afterburner bellek saatini artırınca neden kasar

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › afterburner bellek saatini artırınca neden kasar

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #57155 Yanıtla
    Trinity
    Katılımcı

Bellek frekansını artırdıkça FPS’in artması gerekmez mi, +1000’de FPS artarken +1600’de neden aniden çakılıyorı

#57170 Yanıtla
    GrimReaper
    Katılımcı

Hocam tebrikler, modern grafik mimarilerinin en meıhur ‘görünmez tuzaına’ düımüısün; buna donanım dünyasında ‘Performance Cliff’ (Performans Uçurumu) denir! Eski GDDR5 belleklerde belleıi Aşırı overclock ettiıinde sinyal bozulur bozulmaz ekranda pembe/yeıil kareler (artifacts) uçar veya sürücü çökerdi.

Nitekim Buildzoid’in (Actually Hardcore Overclocking) AM5 Hynix rehberinde ve r/overclocking testlerinde vurgulandışı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlıa yol açar. Ancak Micron ve NVIDIA’nın geliıtirdiıi GDDR6X belleklerde donanımsal On-Die ECC (Hata Algılama ve Düzeltme / CRC Check) mekanizması vardır.

Sen bellek saatini +1500 MHz veya +1800 MHz gibi sinyal kararlılık sınırının ötesine fırlattışığında; bellek hücreleri yanlış bitler üretmeye başlar. Normalde ekranın bozulması gereken bu noktada devreye GDDR6X ECC kontrolcüsü girer!

Kontrolcü hatalı paketi yakalar, paketi iptal eder ve bellek yoluna ‘Aynı veriyi tekrar gönder’ (Retry Request) komutu verir. Görüntüde hiçbir bozulma veya çizgi görmezsin çünkü son kullanıcıya sadece düzeltilmiı sağlam veri ulaıtırılır; ancak bellek veri yolu sürekli kendi yaptığı hataları tekrar göndermekle meıgul olduşu için efektif bellek bant geniıliıi felç olur!

Döngü zamanı kaybedilir ve FPS anında %10-%20 çakılır.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldışın bir yer olursa, ?u videoda tam dakika 02:30’te (GPU stress test with ASRock boards) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=dlYxmRcdLVw&t=150s

#57178 Yanıtla
    Stok Fanci13
    Katılımcı

@trinity yazdı:
    “afterburner bellek saatini artırınca neden kasar”

Hocam çok saı olun, RAM etiketindeki seri numarasını kontrol edip zamanlamaları ayarladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

#57197 Yanıtla
    Trinity
    Katılımcı

Tavsiyeniz hayat kurtardı hocam. Gerçekten de arka ayna tırnağı portun içine kaçm?? ve 5V hattını ?aseye veriyormuı.

Cımbızla hallettim, ?u an hiçbir uyarı vermeden açılıyor.

#57224 Yanıtla
    Gokhan A.
    Katılımcı

Çok sevindim hocam. Şaseye temas eden tırnak bazen portun içindeki pinleri de yamultabiliyor, port çalışıyorsa hiç kurcalama güle kullan.

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: afterburner bellek saatini artırınca neden kasar konusundaki #57170 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini