anakartta kırmızı cpu ışığı yanıyor pc açılmıyor

Ana sayfa › Forumlar › Monitörler & Görüntüleme Teknolojileri › Tasarım Monitörleri, TV & Görüntü Standartları › anakartta kırmızı cpu ışığı yanıyor pc açılmıyor

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #55541 Yanıtla
    Bilal16
    Katılımcı

anakartta beyaz VGA ışığı yanıyor monitöre sinyal gitmiyor ekran kartı sıfır neden yanar

#55544 Yanıtla
    Furkan06
    Katılımcı

Bilgisayarın sana mors alfabesiyle dert anlattığı o muazzam teşhis paneline hoş geldin usta! O 4 LED’e EZ Debug LED denir.

Normal bir açılışta sırayla CPU -> DRAM -> VGA -> BOOT yanıp söner ve kapanır. Biri sabit yanık kalıyorsa, sistem o aşamayı geçememiş (POST Fail) demektir.

İşte haritası: 1) 🔴 Kırmızı LED (CPU): İşlemci algılanamadı veya başlatılamadı. – Sebepleri: Anakartın sol üstündeki 8-pin CPU güç kablosu takılmamış olabilir.

Yeni nesil işlemci taktıysan anakartın BIOS sürümü eski olabilir (BIOS Flashback gerekir). İşlemci soket pinleri eğilmiş veya montajda aşırı baskı yapılmış olabilir.

2) 🟡 Sarı / Turuncu LED (DRAM): Bellek başlatma hatası (En sık görülen arıza!). – Sebepleri: RAM’ler 2.

ve 4. slotlara (A2/B2) tam oturmamış olabilir.

DDR5 sistemlerde ilk açılışta bellek eğitimidir (Memory Training: 2-3 dakika bekleyin, kapatmayın!). RAM temas tırnaklarında toz/oksit olabilir (silgiyle temizleyin).

Tek RAM ile A2 slotunda boot deneyin. 3) ⚪ Beyaz LED (VGA): Ekran kartı veya görüntü çıkışı hatası.

– Sebepleri: Ekran kartının PCIe güç kablosu eksik takılmıştır. Monitör kablosunu ekran kartı yerine anakartın portuna takmışsındır!

Monitör kapalıyken PC’yi açtıysan ekran kartı DisplayPort el sıkışmasını (handshake) bulamamıştır. Kart PCIe yuvasına tam oturmamıştır.

4) 🟢 Yeşil LED (BOOT): Sistem tüm donanımları geçti ama işletim sistemi (Windows) bulamadı! – Sebepleri: SSD/HDD bağlı değil veya içinde Windows kurulu değil.

BIOS boot sıralamasında disk seçili değil. CSM kapalıyken eski MBR formatlı disk takılmış.

Özet: O ışıklar düşmanın değil, sana arızanın tam yerini gösteren en sadık dostundur!

[img]https://sayarbilgi.com/wp-content/uploads/2026/08/media_ed4bba3bd161-768×512.jpg[/img]
    (Referans: CrystalDiskInfo SMART sağlık durumu ve yeniden tahsis edilen sektör (05) tablosu)

#55548 Yanıtla
    Volkan94
    Katılımcı

Hocam ben sistemi açtım beyaz VGA ışığı yandı görüntü gelmedi, ekran kartım bozuk diye servise gönderecektim. Meıer DisplayPort kablosunu anakarta takmışığım ekran kartı altta duruyormuı!

Kabloyu ekran kartına taktım anında görüntü geldi, debug led hayat kurtardı.

#55578 Yanıtla
    Bilal16
    Katılımcı

Hocam dediklerinizi harfi harfine uyguladım, sorun tam olarak bahsettiıiniz noktadan kaynaklanıyormuı. Gerekli müdahaleyi yaptıktan sonra test ettim, ?u an sistem saat gibi çalığıyor. Hepinize Ayrı çok teıekkür ederim.

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: anakartta kırmızı cpu ışığı yanıyor pc açılmıyor konusundaki #55578 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini