Aio sivi sogutmada pompa devri dalgalanmasi seramik mil asinmasi

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Aio sivi sogutmada pompa devri dalgalanmasi seramik mil asinmasi

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #58643 Yanıtla
    Sinerji Hazir Sistem
    Katılımcı

Sıvı soğutma pompası sürekli %100 mü çalışmalıı Pompa devrini fan gibi ayarlamak doğru muı

💻 Sistem: i5-10400F | B460 | GTX 1060 6GB | 16GB HyperX | Kingston A2000 500GB
    💬 "Öğrenci işi F/P canavarı."
    📍 İzmir (Bornova)
    #58647 Yanıtla
    GrimReaper
    Katılımcı

Hocam tebrikler, Sıvı soğutmanın ömrünü 1 yıla indiren en yaygın kullanıcı hatasını yapmısın! Sıvı soğutma pompası bir hava soğutma fanı DEıLDıR; pompa devrini sürekli dalgalandırmak pompaya resmen eziyettir.

Nitekim Buildzoid’in (Actually Hardcore Overclocking) AM5 Hynix rehberinde ve r/overclocking testlerinde vurgulandışı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlıa yol açar. Neden miı

Pompanın içindeki seramik mil ve çark, sürekli devir deıiıtirdikçe (örneıin aniden 1200 RPM’den 3000 RPM’e fırlayıp sonra geri düıtükçe) eksenel tork darbelerine maruz kalır; seramik yatak aınır, yalpalama yapar ve pompa 1 yılda takır ötmeye başlar. Fizik açısından tamamen anlamsızdır!

Sıvı soğutmada iılemcinin ?sısını anlık alan ?ey fan veya pompa değil, suyun kendi devasa kütlesidir (?sıl eylemsizlik). Suyun ?sınması ve soıuması dakikalar sürer.

Pompa yavaı döndüıünde mikro kanatçıklarda su ?sınır kalır. Kural ?udur: Pompa DAıMA sabit devirde çalıştırılır!

Ya BIOS’tan %100’e kilitlersin; ya da kulaım çok hassas diyorsan sabit bir tatlı nokta seçersin (mesela sabit %75 veya % ve orada bırakırsın. İşlemcinin anlık sıcaklık zıplamalarına göre hızlanıp yavaılayan ?ey pompa DEıL, sadece radyatörün fanları olmalıdır!

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldışın bir yer olursa, ?u videoda tam dakika 00:00:00’te (AIO mount orientation explained) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=wzCr6_DjHa8

? Sistem: Core 2 Quad Q6600 @ 3.6GHz | Asus P5Q Pro | 8GB DDR2 1066 | GTX 750 Ti | 850 Evo 250GB
    ? "LGA 775 tırnaını kesenler burada m??"
    ? Kocaeli (?zmit)
    #58651 Yanıtla
    Fatih T.
    Katılımcı

Hocam çok saı olun, RAM etiketindeki seri numarasını kontrol edip zamanlamaları ayarladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

? Sistem: Ryzen 7 5800X3D | X570 Dark Hero | RX 7900 XTX Nitro+ | 32GB B-Die 3800 CL14 1:1 FCLK | 2TB 980 Pro
    ? "Frametime düz çizgi değilse huzur yok."
    ? ?zmir (Karıyaka)
    #58658 Yanıtla
    Sinerji Hazir Sistem
    Katılımcı

Hocam slotları ve voltaj ayarını önerdiğiniz gibi güncelleyip Memtest çalıştırdım, sıfır hatayla geçti. Sistem artık mavi ekran vermiyor, çok sağ olun.

💻 Sistem: i5-10400F | B460 | GTX 1060 6GB | 16GB HyperX | Kingston A2000 500GB
    💬 "Öğrenci işi F/P canavarı."
    📍 İzmir (Bornova)
    #58663 Yanıtla
    dual_bios_switch_tr
    Katılımcı

Sorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmiıken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.

? Sistem: Ryzen 9 5900X | B550 Unify | 64GB Crucial ECC | RTX 3080 12GB | Mikrotik 10G Router
    ? "Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."
    ? Kocaeli (Gebze)
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: Aio sivi sogutmada pompa devri dalgalanmasi seramik mil asinmasi konusundaki #58651 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini