1r vs 2r ram farkı 2x16gb vs 2x32gb ddr5

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Anakart, Bellek (RAM) & BIOS › 1r vs 2r ram farkı 2x16gb vs 2x32gb ddr5

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #68004 Yanıtla
    User AvatarCem Dinçer
    Katılımcı

Selamlar, DDR5 bellek kiti alırken aynı frekans ve aynı gecikme değerlerine sahip iki farklı 32GB RAM kiti gördüm. Biri 2x16GB Single Rank (1R), diğeri ise 2x32GB Dual Rank (2R) olarak geçiyor. Donanım forumlarında ‘Dual Rank bellekler Rank Interleaving sayesinde işlemcinin saat döngüsü başına düşen işlem gücünü (IPC) artırır ve %1 Low FPS değerlerinde %5-10 bedava performans artışı sağlar’ yazıyor. Ancak bazıları da ‘Dual Rank bellekler işlemcinin bellek kontrolcüsünü (IMC) çok yorar, hız aşırtma yapamazsın’ diyor. Tek Rank ile Çift Rank arasındaki fiziksel fark nedir? Oyunlar için hangisi tercih edilmelidir?

💻 Sistem: Ryzen 5 5500 | B450M-K II | RX 6600 8GB | 16GB RAM 3200MHz | Crucial BX500 480GB
    📍 Sakarya (Serdivan)
    "Stok fanla yola devam."
    #68007 Yanıtla
    User Avatardirect_die_tr
    Katılımcı

Hocam kral çok sık karıştırılan iki kavramı tam göbeğinden yakalamışsın: ‘Kanal’ (Channel) ile ‘Rank’ bambaşka şeylerdir! Kanal, anakart üzerindeki otoyoldur (Single Channel tek şerit, Dual Channel çift şerit otoyol).

Hardware Unboxed’ın The Last of Us ve modern oyun testlerinde kanıtladığı gibi VRAM kapasitesi aşıldığında sistem RAM’ine taşma yaşanır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. ‘Rank’ ise RAM modülünün üzerindeki 64-bitlik bağımsız bellek yongası bloklarıdır.

Single Rank (1R) bir RAM modülünde işlemci aynı anda sadece tek bir yonga bloğuyla konuşabilir. Dual Rank (2R) bir RAM modülünde ise PCB’nin üzerinde iki adet bağımsız 64-bit blok bulunur; işlemci bir rank’e yazma yaparken veya o rank yenileme (refresh) molasındayken, hiç beklemeden DİĞER rank’ten veri okuyabilir!

Buna ‘Rank Interleaving’ (Ranklar Arası Geçişimli Çalışma) denir. İşlemcinin bellek kontrolcüsü boşta saat döngüsü harcamadığı için aynı frekans ve aynı gecikmede bile oyunlarda %3 ile %8 arasında bedava saf 1% Low FPS artışı alırsın; oyunlar yağ gibi akar!

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 07:48’te (The performance and stability of 1x32GB DDR5 and 2x16GB DDR5 RAM) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: Apple M2 Max 64GB | Custom Debian Dev Rig: i7-13700K | 64GB RAM | RTX 4070
    📍 Sakarya (Serdivan)
    "sudo rm -rf / sorunu çözmez."
    #68011 Yanıtla
    User AvatarTuncay41
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: i5-10400F | B460 | GTX 1060 6GB | 16GB HyperX | Kingston A2000 500GB
    📍 Bursa (Nilüfer)
    "Kasa kapağını açtım hava alsın diye."
    #68014 Yanıtla
    User AvatarCem Dinçer
    Katılımcı

Dediğiniz gibi XMP/EXPO profilini kontrol edip tavsiye ettiğiniz değeri verdim. Gün boyu kullandım, hiçbir kararsızlık kalmadı. Teşekkürler.

💻 Sistem: Ryzen 5 5500 | B450M-K II | RX 6600 8GB | 16GB RAM 3200MHz | Crucial BX500 480GB
    📍 Sakarya (Serdivan)
    "Stok fanla yola devam."
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: 1r vs 2r ram farkı 2x16gb vs 2x32gb ddr5 konusundaki #68011 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet