Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Anti cyclone nedir rezervuar içindeki sünger plaka
- Bu konu 5 yanıt içerir, 5 izleyen vardır ve en son 4 saat 38 dakika önce
pwm_hub tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
Cihat PolatKatılımcıArkadaşlar akışkan mekaniğinde rezervuar içi girdap (vortex) oluşumu D5/DDC pompalarda neden hava emişine ve kavitasyona yol açar? Vortex Breaker ne işe yarar?
💻 Sistem: i7-14700K (Delid + PTM7950) | MSI Z790 Carbon | RTX 4090 | 32GB Team T-Force 7200 CL34 | Kingston KC3000 2TB📍 Tekirdağ (Süleymanpaşa)"Frametime düz çizgi değilse huzur yok."
Semih C.Katılımcı@hakan1907 yazdı:
“Anti cyclone nedir rezervuar içindeki sünger plaka”Hocam kral o kutudan çıkan ve ‘bu ne işe yarıyor ki’ diyerek takmadığın o küçük parça işte o hortumu yok edecek tek silahtır! Adı ‘Anti-Cyclone’ veya ‘Vortex Breaker’ (Girdap Kırıcı)’dır.
Gamers Nexus verilerine göre en ideal montaj konumu radyatörü kasanın üst paneline (tavana) egzoz olarak yerleştirmektir, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Olayın sebebi tamamen hidrostatik ve santrifüj kuvvetidir: Laing D5 veya DDC pompalar dakikada 1000-1500 litre su basabilen canavar gibi endüstriyel pompalardır.
Pompa yüksek devirde tabandan suyu öyle bir emer ki, Coriolis etkisi ve dönel akış yüzünden rezervuarın içinde minyatür bir okyanus hortumu (Vortex / Girdap) oluşur! Girdabın ortasındaki hava tüneli rezervuarın dibine kadar iner ve yüzeydeki havayı bir pipet gibi pompanın çarkına pompalar.
Pompa havayı çırptığı anda hem su basamaz hale gelir (Kavitasyon başlar, seramik rulman kuru dönüp aşınır) hem de tüm döngüye milyonlarca mikro hava kabarcığı fırlatır; günlerce o su sesini dinlersin! Çözüm: Rezervuarın kapağını aç, o kutudan çıkan şeffaf akrilik ‘Anti-Cyclone’ kanatçığını (veya açık hücreli özel retiküle köpük süngeri) rezervuarın tabanındaki emiş deliğinin hemen üzerine yerleştir.
💻 Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB📍 İstanbul (Bakırköy)"Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
CrashOverrideKatılımcıHocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.
Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.
💻 Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB📍 Kocaeli (Gebze)"İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."
Cihat PolatKatılımcıDediğiniz adımları az önce denedim hocam. Kontrol edince tam da söylediğiniz gibi olduğunu gördüm.
Düzeltmeyi yaptıktan sonra test ettim, hiçbir sorun kalmadı. Yardımlarınız için çok sağ olun.
💻 Sistem: i7-14700K (Delid + PTM7950) | MSI Z790 Carbon | RTX 4090 | 32GB Team T-Force 7200 CL34 | Kingston KC3000 2TB📍 Tekirdağ (Süleymanpaşa)"Frametime düz çizgi değilse huzur yok."
Obsidian_xKatılımcıÇözüldüğüne sevindim. Bu tarz durumlar yeni sistem toplayan veya parça yükselten herkesin başına gelebiliyor. Güzel günlerde kullan.
💻 Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemiş) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB📍 Manisa (Yunusemre)"Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
pwm_hubKatılımcıSonucun olumlu olmasına sevindim. Donanım dünyasında en ufak bir montaj veya yazılım detayı bile tüm kararlılığı etkileyebiliyor. Güzel günlerde kullanın.
💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB📍 Manisa (Yunusemre)"Desibelsiz saf güç sanattır." -
YazarYazılar