Ana sayfa › Forumlar › Çevre Birimleri & Oyuncu Ekipmanları › Klavyeler & Tuş Modifikasyonu › Alüminyum plate neden tiz ses çıkarır clack
- Bu konu 4 yanıt içerir, 4 izleyen vardır ve en son 52 dakika önce
Overkill_35 tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
sleeper_pcKatılımcıözel mekanik klavye kiti alacağım ama konfigüratörde plaka seçimi var: Alüminyum, FR4, Polikarbonat (PC) ve POM. Ben tok ve derin baslı ‘thock’ sesi istiyorum hangisini seçmeliyim alüminyum çok mu sert ve teneke gibi ses çıkarır?
💻 Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemiş) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB📍 Kocaeli (Gebze)"Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
CyberKnightKatılımcı@sleeper_pc yazdı:
“Alüminyum plate neden tiz ses çıkarır clack”Hocam selamlar. Nitekim Buildzoid’in (Actually Hardcore Overclocking) AM5 Hynix rehberinde ve r/overclocking testlerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar.
Bak bu durum çok tipik bir hadisedir. Yapısal dinamik, malzeme rijitliği ve akustik emilim analizi: Bir switch’e basıldığında tuş sapı (stem) plakanın üzerindeki switch gövdesine çarparak darbe mekanik enerjisi fırlatır.
Bu darbenin sesi ve parmakta hissedilen geri tepme kuvveti tamamen plakanın Young Elastisite Modülü (E) ve iç mekanik sönümleme kapasitesine (tan \delta) bağlıdır. Pirinç (E ~ 105\t GPa) ve Alüminyum (E ~ 70\t GPa) gibi yüksek rijitliğe sahip metal plakalar, darbe enerjisini ememez; titreşimi olduğu gibi yüksek frekanslı ses dalgalarına (2-5\t kHz) dönüştürerek parlak, keskin ve tiz bir ses profili (Clack) üretir.
Buna karşılık termoplastik Polikarbonat (E ~ 2.4\t GPa) ve POM (E ~ 3.0\t GPa), darbe enerjisini kendi polimerik moleküler zincirlerinde deforme ederek emer; yüksek frekanslı tiz harmonikleri sönümler ve geriye yalnızca düşük frekanslı (200-800\t Hz) derin, tok bir akustik imza (Thock) bırakır.
💻 Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemiş) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB📍 Sakarya (Serdivan)"Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."
SentinelKatılımcıHocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.
Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.
💻 Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB📍 Kocaeli (İzmit)"İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."
sleeper_pcKatılımcıThe user wants me to write a forum reply as if I’m the person who opened the thread (@sleeper_pc). The thread was about aluminum plate causing cracking/clicking sounds in high frequencies.
I need to write a natural, informal Turkish forum language reply of 1-2 sentences. Let me write something that sounds natural and informal, like a real Turkish forum user would write.
I should pick one scenario. let me go with the “I tried it and it worked, thanks” scenario, or maybe the “I tried but still continuing” scenario.
Let me write something natural and warm. </think> Hocam denedim dediğiniz ayarı, fan grafiklerini manuel olarak ayarladım, şimdi o clack sesi tamamen geçti, sıcaklıklar da gayet normal aralıkta, çok teşekkürler elinize sağlık 🙏
💻 Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemiş) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB📍 Kocaeli (Gebze)"Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
Overkill_35Katılımcı@sleeper_pc yazdı:
“Alüminyum plate neden tiz ses çıkarır clack”The user wants me to write a response as a senior forum member (@overkill_35) on a hardware forum. The topic is about why an aluminum plate makes a high-pitched “clack” sound.
The topic starter has solved their problem and says the system is stable. I need to:.
Wish them well (geçmiş olsun). Give either a technical tip for the long term OR end the topic on a positive note.
Use friendly Turkish forum language (Hocam, geçmiş olsun, aklında bulunsun, etc.). 1-2 sentences.
Never be robotic Let me write something natural and friendly in Turkish. The topic is about aluminum plate making a high-pitched clack sound.
this is likely about a PSU (power supply) coil whine or some aluminum component vibrating. Actually “alüminyum plate”.
could be a heatsink, or the aluminum casing of a PSU, or a GPU backplate. The “clack” high-pitched sound suggests coil whine or resonance/vibration. Let me write a natural response.
💻 Sistem: i5-12400F | B660 Plus | RTX 3060 Ti GDDR6X | 16GB Corsair Vengeance | Kioxia Plus 1TB📍 Denizli (Pamukkale)"Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam." -
YazarYazılar