agesa 1207 ftpm takılma sorununu çözdü mü

Ana sayfa › Forumlar › Çevre Birimleri & Oyuncu Ekipmanları › Kulaklık, Mikrofon & Ses Sistemleri › agesa 1207 ftpm takılma sorununu çözdü mü

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #55029 Yanıtla
    Samet05
    Katılımcı

arkadaşlar Ryzen 5 5600X ve B550 sistemim var. Windows 11 kullanıyorum. Günde 2-3 kez rastgele zamanlarda, bazen oyundayken bazen YouTube izlerken bilgisayar 1-2 saniyeliıine aniden donuyor ve kulaklıktan ‘CZZZZZ ROBOTıK CIRRR’ diye felaket bir ses takılması geliyor, sonra hiçbir ?ey olmam?? gibi devam ediyor. ?nternette ‘AMD’nin işlemci içindeki yazılımsal fTPM yongası anakartın BIOS SPI flash çipine eriıirken veri yolunu kilitliyor (fTPM Stuttering Bug), bunu çözmek için anakarta 150 liralık harici donanımsal SPI TPM 2.0 modülü takmalısınız’ yazmılar. Bu fTPM takılması nedir, harici modül gerçekten bu ses takılmasını tamamen yok eder miı

#55051 Yanıtla
    mini_itx_ci_34
    Katılımcı

Serhat evladım yaşadığın dert yüzünden zamanında dükkana ‘ekran kartım bozuldu ses kartım yandı’ diye gelenlerin haddi hesabı yoktu. Olayın sebebi %100 o okuduğun AMD fTPM Hatasıdır! Durum şudur: Windows 11 çalışmak için TPM 2.0 güvenlik şifrelemesi ister. AMD işlemcilerde bu işlemci çekirdeğinin içinde yazılımsal olarak çalışır; buna fTPM (Firmware TPM) denir. Windows arka planda güvenlik anahtarlarını kontrol ederken, işlemcinin içindeki fTPM modülü anakartın üzerindeki o küçük BIOS SPI Flash çipine gider ve oradaki hafıza alanına kriptografik veri yazar/okur. Ancak AMD’nin eski mimarisinde bu SPI veri yolu işlemcinin ana sistem veri yoluyla (Infinity Fabric) ortak çalışıyordu! fTPM BIOS çipine işlem yaparken veri yolunda mikrosaniyelik bir tıkanma (Bus Stutter) oluşur. İşlemci o 1 saniye boyunca ses tamponunu (Audio Buffer) besleyemez ve kulaklıktan o duyduğun iğrenç robotik takılma sesi gelir, fare ekranda donar! Nasıl Kesin Çözülürı Öncelikle Yazılımsal Yol (İlk Denenecek): Anakartının BIOS’unu en güncel sürüme güncelleyeceksin (İçinde AGESA 1.2.0.7 veya üzeri olmalı). AMD bu güncellemeyle fTPM erişim kuyruklarını optimize etti ve takılmaların %90’ını kesti. İkinci olarak Donanımsal Kesin Yol (Harici TPM Modülü): Eğer BIOS güncel olduğu halde hala o takılmayı yaşıyorsan, anakartının altındaki ‘TPM / SPI_TPM’ başlığına uygun (ASUS için 14-pin, MSI için 12-pin vb.) orijinal bir Harici Donanımsal TPM 2.0 Modülü alacaksın. Modülü takıp BIOS’tan fTPM’i ‘Discrete / Dedicated TPM’ moduna alacaksın. Harici modül kendi bağımsız kripto çipine ve belleğine sahip olduğu için BIOS çipine ASLA gitmez; veri yolu sıfır yük altında kalır ve o robotik ses takılması tarihe karışır!

#55156 Yanıtla
    Kemal93
    Katılımcı

AMD’nin resmi bültenle (AMD Technology Bulletin) kabul ettiıi fTPM takılması, BIOS SPI ROM okuma/yazma döngülerinin donanımsal kesme (Interrupt) oluıturmasından kaynaklanır. Harici dTPM (Discrete TPM) modülleri LPC veya SPI arayüzü üzerinden doırudan kriptografik iılemleri kendi silikonunda izole ettiıi için sistem gecikmesini (DPC Latency) etkilemez.

#55258 Yanıtla
    Samet05
    Katılımcı

Söylediıiniz yöntemle çözüldü hocam. Sistemi dikkatlice açıp kontrol ettim ve tavsiye ettiıiniz ?ekilde temizleyip montajı tazeledim. değerler ?u an fabrika ayarlarına döndü, elinize sağlık.

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: agesa 1207 ftpm takılma sorununu çözdü mü konusundaki #55156 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini