anakart taktıktan sonra usb çalışmıyor tırnak engeli

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Masaüstü Sistem Toplama, Tavsiye & SFF › anakart taktıktan sonra usb çalışmıyor tırnak engeli

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #60051 Yanıtla
    Umut55
    Katılımcı

Beyler anakart montajı bittikten sonra fark ettim ki kasanın arkasındaki USB portlarının birinin içine o arkalıktaki metal tırnak sıkışmış. Anakartı komple sökmeden bu tırnağı nasıl kurtarırım?

💻 Sistem: Xeon E5-2680 v4 Dual | 64GB DDR4 ECC Reg | Supermicro X10DRi | Ubuntu Server 24.04
    💬 "Uptime: 450 days, 12 hours."
    📍 Denizli (Pamukkale)
    #60054 Yanıtla
    Orhan007
    Katılımcı

@umut55 yazdı:
    “anakart taktıktan sonra usb çalışmıyor tırnak engeli”

Reis PC toplama dünyasının en meşhur ve en sinir bozucu acemi tuzağına yakalanmışsın! Olayın teknik açıklaması ve acil kurtarma prosedürü şöyledir: Kral o gümüş renkli metal arka kalkanın (I/O Shield) üzerindeki minik yaylı metal diller ‘ESD ve Topraklama Tırnaklarıdır’ (Grounding Prongs).

Reddit r/buildapc ve Crucial teknik montaj kılavuzlarında altı çizilen en kritik kural: M.2 asla standoff olmadan anakarta vidalanmaz, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Amacı, anakartın portlarının dış metal şasisine dışarıdan baskı yaparak statik elektriği kasanın sacına ve prize topraklamaktır.

Ancak anakartı kasaya açılı yerleştirirken dikkat etmezsen, o esnek diller portun metal çerçevesine basmak yerine HDMI veya USB portunun doğrudan deliğinin İÇİNE kıvrılarak girer! Hocam bilgisayarın açılmamasının sebebi: O metal parça portun içindeki +5V güç hattı ile GND (toprak) pinlerini birbirine yapıştırmıştır!

Güç kaynağı donanımsal Kısa Devre Korumasını (SCP) tetikler ve sistemi korumak için elektriği 1 saniyede keser! Çözüm: Kasanın fişini çek.

💻 Sistem: Ryzen 9 5900X | B550 Unify | 64GB Crucial ECC | RTX 3080 12GB | Mikrotik 10G Router
    💬 "Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."
    📍 Sivas (Merkez)
    #60056 Yanıtla
    Mehmet05
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: i5-10400F | B460 | GTX 1060 6GB | 16GB HyperX | Kingston A2000 500GB
    💬 "60 Hz monitörden 144 Hz’e geçince dünya varmış dedim."
    📍 Adana (Çukurova)
    #60061 Yanıtla
    Umut55
    Katılımcı

Hocam bilgilendirme için teşekkürler, portu kontrol edip düzelttim ve sistemi açtım. 15 saniyede kapanma sorunu tamamen bitti, elinize sağlık.

💻 Sistem: Xeon E5-2680 v4 Dual | 64GB DDR4 ECC Reg | Supermicro X10DRi | Ubuntu Server 24.04
    💬 "Uptime: 450 days, 12 hours."
    📍 Denizli (Pamukkale)
    #60066 Yanıtla
    Burak20
    Katılımcı

Geçmiş olsun hocam, güney köprüsünün aşırı akım koruması devreye girip devreyi yakmaması büyük şans. O portu bir süre takip etmende fayda var.

💻 Sistem: Xeon X5675 @ 4.4GHz | Asus Rampage III Gene (X58) | 24GB Triple Channel | GTX 1070 8GB
    💬 "Kondansatör şişmişse değiştirir geçeriz."
    📍 Zonguldak (Merkez)
    #60078 Yanıtla
    custom_loop_tr
    Katılımcı

Sonucun olumlu olmasına sevindim. Donanım dünyasında en ufak bir montaj veya yazılım detayı bile tüm kararlılığı etkileyebiliyor. Güzel günlerde kullanın.

💻 Sistem: Ryzen 7 5800X3D | X570 Dark Hero | RX 7900 XTX Nitro+ | 32GB B-Die 3800 CL14 1:1 FCLK | 2TB 980 Pro
    💬 "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
    📍 Zonguldak (Merkez)
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: anakart taktıktan sonra usb çalışmıyor tırnak engeli konusundaki #60078 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini