abs vs pbt keycap farkı nedir hangisi daha iyi

Ana sayfa › Forumlar › Çevre Birimleri & Oyuncu Ekipmanları › Klavyeler & Tuş Modifikasyonu › abs vs pbt keycap farkı nedir hangisi daha iyi

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #58461 Yanıtla
    Pars_7
    Katılımcı

Selamlar, 1 yıl önce aldığım pahalı mekanik klavyemin ‘WASD’, ‘Space’ ve ‘Enter’ tuşlarının üzeri resmen zımparalanmış gibi ayna gibi parlamaya başladı. Elim temiz olmasına rağmen tuşların üzeri sürekli yağlı ve kaygan gibi duruyor, alkolle veya sabunlu bezle siliyorum ama o kaygan parlaklık hiç gitmiyor. Üstelik ‘D’ harfinin kenarı hafiften soyulmaya başladı. Klavyenin özelliklerine baktığımda tuşların ‘Lazer Kazıma ABS’ plastikten yapıldığını gördüm. Forumlarda ‘Double-Shot PBT tuş takımı alsaydın asla parlamaz ve yazıları ömür boyu silinmezdi’ diyorlar. ABS tuşlar neden parlar, bu parlama kir midir yoksa plastik mi eridiı Çift atım PBT gerçekten aşınmaz mıı

💻 Sistem: Ryzen 9 5900X | B550 Unify | 64GB Crucial ECC | RTX 3080 12GB | Mikrotik 10G Router
    💬 "ZFS pool scrub: 0 errors."
    📍 Muğla (Bodrum)
    #58464 Yanıtla
    SilverSurfer
    Katılımcı

Hocam kral geçmiş olsun, klavye dünyasının en acı gerçeğiyle tanışmışsın: O tuşların üzerindeki parlaklık kir veya yağ DEĞİLDİR; plastiğin ta kendisi fiziksel olarak aşındı ve cilalandı! Standart klavyelerde kullanılan ABS (Akrilonitril Bütadien Stiren) plastiği yumuşak ve esnek bir termoplastiktir.

Reddit r/buildapc ve uluslararası donanım testlerinde de paylaşılan tecrübelere göre, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Sen oyun oynarken parmak uçlarındaki mikro deri çizgileri, o tuşun yüzeyini tıpkı binlik su zımparası gibi her gün binlerce kez zımparalar.

Aylar içinde tuşun mat fabrikasyon dokusu erir, zımparalanır ve ayna gibi pürüzsüzleşip parlar (buna ‘Keycap Shine’ denir); istediğin kadar sil o plastik artık cilalanmıştır, asla geri dönmez. Lazer kazıma tuşlarda ise harfler boyanın lazerle kazınmasıyla yapıldığı için zamanla tırnağınla soyulup gider.

Çözüm: Klavyene ‘Double-Shot PBT’ (Çift Atım PBT) tuş takımı alacaksın. PBT (Polibütilen Tereftalat), ABS’den kat daha sert, yoğun, sıcağa ve kimyasallara dayanıklı kaya gibi bir plastiktir; 5 yıl aralıksız oyun oynasan bile ASLA parlamaz, o pütürlü taş gibi dokusunu korur.

‘Double-Shot’ (Çift Enjeksiyon) ise şudur: Tuş boyanmaz; harf ayrı bir sert plastikten dökülür, tuşun dış gövdesi ayrı plastikten dökülüp birbirine kaynatılır.

💻 Sistem: Xeon E5450 Modlu | Gigabyte EP45-UD3R | 8GB Corsair Dominator | HD 7870 GHz Edition
    💬 "Kondansatör şişmişse değiştirir geçeriz."
    📍 Antalya (Konyaaltı)
    #58469 Yanıtla
    Huseyin96
    Katılımcı

Hocam çok saı olun, dediıiniz adımları uyguladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

? Sistem: i5-12400F | B660 Plus | RTX 3060 Ti GDDR6X | 16GB Corsair Vengeance | Kioxia Plus 1TB
    ? "sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."
    ? Konya (Selçuklu)
    #58475 Yanıtla
    Pars_7
    Katılımcı

Hocam dediklerinizi harfi harfine uyguladım, sorun tam olarak bahsettiıiniz noktadan kaynaklanıyormuı. Gerekli müdahaleyi yaptıktan sonra test ettim, ?u an sistem saat gibi çalığıyor. Hepinize Ayrı çok teıekkür ederim.

? Sistem: Ryzen 9 5900X | B550 Unify | 64GB Crucial ECC | RTX 3080 12GB | Mikrotik 10G Router
    ? "ZFS pool scrub: 0 errors."
    ? Muıla (Bodrum)
    #58479 Yanıtla
    cl14_b_die
    Katılımcı

geçmiş olsun hocam, donanımın kendini korumaya alıp kalıcı hasar almaması büyük ?ans. Keyifle kullanman dileıiyle.

? Sistem: Core 2 Quad Q6600 @ 3.6GHz | Asus P5Q Pro | 8GB DDR2 1066 | GTX 750 Ti | 850 Evo 250GB
    ? "Kuzey köprüsüne küçük fan takmadan OC yapılmaz."
    ? Gaziantep (?ahinbey)
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: abs vs pbt keycap farkı nedir hangisi daha iyi konusundaki #58469 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini