anakart üstündeki sayılar ne anlama gelir q-code

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #56556 Yanıtla
    Yasin61
    Katılımcı

arkadaşlar asus rog strix x670e anakart aldım saı üst köıesinde iki basamaklı kırmızı bir dijital gösterge var bilgisayarı açarken sayılar hızla akıyor sonra ekranda görüntü yokken ’55’ yazıp duruyor sistem açılmıyor. bazen de ‘AA’ yazıyor bu kodlar ne anlama geliyor anakartın neresinde arıza var

#56563 Yanıtla
    Hyperion_x
    Katılımcı

Hocam anakartların teşhis tahtına ve profesyonel arıza tespitinin şahına hoş geldin usta! O iki haneli LED ekrana Q-Code (veya Dr.

Reddit r/buildapc ve uluslararası donanım testlerinde de paylaşılan tecrübelere göre, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Debug) denir.

Bilgisayar açılırken BIOS’un yaptığı yüzlerce donanım testinin (POST) o anki milisaniyelik adımını gösterir. Sistem takılırsa ekranda kalan kod suçluyu kabak gibi ele verir!

İşte en kritik kodların haritası: Kod 55 (Memory not installed): EN MEŞHUR RAM HATASI!. Anlamı: “Sistemde hiçbir bellek modülü bulamadım!”.

Çözüm: RAM’ler A2 ve B2 slotlarına tam oturmamıştır (mandal klik yapmamıştır). RAM temas tırnaklarında toz/oksit vardır.

Veya soğutucu aşırı sıkıldığı için CPU soket pinleri RAM veri yollarına basmıyordur! Kod 00 / D0 (Not used / CPU failure): KORKULU RÜYA!.

Anlamı: İşlemci hiç başlatılamadı, anakart işlemciyle iletişim kuramıyor!. Çözüm: Anakartın sol üstündeki 8-pin CPU güç kablosu takılmamıştır.

Soket pinleri yamulmuştur. BIOS sürümü yeni nesil işlemciyi tanımıyordur (BIOS Flashback gerekir) veya en kötüsü işlemci ölmüştür!

*Kod 99 (Super IO Initialization):. Anlamı: USB aygıtları, klavye, fare veya PCIe bağlantısı başlatılırken takıldı.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:30:00’te (Flashback butonuna 3 saniye basıp LED’i başlatma) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=dBeW8wL__-U&t=1800s

#56566 Yanıtla
    Reaper_35
    Katılımcı

@yasin61 yazdı:
    “anakart üstündeki sayılar ne anlama gelir q-code”

Hocam ben sistemi açınca ekranda ‘AA’ yazısını görünce AA pili bitti sandım paniıe kapıldım foruma yazdım. Meıer AA ‘sistem kusursuz çalığıyor’ demekmiı, gülmekten öldük.

Ama geçen gün ’55’ yazıp kaldı, RAM’i söküp silgiyle sildim geri taktım anında AA’ya döndü. Muazzam bir arıza tespit aracı.

#56573 Yanıtla
    Yasin61
    Katılımcı

Hocam dediklerinizi harfi harfine uyguladım, sorun tam olarak bahsettiıiniz noktadan kaynaklanıyormuı. Gerekli müdahaleyi yaptıktan sonra test ettim, ?u an sistem saat gibi çalığıyor. Hepinize Ayrı çok teıekkür ederim.

#56588 Yanıtla
    Yasin S.
    Katılımcı

@yasin61 yazdı:
    “anakart üstündeki sayılar ne anlama gelir q-code”

Sorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmiıken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.

#56603 Yanıtla
    Warlock
    Katılımcı

Sorun yaşayan arkadaşlara referans olacak tertemiz bir konu oldu. Keyifli kullanımlar ve iyi forumlar dilerim.

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: anakart üstündeki sayılar ne anlama gelir q-code konusundaki #56563 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini