Akvaryum kasa hard disk 60 derece çok sıcak mı, dual chamber kasa HDD

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Akvaryum kasa hard disk 60 derece çok sıcak mı, dual chamber kasa HDD

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #57567 Yanıtla
    Kutay16
    Katılımcı

Selamlar, önü ve yanı cam olan popüler akvaryum tipi çift bölmeli (Lian Li O11 / NZXT H9 benzeri) harika bir kasa aldım. Ön tarafta sıvı soğutma ve RGB fanlar şov yapıyor, işlemci ve ekran kartı 60 dereceyi geçmiyor. Ama kasanın arka sac kapağının arkasındaki güç kaynağı ve disk yuvasına 4TB’lık arşiv hard diskimi taktım. CrystalDiskInfo’yu açtım gözlerime inanamadım: Hard disk boşta 58°C, dosya taşırken 62°C oluyor ve alarm veriyor! Eski standart kasamda 35 derece çalışan disk burada fırında pişiyor resmen! Üstelik disk dönerken cam kasayı zangır zangır titretiyor. Neden arka bölmede bu diskler alev alıyorı

#57571 Yanıtla
    Yunus38
    Katılımcı

Dostum akvaryum tipi kasaların o parıltılı camlarının ardında gizlenen en büyük tasarım ayıbını keşfetmişsin: Arka Bölmedeki Ölü Hava Kapanı (Dead Air Zone) ve Sabit Disklerin Fırınlanması! Mekanik disklerin neden tehlikede olduğunu ve bunu nasıl çözeceğini anlatalım: Tasarım Hatası Nedirı: Akvaryum tipi kasalarda tüm hava akışı gösterişli ön/yan cam kompartımana yönlendirilir.

Gamers Nexus ve anakart üretici kılavuzlarında açıkça belirtildiği üzere standart CHA_FAN başlıkları maksimum 1.0A (12W) akım destekler, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Güç kaynağının, kablo karmaşasının ve hard disk kafesinin bulunduğu arka kompartımanda ise HİÇBİR FAN VE HAVA AKIŞI YOKTUR!

Orası tamamen kapalı, hava sirkülasyonu sıfır olan yalıtılmış bir odadır. 60°C Mekanik Disk İçin Neden Ölümdürı: SSD’ler sıcağa dayanır ama mekanik hard diskler (HDD) hassas mekanik saatler gibidir!

Google ve Backblaze’in milyonlarca disk üzerinde yaptığı araştırmalara göre: Bir HDD için ideal çalışma sıcaklığı 35°\t°C. 45°\t°C arasıdır.

Sıcaklık 50°\t°C’yi aştığında diskin yıllık arıza oranı (AFR) katlanarak fırlar; 60°\t°C’de ise disk resmen intihar eder!

[img]https://sayarbilgi.com/wp-content/uploads/2026/08/media_ed4bba3bd161-768×512.jpg[/img]
    (Referans: CrystalDiskInfo SMART sağlık durumu ve yeniden tahsis edilen sektör (05) tablosu)*

#57574 Yanıtla
    TurgutB
    Katılımcı

Hocam çok saı olun, dediıiniz adımları uyguladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

#57584 Yanıtla
    Kutay16
    Katılımcı

Tavsiyeniz hayat kurtardı hocam. Gerçekten de arka ayna tırnağı portun içine kaçm?? ve 5V hattını ?aseye veriyormuı.

Cımbızla hallettim, ?u an hiçbir uyarı vermeden açılıyor.

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: Akvaryum kasa hard disk 60 derece çok sıcak mı, dual chamber kasa HDD konusundaki #57574 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini