aida64 memory benchmark l3 cache bug windows 11

Ana sayfa › Forumlar › İşletim Sistemleri & Yazılımlar › Windows İşletim Sistemleri › aida64 memory benchmark l3 cache bug windows 11

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #59012 Yanıtla
    Kerem94
    Katılımcı

Yeni sistem topladım Windows 11 kurdum. AIDA64’te L3 Cache hızlarım yerlerde sürünüyor. Windows Güvenliıi’nden Sanallaıtırma Tabanlı Güvenliıi kapattım testte hız 1300 GB/s’ye fırladı. Gerçek oyunlarda da bu kadar fark ediyor muı

? Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemi?) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB
    ? "Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."
    ? Adana (Seyhan)
    #59020 Yanıtla
    Yunus55
    Katılımcı

@kerem94 yazdı:
    “aida64 memory benchmark l3 cache bug windows 11”

Kardeşim Reddit ve donanım forumlarını aylarca meşgul eden devasa bir ‘Sentetik Benchmark Yanılgısı’na (Synthetic Measurement Artifact) denk gelmişsin! Olayın donanımsal ve işletim sistemi mimarisi şudur: Windows 11’de ‘Sanallaştırma Tabanlı Güvenlik’ (VBS) açık olduğunda, işlemci doğrudan çıplak donanım (Bare-metal) üzerinde çalışmaz; Microsoft Hyper-V Hypervisor katmanının içinde güvenli bir sanal makinede çalışır.

AIDA64 gibi sentetik yazılımlar L3 önbellek hızını ölçerken CPU’nun dahili zaman sayacını (RDTSC) milyarlarca kez okur. VBS açıkken bu zaman okuma çağrıları sanallaştırma bariyerine (VM-Exit / VM-Entry Trap) çarpar!

Ölçüm sayacı her seferinde birkaç nanosaniye geciktiği için AIDA64 matematiği şaşırır ve L3 Cache hızını gerçekte olduğundan %20-30 daha düşük hesaplar (örneğin 1200 GB/s yerine 850 GB/s gösterir)! GERÇEK OYUN PERFORMANSINDA DURUM NEDİRı

Oyun motorları AIDA64 gibi milyonlarca kez zaman sayacı yoklamaz; 96 MB’lık 3D V-Cache doğrudan donanım seviyesinde tam hızında ve sıfır gecikmeyle çalışmaya devam eder! Gerçek oyun testlerinde VBS açık ile kapalı arasında taş çatlasa %1 ile %3 arasında bir fark vardır.

Yani işlemcin yavaşlamamıştır, sadece AIDA64’ün ölçüm algoritması sanallaştırmaya toslamaktadır!

💻 Sistem: Core 2 Extreme QX9650 | Rampage Extreme X48 | 8GB DDR3 1600 | GTX 285 SLI | Retro Kasa
    💬 "Lehim erir, devre susmaz."
    📍 Manisa (Yunusemre)
    #59023 Yanıtla
    KadirX
    Katılımcı

@kerem94 yazdı:

Hocam çok saı olun, PowerShell komutunu yönetici olarak çalıştırdım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

? Sistem: Xeon E5-2680 v4 Dual | 64GB DDR4 ECC Reg | Supermicro X10DRi | Ubuntu Server 24.04
    ? "Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."
    ? Ankara (Keçiören)
    #59032 Yanıtla
    Kerem94
    Katılımcı

Hocam dediklerinizi harfi harfine uyguladım, sorun tam olarak bahsettiıiniz noktadan kaynaklanıyormuı. Gerekli müdahaleyi yaptıktan sonra test ettim, ?u an sistem saat gibi çalığıyor. Hepinize Ayrı çok teıekkür ederim.

? Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemi?) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB
    ? "Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."
    ? Adana (Seyhan)
    #59045 Yanıtla
    Invoker
    Katılımcı

@kerem94 yazdı:

Sorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmişken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.

💻 Sistem: Ryzen 7 5700X | X570 Gaming Plus | RTX 4060 Ti 16GB | 32GB G.Skill | Corsair MP600 1TB
    💬 "Sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."
    📍 İstanbul (Üsküdar)
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: aida64 memory benchmark l3 cache bug windows 11 konusundaki #59032 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini