anakart pili ekran kartının altında kalmış bios nasıl sıfırlanır

Ana sayfa › Forumlar › Monitörler & Görüntüleme Teknolojileri › Tasarım Monitörleri, TV & Görüntü Standartları › anakart pili ekran kartının altında kalmış bios nasıl sıfırlanır

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #55808 Yanıtla
    ArdaX
    Katılımcı

clrtc pinlerini tornavidayla kısa devre yapınca pc düzelir mi

#55813 Yanıtla
    Hasan41
    Katılımcı

Hocam hiç gerek yok, ekran kartını sökmene de gerek yok! Tornavida yöntemi anakart üreticilerinin (ASUS, MSI, Gigabyte, ASRock) bizzat kullanım kılavuzlarında önerdiği en standart, en güvenli ve en hızlı Clear CMOS (RTC Sıfırlama) prosedürüdür.

1. Neden Pil Çıkarmak Yerine Jumper Kullanılırı: – Pili çıkarsan bile anakarttaki yüksek kapasiteli katı kondansatörlerdeki artık elektrik (residual charge) CMOS çipini 10-15 dakika beslemeye devam edebilir; yani boşuna beklersin.

– Ayrıca modern kartlarda devasa GPU’lar ve M.2 soğutucuları pilin üstünü kapatır, sökerken PCIe mandalını veya pil yuvasının plastik tırnağını kırma riski çok yüksektir. – Jumper pinleri ise doğrudan RTC sıfırlama hattına bağlıdır; köprülendiği milisaniyede hafızayı toprağa deşarj eder.

2. Tornavida ile Adım Güvenli CMOS Sıfırlama: – Adım 1 (Gücü Tamamen Kes): Bilgisayarı kapat.

Güç kaynağının (PSU) arkasındaki anahtarı 0 (kapalı) konumuna getir ve prizden gelen güç kablosunu çek! – Adım 2 (Artık Akımı Boşalt): Fiş çekiliyken kasanın güç açma düğmesine (Power tuşuna) 3-4 kez art arda bas ve sonuncusunda 10 saniye basılı tut.

Fanlar 1 saniye dönüp duracak ve anakart kondansatörlerindeki tüm elektrik tamamen boşalacaktır. – Adım 3 (Pinleri Bul): Anakartının alt kenarında veya sağ alt köşesinde iki adet metal iğne (pin) göreceksin: – MSI anakartlarda: JBAT1 – ASUS anakartlarda: CLRTC – Gigabyte / ASRock anakartlarda: CLR_CMOS yazar.

– Adım 4 (Köprüleme / Kısa Devre): Düz uçlu metal bir tornavidanın ucunu bu iki metal iğneye aynı anda temas ettir (iki pin birbirine tornavida metali üzerinden bağlansın). – Adım 5 (Bekle): Tornavidayı titretmeden iki pine değecek şekilde 5 ila 10 saniye basılı tut, sonra tornavidayı çek.

– Adım 6 (yeniden Başlat): Güç kablosunu tak, PSU anahtarını 1 yap ve bilgisayarı aç. 3.

İlk Açılışta Ne Olacakı: – Sistem açılırken RAM eğitiminden (memory training) dolayı 30-45 saniye siyah ekranda bekleyebilir veya 1-2 kez kendi kendine reset atabilir, bu tamamen normaldir. – Ardından ekrana ‘Press F1 to Run Setup / CMOS Settings Wrong’ uyarısı gelecektir.

F1 veya DEL basıp BIOS’a gir, profilin sıfırlanmış olarak temiz şekilde açılacaktır.

#55824 Yanıtla
    GokhanX
    Katılımcı

kardeıim hiç çekinme ben de ilk duyduıumda ‘anakarta tornavida değer mi kısa devre yapar yanar’ sanmıtım. ram zamanlamalarını yanlış girince pc siyah ekranda kaldı, ekran kartı 3 fanlı olduşu için pili görmek bile imkansızdı.

kılavuza baktım jbat1 diye 2 pin varm??. fiıi çektim, güç tuşuna basıp içindeki elektriıi bitirdim, düz kontrol kalemiyle o iki pine 10 saniye dokundurdum çektim.

fiıi takıp açtım 20 saniye sonra f1 ekranı geldi hayatım kurtuldu! ekran kartını boşuna söküp tırnaını kırma tornavida olayı 10 saniyelik iı.

#55833 Yanıtla
    ArdaX
    Katılımcı

Hocam sorun tam dediıiniz ayarlardanm??. Gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra FPS değerleri stabil hale geldi, elinize sağlık.

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: anakart pili ekran kartının altında kalmış bios nasıl sıfırlanır konusundaki #55833 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini