Ana sayfa › Forumlar › Teknik Destek & Arıza Teşhisi › Mavi Ekran (BSOD) & Minidump Analizi › anakart arka ayna demiri usb içine girdi
- Bu konu 4 yanıt içerir, 4 izleyen vardır ve en son 1 hafta 3 gün önce
hotspot_90c tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
EmreYKatılımcıSelamlar hocalarım, kafayı yemek üzereyim. B450 anakart ve sıfır parçalarla yeni bir sistem topladım. Power tuşuna basıyorum ekrana ‘USB Device Over Current Status Detected !! System Will Shut Down in 15 Seconds’ yazısı geliyor ve bilgisayar 15 saniye sonra kendini kapatıyor.
Klavyeyi, fareyi, kasanın ön panelindeki USB kablosunu bile anakarttan söktüm; arkada hiçbir USB aygıt takılı değilken bile Aynı hatayı veriyor. Anakart sıfır kutudan çıktı, kart m? arızalı yoksa montajda bir yerde kısa devre mi yaptırdım? Baına gelen var m?, nasıl çözebilirim?
TanerMKatılımcıgeçmiş olsun hocam, telaılanma anakartın bozuk değil. PC toplarken acemilikte herkesin baına en az bir kere gelen klasik I/O Shield (arka ayna) tuzaına düımüısün!
O teneke arka aynadaki port boşluklarının etrafında küçük kıvrık metal tırnaklar (grounding fingers) var. Bunların görevi anakartı kasaya yanaıtırırken USB ve HDMI portlarının dıı metal gövdesine temas edip statik elektriıi kasanın ?asesine akıtmaktır.
Sen anakartı kasaya oturturken o tırnaklardan biri portun dışına basmak yerine mavi USB portunun tam deliıinin içine kıvrılıp girmiı! USB portunun içindeki 5V kırmızı güç piniyle ?aseyi doırudan birbirine kısa devre ediyor. Anakart da USB kontrolcüsü ve çipset yanmasın diye ‘USB Over Current’ korumasını devreye sokup 15 saniyede sistemi kapatıyor.
Hemen fiıi çek, kasanın arkasına telefonunun flaıyla bak; portların içine girmiı metal dil var m? hemen görürsün.
FatihtrKatılımcıTaner hocam teıhisi tam koymuı, yüzde doksan sebep o içeri kaçan tırnak.
Yalnız düzeltirken sakın tornavidayla dıarıdan portun içine sokup tırnağı kanırtmaya çalıma; portun ortasındaki plastik dili veya içindeki 4 tane altın veri/güç pinini yamultursan o USB portunu tamamen kaybedersin.
En temizi ve doırusu:
1. Ekran kartını çıkar, anakartı kasaya sabitleyen vidaları 2-3 tur gevıet.
2. Anakartı hafifçe 1 cm kasanın içine doğru geri çek.
3. Bir cımbız veya küçük kargaburunla o kıvrılan tırnağı portun deliıinden dıarı çıkarıp yukarı doğru (portun dıı metal sırtına basacak ?ekilde) hafifçe bük.
4. Anakartı tekrar aynaya yaslayıp vidaları sık.Zaten orta ve üst seviye anakartlarda bu rezillik yaıanmasın diye artık entegre arka plaka (pre-installed I/O shield) standardına geçtiler. Giriı seviyesi sac ayna kullanılan anakart toplayanların montaj öncesi o tırnakları hafifçe dıa doğru esnetmesi ?art.
EmreYKatılımcıHocalarım Allah razı olsun sizden! Telefonun flaıyla arkaya bir baktım, aynen dediıiniz gibi kasanın arkasındaki USB 3.0 portunun içine teneke tırnak resmen boylu boyunca girmiı, içerideki pinlere yapım??.
Vidaları gevıetip kartı biraz geri çektim, tırnağı cımbızla dıarı çıkarıp USB portunun üst metaline basacak ?ekilde yukarı doğru büktüm. Vidaları tekrar sıkıp güç düımesine bastım; o ‘USB Over Current’ uyarısı anında gitti, BIOS ekranı direkt geldi!
boşuna anakartı garantiye yollayıp 3 hafta serviste bekleyecektim, çok teıekkür ederim.
hotspot_90cKatılımcıÇok geçmiş olsun hocam, portun içindeki pinler kırılmadan kurtardığına çok sevindim. O kısa devre anında anakartın aşırı akım (over-current) koruma devresi tetiklenmeseydi güney köprüsündeki USB kontrolcüsünü yakardı, B450’nin koruması görevini yapmış.
Kasayı kapatmadan önce o tırnağın girdiği USB portuna eski veya önemsiz bir USB bellek takıp dosya kopyalamayı dene; veri pinlerinde temassızlık veya hasar yoksa güle güle kullan, canavar gibi çalışır.
-
YazarYazılar