am5 açılış süresi çok uzun 45 saniye bios

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › İşlemciler (CPU) › am5 açılış süresi çok uzun 45 saniye bios

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #54819 Yanıtla
    Darbogaz Kurbani
    Katılımcı

arkadaşlar yeni Ryzen 7 7800X3D ve B650 sistem topladım. Kasada Gen5 SSD var ama güç düımesine bastıktan sonra anakartta sarı DRAM ışığı yanıyor, tam 50 saniye boyunca ekrana görüntü gelmiyor! Sonra Windows 5 saniyede açılıyor. Her açılıta 1 dakika beklemekten bıktım. Forumlarda ‘BIOS’tan Memory Context Restore (MCR) ayarını Enabled yaparsanız açılış 10 saniyeye düıer’ dediler. Gittim MCR’ı Enabled yaptım; cidden bilgisayar 10 saniyede açıldı uçtu! Ama Windows masaüstü gelir gelmez 15 saniye sonra ‘KERNEL_SECURITY_CHECK_FAILURE’ veya ‘MEMORY_MANAGEMENT’ mavi ekranı verip çöktü! MCR neden sistemi çökertiyor, hızlı açılığı mavi ekransız kullanmanın sırrı nedirı

#54837 Yanıtla
    Lehimci Dayi24
    Katılımcı

Hocam AM5 platformunun en meşhur ikiz ayar tuzağına düşmüşsün. Durumu sana net bir dille anlatayım: O 50 Saniyelik Bekleme Nedirı DDR5 bellekler 6000 MHz gibi devasa hızlarda çalıştığı için AMD AGESA her soğuk açılışta bellek kontrolcüsü ile çipler arasındaki sinyal yollarını, empedansları ve gecikmeleri baştan sona kalibre eder; buna Memory Training (Bellek Eğitimi) denir. Memory Context Restore (MCR) Ne Yaparı MCR’ı ‘Enabled’ yaptığında anakart der ki: ‘Her açılışta 50 saniye test yapma; geçen sefer başarıyla tamamladığın eğitim tablosunu anakartın hafızasından (NVRAM) geri çağır ve doğrudan Windows’u başlat.’ Bilgisayar 10 saniyede roket gibi açılır. Peki Neden MAVİ EKRAN Verir (Ölümcül Tuzak)ı BIOS’ta Power Down Enable diye ikinci bir ayar vardır. Bu ayar bellek modüllerinin boşta kaldığında uyku moduna geçmesini sağlar. Eğer sen MCR’ı ‘Enabled’ yapıp Power Down Enable ayarını ‘Disabled’ (veya Auto) bırakırsan: Bellek kontrolcüsünün eğitim tablosundaki güç durumu ile RAM’in o anki güç durumu arasında asenkron bir uyumsuzluk doğar! RAM eğitildiği saat sinyalini yakalayamaz ve Windows açılır açılmaz bellek adresleme çöker, mavi ekran yağar! Şaşmaz Altın Kural: AM5 BIOS’unda bu iki ayarKesinlikle eşzamanliayarlanmalıdır: Öncelikle Memory Context Restore: KESİNLİKLE Enabled yapılacak. İkinci olarak Power Down Enable: KESİNLİKLE Enabled yapılacak! (Her iki ayar da genellikle hem ‘Ai Tweaker / OC’ menüsü altında hem de ‘Advanced > AMD CBS > DDR Common Options’ menüsü altında bulunur, her iki yerden de ikisini de ENABLED yapacaksınız). Bu iki ayarı el ele tutuşturup açtığınızda: Açılış süreniz 10 saniyeye iner ve SIFIR mavi ekranla taş gibi kararlı çalışır!

💻 Sistem: Threadripper 3960X | 128GB Quad Channel ECC | RTX A4000 | Debian 12 | 8x 8TB TrueNAS
    💬 "ZFS pool scrub: 0 errors."
    📍 Ankara (Keçiören)
    #54925 Yanıtla
    Son Oluru Ne
    Katılımcı

AGESA 1.0.0.7c ve daha güncel BIOS sürümlerinde anakart üreticileri (özellikle ASUS ve MSI) MCR’ı ‘Enabled’ yaptışığınızda Power Down Enable’ı otomatik olarak ‘Enabled’ moduna başlayan korumalar eklemiıtir; ancak eski BIOS’larda bu eıitleme manuel yapılmalıdır. Ayrıca yeni bir RAM takıldışında veya EXPO profili deıiıtirildiıinde sistemin ilk açılıta 1 kez o 50 saniyelik eıitimi tamamlamasına izin verilmeli, MCR ondan sonra açılmalıdır.

#55074 Yanıtla
    Darbogaz Kurbani
    Katılımcı

?kisini de Enabled yapacaksın kardeıim, kural bu kadar basittir. Biri Enabled diıeri Disabled olursa sistem açıldışı gibi çakılır. ?kisini de ‘Enabled’ yap, BIOS’u F10 ile kaydet çık. Bir daha o sarı DRAM ışığını 5 saniyeden fazla görmezsin, sistem fiıek gibi açılır.

#55196 Yanıtla
    Ugur07
    Katılımcı

@darbogaz_kurbani yazdı:
    <p style=”margin: 4px 0 0 0; font-style: italic;”>”am5 açılış süresi çok uzun 45 saniye bios”</p>

Sorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmiıken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.

#55290 Yanıtla
    Gunslinger
    Katılımcı

Sorun yaşayan arkadaşlara referans olacak tertemiz bir konu oldu. Keyifli oyunlar ve iyi forumlar dilerim.

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: am5 açılış süresi çok uzun 45 saniye bios konusundaki #55290 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini