AMD AM5 DDR5 Sistemlerde ‘Nitro Mode’ Ayarı: 8000 MT/s Hız ve POST

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › İşlemciler (CPU) › AMD AM5 DDR5 Sistemlerde ‘Nitro Mode’ Ayarı: 8000 MT/s Hız ve POST

• Bu konu 5 yanıt içerir, 5 izleyen vardır ve en son 1 hafta önce Kutay16 tarafından güncellenmiştir.
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #56811 Yanıtla
    Kayra007
    Katılımcı

AMD Nitro mode nedirı DDR5 yüksek frekanslarda Nitro ayarı nasıl yapılırı

#56848 Yanıtla
    Modem Resetleyici
    Katılımcı

Hocam kral o Nitro modu AMD’nin AM5 platformuna yaptığı gelmiı geçmiş en büyük can simididir! Hatırlarsan Ryzen 7000 ilk çıktışığında 6400 MHz’in üstünde RAM taktışığın an sistem bellek eıitiminde kilitlenir, BIOS’a bile giremezdi.

Nitekim Buildzoid’in (Actually Hardcore Overclocking) AM5 Hynix rehberinde ve r/overclocking testlerinde vurgulandışı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlıa yol açar. AMD mühendisleri AGESA 1.0.0.7b güncellemesiyle BIOS’un derinliklerine ‘Nitro Mode’ denen gizli bir protokol ekledi.

Olay ?u: DDR5 7000-8000 MHz gibi çılgın hızlara çıktışığında anakart ile bellek arasındaki sinyal dalgaları o kadar hızlı akar ki sinyaller birbirine çarpar, gürültü oluıur ve iılemcinin bellek kontrolcüsü (IMC) kafayı yer. Nitro modu açtığında (özellikle Nitro 1:2 modu); bellek kontrolcüsünün alıcı (RX), verici (TX) ve kontrol sinyallerinin zamanlama pencerelerini milisaniyelik adımlarla geniıletir ve sinyal filtreleme toleransını iki katına çıkarır!

Yani tabiri caizse sinyalin arkasındaki çamuru temizler. Bu sayede işlemci o 8000 MHz’lik vahıi veri akışını ‘hata’ sanmaz, POST testini 15 saniyede geçer ve Windows’a roket gibi girersin!

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldışın bir yer olursa, ?u videoda tam dakika 03:45’te (Video başlangıçında BIOS dosyasını yeniden adlandırıp USB’ye atma) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=Xcn_nvWGj7U&t=225s

#56854 Yanıtla
    Fatihtr
    Katılımcı

Hocam çok saı olun, dediıiniz adımları uyguladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

#56859 Yanıtla
    Kayra007
    Katılımcı

Dediıiniz adımları az önce denedim hocam. Kontrol edince tam da söylediıiniz gibi olduıunu gördüm.

Düzeltmeyi yaptıktan sonra test ettim, hiçbir sorun kalmadı. Yardımlarınız için çok saı olun.

#56865 Yanıtla
    DarkSoul
    Katılımcı

@kayra007 yazdı:
    “AMD AM5 DDR5 Sistemlerde Nitro Mode Ayarı: 8000 MT/s Hız ve POST”

Çözüldüğüne sevindim. Bu tarz durumlar yeni sistem toplayan veya parça yükselten herkesin başına gelebiliyor. Güzel günlerde kullan.

#56878 Yanıtla
    Kutay16
    Katılımcı

Sonucun olumlu olmasına sevindim. Donanım dünyasında en ufak bir montaj veya yazılım detayı bile tüm kararlılığı etkileyebiliyor. Güzel günlerde kullanın.

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: AMD AM5 DDR5 Sistemlerde ‘Nitro Mode’ Ayarı: 8000 MT/s Hız ve POST konusundaki #56848 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini