aio radyatör su borusu delinmesi tamir edilir mi

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › aio radyatör su borusu delinmesi tamir edilir mi

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #58805 Yanıtla
    Kerem M.
    Katılımcı

arkadaşlar dün Sıvı soğutmayı kasaya monte ediyordum. fanları radyatöre vidalarken vida biraz zorlandı bende tornavidayla sonuna kadar abanıp sıktım çıt diye bir ses geldi. az önce kasayı açtım radyatörün vida deliıinin altından pıs pıs diye yeıil Sıvı damlıyor ekran kartının üstüne akm??. pc yi hemen fiıten çektim radyatör delindi mi tamir olur mu kart yanm?? mıdır

? Sistem: Ryzen 7 5700X | X570 Gaming Plus | RTX 4060 Ti 16GB | 32GB G.Skill | Corsair MP600 1TB
    ? "Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."
    ? ?stanbul (Maltepe)
    #58808 Yanıtla
    Phoenix
    Katılımcı

@kerem_m yazdı:
    “aio radyatör su borusu delinmesi tamir edilir mi”

Kardeşim hemen ELEKTRİĞİ KESTİYSEN ASLA VE ASLA PC’Yİ çalıştırma! PC montajında yapılabilecek en korkunç kazalardan birine denk gelmişsin.

Gamers Nexus verilerine göre en ideal montaj konumu radyatörü kasanın üst paneline (tavana) egzoz olarak yerleştirmektir, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Radyatör anatomisini ve yapılacak acil müdahaleyi anlatıyorum: Kanatçık (Fin) Ezilmesi vs Kanal (Tube/Channel) Delinmesi:.

Radyatörün içindeki o zikzaklı ince alüminyum teller sadece havayı dağıtan kanatçıklardır (fins). Vidanın ucu bu telleri ezdiyse KORKMA, orada su yoktur, hiçbir şey olmaz.

ASIL TEHLİKE: O kanatçıkların arasından geçen dik, yassı borular sıvı kanallarıdır (cooling channels)! Ucuz radyatörlerde vida deliklerinin altında koruyucu çelik bariyer (Screw Shield) bulunmaz!.

Kutu içinden çıkan 30mm’lik uzun fan vidasını, araya fan koymadan doğrudan radyatörü kasaya sabitlemek için kullandıysan veya vidayı ölümüne sıktıysan; vidanın ucu o alüminyum su borusunu matkap gibi deler geçer! Pompa çalıştığı an oluşan basınçla sıvı dışarı fışkırır!

Delinen AIO Radyatörü Tamir Olur muı. kesinlikle HAYIR!

AIO (Kapalı Devre) radyatörleri alüminyumdur, fabrikada basınçla mühürlenmiştir. Ne japon yapıştırıcısı ne silikon o glikol bazlı sıvının basıncına dayanamaz!

O sıvı soğutma artık ÇÖPTÜR, yenisini alacaksın! Ekran Kartını Kurtarma Operasyonu (HAYATİ):.

[img]https://sayarbilgi.com/wp-content/uploads/2026/08/media_3328c903874a-2-1024×576.jpg[/img]
    (Referans: Soğutucu tabanındaki şeffaf koruma jelatini uyarısı)

💻 Sistem: Threadripper 3960X | 128GB Quad Channel ECC | RTX A4000 | Debian 12 | 8x 8TB TrueNAS
    💬 "Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."
    📍 İzmir (Buca)
    #58810 Yanıtla
    Matrix_99
    Katılımcı

Dostum Aynı haltı ben yedim. Kasa fanını radyatöre takarken fanı aradan çıkarıp uzun vidayı radyatöre sıktım, vida kanalı deldi.

Oyundayken ekran kartımın sırtına foıur su aktı, ekran gitti! kartı hemen söküp IPA ile temizledim kuruttum kart kurtuldu ama 3000 liralık Sıvı soğutma çöp oldu.

Vidaları asla zorlamayın, vida boylarına dikkat edin.

? Sistem: Xeon E5-2680 v4 Dual | 64GB DDR4 ECC Reg | Supermicro X10DRi | Ubuntu Server 24.04
    ? "ZFS pool scrub: 0 errors."
    ? Zonguldak (Merkez)
    #58813 Yanıtla
    Kerem M.
    Katılımcı

Dediıiniz adımları az önce denedim hocam. Kontrol edince tam da söylediıiniz gibi olduıunu gördüm.

Düzeltmeyi yaptıktan sonra test ettim, hiçbir sorun kalmadı. Yardımlarınız için çok saı olun.

? Sistem: Ryzen 7 5700X | X570 Gaming Plus | RTX 4060 Ti 16GB | 32GB G.Skill | Corsair MP600 1TB
    ? "Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."
    ? ?stanbul (Maltepe)
    #58818 Yanıtla
    Batuhan T.
    Katılımcı

@kerem_m yazdı:
    “aio radyatör su borusu delinmesi tamir edilir mi”

Çözüldüğüne sevindim. Bu tarz durumlar yeni sistem toplayan veya parça yükselten herkesin başına gelebiliyor. Güzel günlerde kullan.

💻 Sistem: Ryzen 9 7950X | Proxmox VE | 128GB DDR5 ECC | 4x 2TB NVMe ZFS RAID10 | Intel X520 10GbE
    💬 "Wi-Fi 5GHz DFS kanalı candır."
    📍 Konya (Selçuklu)
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: aio radyatör su borusu delinmesi tamir edilir mi konusundaki #58808 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini