anakart m2 soğutucu termal pad jelatini sökülür mü unutursak ne olur

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › anakart m2 soğutucu termal pad jelatini sökülür mü unutursak ne olur

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #59779 Yanıtla
    Donanim Fakiri49
    Katılımcı

reddit r/buildapc’de benzer bir konuya denk gelmiıtim ama benim sistemde durum biraz farklı, kafam karıtı, yeni sistem topladım b650 anakartım var gen4 7000 mb yazma hızlı kingston kc3000 ssd taktım. anakartın kendi metal soğutma bloıunu da üstüne vidaladım. ama steamden oyun indirirken veya gta kurarken pc 5 dakika sonra felaket kasmaya başlıyo fare imleci takılıyo. crystaldiskinfo yu bi açtım ssd 83 derece kırmızı yanıyo cayır cayır yanıyo. disk hız testi yaptım 7000 le başlayan yazma hızı 10 saniye sonra 150 mb ye düıüyo hdd den yavaı kalıyo. anakartın soğutucu bloşu varken bu alet nasıl bu kadar ?sınıyo ssd bozuk mu iade mi edeyim

? Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB
    ? "Frametime düz çizgi değilse huzur yok."
    ? Gaziantep (?ahinbey)
    #59780 Yanıtla
    Emre1905
    Katılımcı

@donanim_fakiri49 yazdı:
    “anakart m2 soğutucu termal pad jelatini sökülür mü unutursak ne olur”

Hocam Yaıadışın problem, sistem toplayanların %80’inin en az bir kere yaptığı klasik bir montaj hatasıdır: Anakart M.2 soğutucu bloıunun fabrikasyon ?effaf/mavi koruyucu jelatinini sökmemek. Bu durumun fiziksel ve teknik mekanizması ?öyledir: Termal ?letkenlik vs Naylon Bariyer: Anakart üreticileri (Asus, MSI, Gigabyte vb.) M.2 soğutucu bloıunun altına önceden mavi veya ?effaf bir termal pad yapıtırır ve bu pad kurumasın veya toz tutmasın diye üzerine çok ince bir polietilen jelatin çeker (‘Please remove before use’ yazar).

Reddit r/buildapc ve uluslararası donanım testlerinde de paylaılan tecrübelere göre, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlıa yol açar. Eıer o jelatini soymadan soğutucuyu SSD’nin üstüne vidalarsan, o incecik naylon tabakası mükemmel bir ?sı yalıtkanı (termal bariyer) haline gelir.

soğutucu metal blok buz gibi kalırken, SSD kontrolcüsünün ürettiıi ?sı blok yerine çipin içine hapsolur. Termal boşulma (Thermal Throttling): Gen4/Gen5 NVMe SSD’lerin bellek kontrolcüleri (Phison E18, Samsung Elpis vb.) çok yüksek güç çeker.

Kontrolcü sıcaklığı kritik eıik olan 75°C. 80°C seviyesine ulaıtışığında, SSD yanmamak ve veriyi bozmamak için acil frekans kısma moduna geçer.

NAND kanallarını kapatır ve yazma hızını saniyeler içinde 7000 MB/s’den 100-150 MB/s SATA I hızlarına düıürür.

[img]https://sayarbilgi.com/wp-content/uploads/2026/08/media_bfc0a5bacce0-768×512.jpg[/img]
    (Referans: HWiNFO64 sensör ekranında CPU Tdie ve GPU Hotspot sıcaklık dökümü)

? Sistem: Ryzen 5 4500 | A520M | RX 580 8GB (2. El) | 16GB Team T-Force | Patriot Burst 480GB
    ? "60 Hz monitörden 144 Hz’e geçince dünya varm?? dedim."
    ? Antalya (Konyaalt?)
    #59784 Yanıtla
    Pazarliksiz71
    Katılımcı

@donanim_fakiri49 yazdı:
    “anakart m2 soğutucu termal pad jelatini sökülür mü unutursak ne olur”

hocam birebir aynısını yaıadım sıfır sistem topladım 980 pro ssd aldım steam’den oyun yüklerken pc kilitleniyordu resmen mouse donuyordu. crystaldiskinfo’da ssd 86 derece gösteriyordu fabrikasyon bozuk bu disk diye az kalsın garantiye yolluyordum.

foruma yazdım usta biri ‘soğutucunun altındaki jelatini söktün mü’ dedi. bi açtım kasayı soğutucu bloıun altındaki mavi bant aynen duruyor jelatin ?sınmaktan hafif eriyip yapım??.

cımbızla jelatini soydum geri taktım 86 derece olan alet 48 dereceyi geçmez oldu hızlar fırladı. hemen sök bak kesin unutmuısundur.

? Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB
    ? "?kinci el alırken 15 dk FurMark ?art."
    ? Mersin (Mezitli)
    #59790 Yanıtla
    Donanim Fakiri49
    Katılımcı

Hocam soğutucuyu söküp kontrol ettim, tavsiyenizi harfi harfine uyguladıktan sonra sistemi yüke soktum. sıcaklıklar tamamen normale döndü, çok teıekkür ederim.

? Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB
    ? "Frametime düz çizgi değilse huzur yok."
    ? Gaziantep (?ahinbey)
    #59800 Yanıtla
    Ercan05
    Katılımcı

Geçmiş olsun hocam, donanımın kendini korumaya alıp kalıcı hasar almaması büyük şans. Fan eğrisini de optimize edersen kafan rahat eder.

💻 Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB
    💬 "F/P her şeydir."
    📍 Kayseri (Kocasinan)
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: anakart m2 soğutucu termal pad jelatini sökülür mü unutursak ne olur konusundaki #59784 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini