24GB ve 48GB DDR5 RAM nedir? Non-binary bellek anakartta çalışır mı?

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Anakart, Bellek (RAM) & BIOS › 24GB ve 48GB DDR5 RAM nedir? Non-binary bellek anakartta çalışır mı?

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #61355 Yanıtla
    User AvatarRamazan Öztürk
    Katılımcı

24GB ve 48GB DDR5 RAM nedir? Non-binary bellek anakartta çalışır mı?

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless
    📍 Eskişehir (Odunpazarı)
    "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
    #61358 Yanıtla
    User AvatarQuantum
    Katılımcı

Hocam kral hiç korkma sahte değil, tam tersine bellek teknolojisindeki en devrimsel yenilikle tanışmışsın: ‘Non-Binary’ (İkili Olmayan) bellekler! Yıllarca bilgisayarlarda 2’nin katları kuralı vardı (8-16-32-64 GB).

Reddit r/overclocking konsensüsünde de belirtildiği üzere AM5 platformunda FCLK 2000 MHz ve UCLK=MCLK (1: modu en stabil tatlı noktadır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Çünkü fabrikalar silikon gofretin üzerine ’16 Gigabitlik’ kalıplarla çip basıyordu.

Ancak Micron ve SK Hynix, üretim teknolojisini küçülterek silikon gofretin üstüne tam ’24 Gigabit’ yoğunlukta çipler basmayı başardı! İşte bu 24Gb çipler sayesinde ortaya 24 GB, 48 GB ve 96 GB’lık kitler çıktı.

Neden çok sevildi biliyor musun? Çoğu oyuncu için 32 GB biraz sınırda kalırken 64 GB almak gereksiz pahalıydı; 48 GB (2x24GB) tam bir ilaç gibi aradaki tatlı nokta oldu!

24 GB’lık bir modül ‘Single Rank’ olarak üretilebilir; yani 32 GB’lık Dual Rank bir RAM’e göre bellek kontrolcüsünü hiç yormaz ve 7000-8000 MHz gibi çılgın hızlara çok daha kolay hız aşırtma (OC) yapılabilir! Tek şart: Anakartının BIOS’unu en güncel sürüme güncelleyeceksin; çünkü eski BIOS’lar bu 24Gb çip kodunu tanımaz ve ekrana görüntü vermez.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:00:00’te (Video başlangıcı) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless
    📍 Balıkesir (Karesi)
    "Desibelsiz saf güç sanattır."
    #61360 Yanıtla
    User AvatarUmut C.
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, BIOS’tan voltaj ve profil ayarlarını dediğiniz gibi güncelledim. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

📍 Balıkesir (Karesi)
    "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
    #61372 Yanıtla
    User AvatarRamazan Öztürk
    Katılımcı

Dediğiniz gibi XMP/EXPO profilini kontrol edip tavsiye ettiğiniz değeri verdim. Gün boyu kullandım, hiçbir kararsızlık kalmadı. Teşekkürler.

📍 Eskişehir (Odunpazarı)
    "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: 24GB ve 48GB DDR5 RAM nedir? Non-binary bellek anakartta çalışır mı? konusundaki #61372 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet