am5 sarı dram ışığı uzun süre yanıyor çözümü

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Anakart, Bellek (RAM) & BIOS › am5 sarı dram ışığı uzun süre yanıyor çözümü

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #60019 Yanıtla
    Gokhan98
    Katılımcı

Beyler RAM gecikmesini düşürmek için Power Down Enable ayarını kapattım. MCR açıkken sistem masaüstüne atmaya başladı. Nerede hata yapıyorum?

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB
    💬 "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
    📍 Aydın (Efeler)
    #60021 Yanıtla
    Alp1905
    Katılımcı

Hocam burak AM5 platformunun en meşhur ikiz tuzağına yakalanmışsın! Sebebini ve tek tıklık çözümünü anlatıyorum: NEDEN 50 SANİYE BEKLİYORı

Nitekim Buildzoid’in (Actually Hardcore Overclocking) AM5 Hynix rehberinde ve r/overclocking testlerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. DDR5 bellekler ilk defa açılırken anakart ‘Memory Training’ (Bellek Eğitimi) yapar; sinyalleri milimetrik hizalar.

AM5 anakartlar varsayılan olarak her açılışta bu testi baştan yaptığı için o sarı ışıkta 45-50 saniye beklersin. PEKİ MCR AÇINCA NEDEN MAVİ EKRAN VERDİı

İşte burası altın kuraldır: Memory Context Restore (MCR) ile Power Down Enable (PDE) AYRILMAZ İKİZ KARDEŞTİR! BIOS’larda genellikle MCR’ı ‘Enabled’ yaptığında, arkadaki ‘Power Down Enable’ ayarı ‘Auto’ veya ‘Disabled’ kalır.

Power Down kapalıyken RAM modülleri sürekli tam güç saat sinyali bekler; ancak MCR açıldığında bellek kontrolcüsü eğitimi atladığı için saat sinyalinin fazı hafifçe kayar! Bu faz uyuşmazlığı Windows çekirdeğinin RAM adreslerini okuyamamasına ve anında MEMORY_MANAGEMENT mavi ekranına yol açar!

💻 Sistem: Ryzen 7 5800X3D | X570 Dark Hero | RX 7900 XTX Nitro+ | 32GB B-Die 3800 CL14 1:1 FCLK | 2TB 980 Pro
    💬 "10 litrelik SFF kasada 4080 çalıştırmak ayrı zevk."
    📍 Konya (Selçuklu)
    #60035 Yanıtla
    Morpheus
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: i3-12100F | H610M | GTX 1660 Super | 16GB DDR4 3200 | Kioxia Exceria 500GB
    💬 "60 Hz monitörden 144 Hz’e geçince dünya varmış dedim."
    📍 İzmir (Bornova)
    #60046 Yanıtla
    Gokhan98
    Katılımcı

Dediğiniz gibi XMP/EXPO profilini kontrol edip tavsiye ettiğiniz değeri verdim. Gün boyu kullandım, hiçbir kararsızlık kalmadı. Teşekkürler.

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB
    💬 "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
    📍 Aydın (Efeler)
    #60055 Yanıtla
    Umut A.
    Katılımcı

Geçmiş olsun hocam, donanımın kendini korumaya alıp kalıcı hasar almaması büyük şans. Keyifle kullanman dileğiyle.

💻 Sistem: Xeon X5675 @ 4.4GHz | Asus Rampage III Gene (X58) | 24GB Triple Channel | GTX 1070 8GB
    💬 "LGA 775 tırnağını kesenler burada mı?"
    📍 Gaziantep (Şahinbey)
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: am5 sarı dram ışığı uzun süre yanıyor çözümü konusundaki #60021 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini