4 fanı birbirine başlayınca anakart yandı koku geldi

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › 4 fanı birbirine başlayınca anakart yandı koku geldi

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #58223 Yanıtla
    Cypher_06
    Katılımcı

Selamlar, kasamdaki fanları düzenlemek için fanların üzerindeki dahili papatya dizimi (daisy-chain) kablolarını kullandım. Kasanın önündeki 3 adet 140mm yüksek devirli fanı ve egzozdaki 1 fanı, yani toplam 4 adet fanı birbirine zincirleme takıp tek bir kablo olarak anakartın ‘SYS_FAN1’ başlığına başladım. Bilgisayarı açtım, fanlar önce son hızda dönmeye başladı, 10 saniye sonra anakartın alt kısmından ince bir duman ve keskin bir yanık kokusu yükseldi! Sistemi hemen kapattım. Baktışığımda SYS_FAN1 soketinin hemen arkasındaki minik siyah 8 bacaklı çipin (MOSFET) patlayıp delindiıini gördüm. Artık o sokete tek bir fan taksam bile hiç dönmüyor, diıer soketler çalığıyor. Tek bir fan soketine 4 fan takmak anakartı nasıl yakabilirı

? Sistem: Ryzen 5 3600 | A320M | GTX 1650 4GB | 16GB Crucial Ballistix | 240GB SSD + 1TB HDD
    ? "FPS yerlerdeyse hayat zor."
    ? Mersin (Mezitli)
    #58261 Yanıtla
    throttlestop_pro
    Katılımcı

@cypher_06 yazdı:
    “4 fanı birbirine başlayınca anakart yandı koku geldi”

Hocam kral geçmiş olsun, donanım dünyasında ‘nasıl olsa kablolar birbirine geçiyor’ diyerek yapılan en pahalı montaj hatalarından biridir bu. Standart anakartların üzerindeki fan başlıkları (SYS_FAN / CHA_FAN) istisnasız olarak maksimum 1.0 Amper (yani 12V \times 1A = 12\,\tW) güç sağlayacak ?ekilde tasarlanmıtır (sadece bazı özel su soğutma PUMP başlıkları 2A veya 3A destekler).

3’ten fazla fanı daisy-chain başladışında ilk kalkış anındaki (inrush) akım anakartın fan kontrol transistörünü yakabilir; SATA beslemeli hub ?arttır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlıa yol açar. ?imdi senin hesabına bakalım: Yüksek devirli 140mm bir fan normal çalışırken etiketinde yazar, yaklaık 0.

0.35\,\t Amper akım çeker. 4 tanesini birbirine başladışında normal çalıma akım? 4 \times 0.35A = 1.40\,\t Amper yapar; yani daha ilk saniyede 1A sınırını %40 aıyorsun!

??in daha beteri ‘Inrush Current’ (?lk kalkış Akımıdır). Fanlar dururken motorun bobin direnci düıüktür; ilk start verildiıinde fanlar o durgunluşu yenip dönene kadar normal akımlarının 1.

2 katını çeker! O 4 fan ilk 2 saniyede anakartın o minicik soketinden 2. 3.0 Amper akım talep eder.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldışın bir yer olursa, ?u videoda tam dakika 00:46’te (Sürücü ve lastik sürtünme durumlarını kontrol ederek kayışığın nedenini belirlemek) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=rsAPljaHuVM&t=46s

? Sistem: Core 2 Extreme QX9650 | Rampage Extreme X48 | 8GB DDR3 1600 | GTX 285 SLI | Retro Kasa
    ? "LGA 775 tırnaını kesenler burada m??"
    ? Konya (Selçuklu)
    #58269 Yanıtla
    undervoltaj_06
    Katılımcı

Hocam çok saı olun, fanları harici SATA beslemeli hub üzerinden başladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

? Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB
    ? "Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."
    ? Kayseri (Melikgazi)
    #58277 Yanıtla
    Cypher_06
    Katılımcı

Ankarta temas eden fanları kontrol ettiıime göre sorun çözüldü, teıekkür ederim hocam!

? Sistem: Ryzen 5 3600 | A320M | GTX 1650 4GB | 16GB Crucial Ballistix | 240GB SSD + 1TB HDD
    ? "FPS yerlerdeyse hayat zor."
    ? Mersin (Mezitli)
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: 4 fanı birbirine başlayınca anakart yandı koku geldi konusundaki #58277 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini