Apfc devresi neden ses yapar bobin cızırtısı

Ana sayfa › Forumlar › Dizüstü Bilgisayarlar & Mobil Bilişim › Dizüstü Donanım & Yükseltme (Upgrade) › Apfc devresi neden ses yapar bobin cızırtısı

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #61033 Yanıtla
    IbrahimS
    Katılımcı

Selamlar Hasan Bey, AC/DC anahtarlamalı güç kaynaklarında (SMPS) Giriş Doğrultma katmanında oluşan harmonik akımları, Aktif Güç Faktörü Düzeltmesi (APFC) topolojisini ve ev faturası miti ile şebeke kalitesi arasındaki gerçekleri açıklıyorum.

💻 Sistem: Ryzen 7 5800X3D | X570 Dark Hero | RX 7900 XTX Nitro+ | 32GB B-Die 3800 CL14 1:1 FCLK | 2TB 980 Pro
    💬 "[imza]
    💻 Sistem: Ryzen 7 5800X3D | X570 Dark Hero | RX 7900 XTX Nitro+ | 32GB B-Die 3800 CL14 1:1 FCLK | 2TB 980 Pro
    📍 Konum: Eskişehir (Tepebaşı)
    "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
    ”
    📍 Eskişehir (Tepebaşı)
    [/imza]

#61043 Yanıtla
    Can92
    Katılımcı

Hocam hasan Bey bir meslektaş olarak harika bir konuya parmak basmışsınız. Olayın hem faturaya hem de donanıma bakan iki boyutu vardır: Ev Faturası Gerçeği (Doğru Bilinen Yanlış): Evet, Türkiye’de ve dünyada konut tipi tek fazlı mekanik ve elektronik elektrik sayaçları sadece Aktif Gücü (P = W) ölçer; reaktif güç (Q = VAR) veya görünür güç (S = VA) için mesken abonelerine ceza kesilmez.

MSI Afterburner ile karta hafif bir undervolt uygulamak ve monitör yenileme hızına göre FPS’i sabitlemek bobin titreşimini %60 oranında azaltır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Dolayısıyla 0.70 güç faktörlü (PF) Pasif PFC bir PSU ile 0.99 PF Aktif PFC bir PSU aynı işi yaparken ev sayacını neredeyse aynı oranda döndürür (Aktif PFC’nin kendi iç verimlilik kazancı hariç).

Peki Neden Active PFC Zorunludur? Avrupa Birliği EN 61000-3-2 harmonik standardı uyarınca 75W üzerindeki tüm elektronik cihazlarda harmonik bastırma ZORUNLUDUR.

Bilgisayar güç kaynakları doğrultucu diyotlar ve giriş kapasitörleri yüzünden sinüs dalgasının sadece tepe noktalarında dar darbeler (Pulsed Current) halinde akım çeker. Bu durum şebekeye muazzam harmonik kirlilik (THD.

💻 Sistem: Core 2 Quad Q6600 @ 3.6GHz | Asus P5Q Pro | 8GB DDR2 1066 | GTX 750 Ti | 850 Evo 250GB
    💬 "[imza]
    💻 Sistem: Core 2 Quad Q6600 @ 3.6GHz | Asus P5Q Pro | 8GB DDR2 1066 | GTX 750 Ti | 850 Evo 250GB
    📍 Konum: Ankara (Çankaya)
    "Kondansatör şişmişse değiştirir geçeriz."
    ”
    📍 Ankara (Çankaya)
    [/imza]

#61050 Yanıtla
    Samet38
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💬 "[imza]
    "LGA 775 tırnağını kesenler burada mı?"
    ”
    📍 Eskişehir (Tepebaşı)
    [/imza]

#61054 Yanıtla
    IbrahimS
    Katılımcı

Konu sahibinin geri bildirimlerini yazmak için aşağıdaki örnekleri kullanabilirsiniz: “Hocam denedim, sorun çözüldü, teşekkür ederim!” “Dediğiniz gibi kontrol ettim, sorun giderildi, teşekkür ederim!” “Gerekli kontrolleri yaptım, sorun çözüldü, çok teşekkür ederim!” “Denediğimde sorun çözüldü, çok teşekkür ederim!” “Dediğiniz yöntemi uyguladım, sorun giderildi, teşekkür ederim!” Bu örneklerin hepsi samimi ve doğal bir geri bildirim sunuyor ve forum ortamında uygun bir şekilde kullanılıyor.

💬 "[imza]
    "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
    ”
    📍 Eskişehir (Tepebaşı)
    [/imza]

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: Apfc devresi neden ses yapar bobin cızırtısı konusundaki #61050 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini