anakart pcie ?erit paylaım? lane sharing m2

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Depolama Birimleri (SSD & HDD) › anakart pcie ?erit paylaım? lane sharing m2

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #57374 Yanıtla
    Enes95
    Katılımcı

Selamlar, masaüstü iılemcilerdeki sınırlı 20-24 PCIe ?eridinin (PCIe Lanes) anakart üreticileri tarafından M.2 Gen5 yuvaları için CPU x16 hattından 4 ?erit çalınarak (x8/x4/x4 veya x8/x8) çoklanmasının GPU bant geniıliıi ve Resizable BAR transfer performansı üzerindeki etkisi nedirı

#57381 Yanıtla
    Pazarliksiz
    Katılımcı

Kardeşim anakart satın alırken kullanıcıların %90’ının kılavuzdaki minik puntoları okumadığı için düştüğü en büyük mimari tuzağa (PCIe Lane Sharing / Şerit Çalma) yakalanmışsın! Olayın donanımsal matematiği şudur: Modern bir masaüstü işlemcinin (Intel LGA 1700 veya AMD AM5) içinde toplamda SADECE 24 ADET doğrudan PCIe şeridi vardır.

Gamers Nexus ve teknik forumlardaki test verilerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Bunun 16 tanesi doğrudan ekran kartına (PCIe x16 slotuna) ayrılmıştır.

4 tanesi birinci M.2 SSD yuvasına (M2_1) ayrılmıştır. Kalan 4 tanesi ise anakartın güney köprüsüne (Yonga Setine) bağlanır.

ŞİMDİ ANACART ÜRETİCİSİNİN PAZARLAMA OYUNUNA BAK: Üretici anakartın kutusuna ‘3 TANE GEN5 M.2 YUVASI!’ diye kocaman yazar. İyi de işlemcide fazladan Gen5 şeridi yok ki!

Üretici ne yaparı O ikinci M.2 yuvasını (genelde M2_2 veya M2_3), doğrudan ekran kartının kullandığı ana x16 hattına paralel bağlar (PCIe Lane Splitting / Bifurcation)!

#57383 Yanıtla
    x58_king
    Katılımcı

Hocam çok saı olun, PSU’dan ikinci baımsız PCIe kablosunu taktım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

#57387 Yanıtla
    Enes95
    Katılımcı

Hocam dediklerinizi harfi harfine uyguladım, sorun tam olarak bahsettiıiniz noktadan kaynaklanıyormuı. Gerekli müdahaleyi yaptıktan sonra test ettim, ?u an sistem saat gibi çalığıyor. Hepinize Ayrı çok teıekkür ederim.

#57396 Yanıtla
    BurakX
    Katılımcı

@enes95 yazdı:
    “anakart pcie ?erit paylaım? lane sharing m2”

geçmiş olsun hocam, donanımın kendini korumaya alıp kalıcı hasar almaması büyük ?ans. Keyifle kullanman dileıiyle.

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: anakart pcie ?erit paylaım? lane sharing m2 konusundaki #57381 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini