Ana sayfa › Forumlar › Monitörler & Görüntüleme Teknolojileri › Tasarım Monitörleri, TV & Görüntü Standartları › Anakart Post Code (2 Haneli Q-Code / Debug LED) Ekranı: 00, 55, C5, d0
- Bu konu 5 yanıt içerir, 5 izleyen vardır ve en son 2 gün 9 saat önce
Kadir35 tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
IsmailAKatılımcıÜst seviye anakartımın sağ üst köşesinde iki haneli küçük dijital bir ekran var. Bilgisayarı açtığımda ekrana görüntü gelmiyor ve o ekranda sırayla sayılar geçip ’55’ yazıp duruyor. Başka bir gün de ’00’ yazdı. Bu Q-Code sayıları ne anlama gelirı
💻 Sistem: i3-13100F | H610 | RX 6500 XT | 16GB DDR4 | WD Green 480GB SSD💬 "60 Hz monitörden 144 Hz’e geçince dünya varmış dedim."📍 Eskişehir (Odunpazarı)
b_die_ramKatılımcıHocam kral o iki haneli ekran anakartın sana ‘Neyimin bozuk olduğunu tam olarak buradan oku’ dediği en muazzam arıza tespit doktorudur (Q-Code / Debug LED)! Anakart açılırken işlemciden ekran kartına kadar her parçayı sırayla test eder ve her adımın bir kodu vardır.
Buildzoid’in paylaştığı kanıtlanmış alt zamanlama tablosunda tREFI 65535 ve tRFC 500 civarına çekildiğinde bellek gecikmesi ciddi oranda düşer, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Eğer sistem açılmazsa o ekranda kalan son kod sana arızayı kabak gibi gösterir: ‘Kod 55’: Dünyanın en meşhur RAM hatasıdır!
‘Bellek bulunamadı veya tanınamadı’ demektir. RAM’ler yuvaya tam oturmamış, sokete toz kaçmış veya işlemci soğutucusu aşırı sıkıldığı için anakart bükülüp RAM hatları temassızlık yapmıştır.
‘Kod 00’ veya ‘d0’: En korkulan koddur; ‘İşlemci hiç algılanmadı veya elektrik alamıyor’ demektir. Ya 8 pin CPU güç kablosu takılı değildir, ya işlemci soket pinleri eğrilmiştir ya da işlemci ölmüştür.
‘Kod C5 veya 15’: Arıza değildir! DDR5 anakartın RAM’leri eğittiğini (Memory Training) gösterir, 1-2 dakika sabırla beklersen sistem açılır.
‘Kod AA veya A0’: Tebrikler, sistem tüm testleri başarıyla geçti ve kontrolü Windows’a devretti demektir!
💻 Sistem: Fluke 87V | Quick 861DW Sıcak Hava | JBC Havya | Test Rig: i5-12400F & Çeşitli Hurda GPU’lar💬 "Lehim erir, devre susmaz."📍 Balıkesir (Karesi)
Alperen06KatılımcıHocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.
Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.
💻 Sistem: Threadripper 3960X | 128GB Quad Channel ECC | RTX A4000 | Debian 12 | 8x 8TB TrueNAS💬 "ZFS pool scrub: 0 errors."📍 Ankara (Çankaya)
IsmailAKatılımcıSöylediıiniz yöntemle çözüldü hocam. Sistemi dikkatlice açıp kontrol ettim ve tavsiye ettiıiniz ?ekilde hallettim.
Konuyu açtışığıma çok memnun oldum, elinize sağlık.
? Sistem: i3-13100F | H610 | RX 6500 XT | 16GB DDR4 | WD Green 480GB SSD? "60 Hz monitörden 144 Hz’e geçince dünya varm?? dedim."? Eskiıehir (Odunpazar?)
GunslingerKatılımcıgeçmiş olsun hocam, donanımın kendini korumaya alıp kalıcı hasar almaması büyük ?ans. Keyifle kullanman dileıiyle.
? Sistem: Apple M2 Max 64GB | Custom Debian Dev Rig: i7-13700K | 64GB RAM | RTX 4070? "ZFS pool scrub: 0 errors."? ?stanbul (Bakırköy)
Kadir35Katılımcı@ismail_a yazdı:
“Anakart Post Code (2 Haneli Q-Code / Debug LED) Ekranı: 00, 55, C5, d0”Aynen öyle hocam, benzer sorunla foruma gelen diıer arkadaşlar için de çok güzel bir rehber oldu bu konu. Güle kullanın, iyi forumlar.
? Sistem: i3-13100F | H610 | RX 6500 XT | 16GB DDR4 | WD Green 480GB SSD? "Stok fanla yola devam."? Trabzon (Ortahisar) -
YazarYazılar