Anakart Standby Fazları (VCCAUX / VCCST) ve Uyku Modundan (S3) Uyanırken

Ana sayfa › Forumlar › Monitörler & Görüntüleme Teknolojileri › Tasarım Monitörleri, TV & Görüntü Standartları › Anakart Standby Fazları (VCCAUX / VCCST) ve Uyku Modundan (S3) Uyanırken

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #56737 Yanıtla
    Kemal10
    Katılımcı

Bilgisayar uykudan uyanırken neden siyah ekranda kalırı Sleep mode çökmesi nasıl çözülürı

#56740 Yanıtla
    AlpArslan_34
    Katılımcı

@kemal10 yazdı:
    “Anakart Standby Fazları (VCCAUX / VCCST) ve Uyku Modundan (S3) Uyanırken”

Hocam kral Windows kullanıcılarının %80’inin yaşadığı o meşhur ‘Ölüm Uykusu’ (Sleep Wake Crash) problemine hoş geldin! Sen bilgisayarı Uykuya (S3 Modu) aldığında Windows işlemciyi, ekran kartını ve fanları tamamen kapatır; açık olan tüm pencerelerini ve oyunlarını anakartın RAM’lerine dondurur.

Buildzoid’in paylaştığı kanıtlanmış alt zamanlama tablosunda tREFI 65535 ve tRFC 500 civarına çekildiğinde bellek gecikmesi ciddi oranda düşer, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Bu esnada anakartın üzerindeki ‘VCCST’ (Standby Güç Fazı) ve ‘VCCAUX’ devreleri RAM’lerin içindeki o veriler silinmesin diye kesintisiz minicik bir voltaj basmaya devam eder.

Sen tuşa basıp uyandırdığın o salisede, işlemcinin içindeki saat jeneratörleri (PLL) ve bellek kontrolcüsü milisaniyeler içinde o uykudan fırlayıp tam güce geçmek zorundadır! Eğer BIOS’ta bu voltajlar hafif düşük kaldıysa veya anakartın güç yönetimi (ASPM/C-States) o ani voltaj sıçramasını zamanında veremezse, işlemci RAM’deki dondurulmuş veriyi okuyamaz; sistem saat sinyalini kaybeder ve fanlar dönmesine rağmen ekrana görüntü veremeyip kilitlenir!

Çözüm: BIOS’unu en güncel sürüme güncelle (üreticiler S3 uyanma mikrokodlarını sürekli düzeltir). Windows Denetim Masası -> Güç Seçenekleri -> ‘Uyku’ altından ‘Karma Uykuyu İzin Ver’ (Hybrid Sleep) ayarını KAPAT, sistem uykudan şak diye uyansın!

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:42’te (Kısa Türkçe eylem açıklaması) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=__s_5K5fUZs&t=42s

#56743 Yanıtla
    Ege90
    Katılımcı

@kemal10 yazdı:
    “Anakart Standby Fazları (VCCAUX / VCCST) ve Uyku Modundan (S3) Uyanırken”

Hocam çok saı olun, dediıiniz adımları uyguladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

#56749 Yanıtla
    Kemal10
    Katılımcı

Söylediıiniz yöntemle çözüldü hocam. Sistemi dikkatlice açıp kontrol ettim ve tavsiye ettiıiniz ?ekilde hallettim.

Konuyu açtışığıma çok memnun oldum, elinize sağlık.

#56755 Yanıtla
    Hyperion
    Katılımcı

Çözüldüğüne sevindim. Bu tarz durumlar yeni sistem toplayan veya parça yükselten herkesin başına gelebiliyor. Güzel günlerde kullan.

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: Anakart Standby Fazları (VCCAUX / VCCST) ve Uyku Modundan (S3) Uyanırken konusundaki #56743 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini