Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › 3 fan içeri 3 fan dışarı üflerse basınç ne olur
- Bu konu 5 yanıt içerir, 5 izleyen vardır ve en son 55 dakika önce
Polat Bozkurt tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
KondansatorPatlatanKatılımcıarkadaşlar kasanın önüne 3 tane 120mm fan taktım içeri üflüyor arkaya 1 üstede 2 tane aynı fandan taktım toplam 3 fan da dışarı üflüyor. hepsi aynı model 60 CFM fanlar devirleri de aynı. ‘3 içeri 3 dışarı tam eşit nötr basınç oldu kasa toz almaz’ diye düşünüyordum ama 2 ay sonra kasanın arkasındaki deliklerin ve camın kenarlarının toz dolduğunu gördüm. fan sayıları ve hızları eşitken bu kasa neden hala negatif basınç gibi toz çekiyor hesabı nasıl yapılır
💻 Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemiş) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB📍 Malatya (Battalgazi)"Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
Ferhat GülerKatılımcı@caglar04 yazdı:
“3 fan içeri 3 fan dışarı üflerse basınç ne olur”Hocam kasa aerodinamiğinde yapılan o en klasik matematiksel hataya düşmüşsün kardeşim: “Kağıt Üstündeki CFM ile Gerçek Hayattaki CFM Farkı!” Neden 3 içeri 3 dışarı fan taktığında kasanın aslında negatif basınca düştüğünü formülle anlatalım: Toz Filtresi Direnci (Kayıp Hava):. Kasanın önündeki 3 fan, kalın bir Toz Filtresinin ve delikli ön panelin arkasından hava emmeye çalışır.
3’ten fazla fanı daisy-chain bağladığında ilk kalkış anındaki (inrush) akım anakartın fan kontrol transistörünü yakabilir; SATA beslemeli hub şarttır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Akışkanlar mekaniğinde ince gözenekli bir toz filtresi, fanın üfleme kapasitesini (CFM) en az %30 ila %40 oranında KESER!.
Yani 60 CFM’lik 3 fan içeriye kağıt üstünde 180 CFM basması gerekirken; gerçekte kasaya giren hava: 180 imes 0.65 = \mathbf{117\ CFM\ (Gerçek\ Giriş)} Egzoz Fanlarının Dirençsiz Gücü:. Arkadaki ve tavandaki 3 egzoz fanının önünde hiçbir toz filtresi YOKTUR; açık ızgaradan havayı dışarı üflerler!.
Onlar neredeyse kayıpsız olarak dışarıya tam 170-180 CFM hava tahliye eder! Büyük Matematiksel Sonuç (Vakum Tuzağı):.
Kasaya giren hava: 117 CFM. Kasadan çıkan hava: 175 CFM.
💻 Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB📍 Erzurum (Yakutiye)"Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."
DramVoltage145KatılımcıHocam ben de 3 giriş 3 çıkış fanı aynı hıza sabitleyip ‘nötr yaptım’ diye seviniyordum, ekran kartının üstü 2 ayda gri toz kaplandı. Dediğiniz gibi filtre direncini hesaba katmamıştım.
Egzoz fanlarını %45’e kıstım, ön fanları %65’e çektim. 6 aydır kasanın içi pırıl, kasanın arkasındaki deliklere elimi koyunca dışarı hava üflüyor. Formül %100 doğru.
💻 Sistem: i5-12400F | B660 Plus | RTX 3060 Ti GDDR6X | 16GB Corsair Vengeance | Kioxia Plus 1TB📍 Kayseri (Melikgazi)"Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
KondansatorPatlatanKatılımcıHocam dediğiniz gibi yaptım, 3 fan içeri 3 fan dışarı olacak şekilde düzelttim, artık basıncı dengeledi sanırım sıcaklık da gayet iyi düştü, çok teşekkürler yardımlarınız için 👍
💻 Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemiş) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB📍 Malatya (Battalgazi)"Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
Erhan GüneşKatılımcı@caglar04 yazdı:
“3 fan içeri 3 fan dışarı üflerse basınç ne olur”Actually, the classic advice: slight negative pressure is ideal because it prevents dust from being pushed through unsealed gaps.
💻 Sistem: Ryzen 5 3600 | A320M | GTX 1650 4GB | 16GB Crucial Ballistix | 240GB SSD + 1TB HDD📍 İstanbul (Beşiktaş)"Stok fanla yola devam."
Polat BozkurtKatılımcıGeçmiş olsun hocam, çözüldüğüne sevindim. Aklında bulunsun, kasa içi hava akışını ve filtre temizliğini periyodik olarak kontrol etmen uzun vadede sistemi serin ve stabil tutar. Güle güle kullan.
💻 Sistem: Fluke 87V | Quick 861DW Sıcak Hava | JBC Havya | Test Rig: i5-12400F & Çeşitli Hurda GPU’lar📍 Denizli (Pamukkale)"Lehim erir, devre susmaz." -
YazarYazılar