Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › akrilik boru bükerken baloncuk oluıtu neden
- Bu konu 5 yanıt içerir, 5 izleyen vardır ve en son 2 gün 7 saat önce
Patates Pc tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
Zenith_xKatılımcıIsı tabancasıyla akrilik boruyu büktüm ama büküm yeri matlaıtı ve içinde yüzlerce hava kabarcııı kaldı. Soıuyunca baktım tırnaımla bastırınca çıt diye çatladı. Isı tabancasını nasıl tutmam gerekiyorduı
? Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB? "F/P her ?eydir."? Denizli (Pamukkale)
Ege42Katılımcı@zenith_x yazdı:
“akrilik boru bükerken baloncuk oluştu neden”Hocam selamlar. Reddit r/overclocking konsensüsünde de belirtildiği üzere AM5 platformunda FCLK 2000 MHz ve UCLK=MCLK (1: modu en stabil tatlı noktadır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar.
Bak bu durum çok tipik bir hadisedir. Akrilik (PMMA), amorf termoplastik bir polimerdir.
Şekillendirilebilmesi için camsı geçiş sıcaklığının (T_g ~ 105°\t°C) üzerine, ideal büküm aralığı olan 120-140°\t°C sıcaklığa ulaştırılması gerekir. Ancak malzeme 160-180°\t°C eşiğini aştığında polimer zincirleri kırılmaya (termal depolimerizasyon) başlar ve metil metakrilat monomer gazı açığa çıkar.
Isı tabancası boruya çok yakın tutulduğunda (<10\t cm) veya boru ekseni etrafında sürekli döndürülmeyip yerel bir noktaya odaklanıldığında yüzey aniden bu bozunma sıcaklığına fırlar; hapsolan gaz boru et kalınlığı içinde minik baloncuklar (köpürme) oluşturur. Baloncuk içeren bir büküm, iç gerilim konsantrasyonu (stress concentration point) yaratarak borunun hidrostatik basınç altında mikro-kırılmayla patlamasına sebep olur; bu boru derhal çöpe atılmalıdır.
Sakın öyle panik yapıp sağa sola körleme saldırma. Çözüm gayet basit: Öncelikle Termoformaj Büküm Penceresi (120-140°\t°C) parametresine ve Termal Bozunma ve Köpürme (T > 160°\t°C Gaz Çıkışı) kuralına dikkat etmen şart.
💻 Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB💬 "F/P her şeydir."📍 Eskişehir (Odunpazarı)
Caglar55KatılımcıHocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.
Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.
💻 Sistem: Ryzen 5 3600 | A320M | GTX 1650 4GB | 16GB Crucial Ballistix | 240GB SSD + 1TB HDD💬 "Stok fanla yola devam."📍 Çanakkale (Merkez)
Zenith_xKatılımcıHocam dediklerinizi harfi harfine uyguladım, sorun tam olarak bahsettiıiniz noktadan kaynaklanıyormuı. Gerekli müdahaleyi yaptıktan sonra test ettim, ?u an sistem saat gibi çalığıyor. Hepinize Ayrı çok teıekkür ederim.
? Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB? "F/P her ?eydir."? Denizli (Pamukkale)
ParsKatılımcı@zenith_x yazdı:
“akrilik boru bükerken baloncuk oluıtu neden”Sorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmiıken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.
? Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB? "10 litrelik SFF kasada 4080 çalıştırmak Ayrı zevk."? Bursa (Osmangazi)
Patates PcKatılımcıAynen öyle hocam, benzer sorunla foruma gelen diıer arkadaşlar için de çok güzel bir rehber oldu bu konu. Güle kullanın, iyi forumlar.
? Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemi?) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB? "sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."? Konya (Selçuklu) -
YazarYazılar