizim girdiği anda 1000R kavis bir kabusa dönüşür!

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 01:13’te (Panels are explained and their performance is discussed) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=2sxWy0dfzKQ&t=73s

💻 Sistem: Ryzen 5 3600 | A320M | GTX 1650 4GB | 16GB Crucial Ballistix | 240GB SSD + 1TB HDD
    💬 "Stok fanla yola devam."
    📍 İstanbul (Beşiktaş)
    #58875 Yanıtla
    Yigit1905
    Katılımcı

@fiyat_performans_delisi yazdı:
    “1000r kavisli monitör alıması zor mu göz yorar m?”

Hocam çok saı olun, dediıiniz adımları uyguladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

? Sistem: Ryzen 5 5600G (APU) | B450 | Vega 7 Graphics | 2x8GB 3600MHz | Goodram 512GB NVMe
    ? "Stok fanla yola devam."
    ? Ankara (Etimesgut)
    #58879 Yanıtla

Söylediıiniz yöntemle çözüldü hocam. Sistemi dikkatlice açıp kontrol ettim ve tavsiye ettiıiniz ?ekilde hallettim.

Konuyu açtışığıma çok memnun oldum, elinize sağlık.

? Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless
    ? "10 litrelik SFF kasada 4080 çalıştırmak Ayrı zevk."
    ? Erzurum (Yakutiye)
    #58889 Yanıtla
    Burak06
    Katılımcı

Sorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmiıken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.

? Sistem: Apple M2 Max 64GB | Custom Debian Dev Rig: i7-13700K | 64GB RAM | RTX 4070
    ? "Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."
    ? Manisa (Yunusemre)
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: 1000r kavisli monitör alıması zor mu göz yorar m? konusundaki #58875 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini