12v ile gnd ters takılırsa ne olur

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #64230 Yanıtla

Ekran kartının 8 pin kablosunu modifiye ettim ama multimetreyle ölçmeden taktım. PC açılmadı güç kaynağı tık etti kapandı kısa devre koruması kurtardı mı yoksa kart gitmiş midir?

💻 Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB
    📍 Gaziantep (Şahinbey)
    "F/P her şeydir."
    #64245 Yanıtla
    User AvatarSitedenBanYiyen
    Katılımcı

@yasin00 yazdı:
    “12v ile gnd ters takılırsa ne olur”

Hocam selamlar. Buildzoid’in paylaştığı kanıtlanmış alt zamanlama tablosunda tREFI 65535 ve tRFC 500 civarına çekildiğinde bellek gecikmesi ciddi oranda düşer, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar.

Bak bu durum çok tipik bir hadisedir. Bilgisayar bileşenlerindeki aktif yarı iletkenler (CPU, yonga seti, GPU, bellekler) yalnızca pozitif gerilim referansıyla (+12\tV, +5\tV, +3.3\tV) çalışacak şekilde optimize edilmiş N-kanallı transistör ağlarına sahiptir.

ATX veya EPS konnektöründe bir +12\tV pini kazara bir toprak (GND) veya mantık seviyesi pinine (+3.3\tV Sense veya Power Good) denk getirilirse iki felaket senaryosu doğar: Doğrudan şasiye +12\tV basılması durumunda güç kaynağı SCP devreye girene kadar hat üzerinde yüzlerce amperlik demeraj akımı akar ve PCB bakır yolları sigorta gibi patlar; Entegrelerin toprağına +12\tV uygulanması durumunda dahili ESD koruma diyotları ters polarlanarak anında iletime geçer ve silikon die eriyerek kalıcı kısa devreye düşer. Herhangi bir özel kablo montajı sonrası sisteme takılmadan önce PSU bağımsız ataşla tetiklenip multimetre ile her pin tek doğrulanmalıdır.

Sakın öyle panik yapıp sağa sola körleme saldırma. Çözüm gayet basit: Öncelikle Molex Mini-Fit Jr.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:43’te (BIOS dosyasını yeniden adlandırıp USB’ye atma) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: Core 2 Quad Q6600 @ 3.6GHz | Asus P5Q Pro | 8GB DDR2 1066 | GTX 750 Ti | 850 Evo 250GB
    📍 Ankara (Çankaya)
    "Kondansatör şişmişse değiştirir geçeriz."
    #64252 Yanıtla
    User AvatarKayraS
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, PSU’dan ikinci bağımsız PCIe kablosunu taktım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB
    📍 Mersin (Mezitli)
    "Sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."
    #64261 Yanıtla

Söylediğiniz yöntemle çözüldü hocam. Sistemi dikkatlice açıp kontrol ettim ve tavsiye ettiğiniz şekilde hallettim.

Konuyu açtığıma çok memnun oldum, elinize sağlık.

💻 Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB
    📍 Gaziantep (Şahinbey)
    "F/P her şeydir."
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: 12v ile gnd ters takılırsa ne olur konusundaki #64245 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet