arctic p12 ile f12 farkı hangisi nereye takılır

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Masaüstü Sistem Toplama, Tavsiye & SFF › arctic p12 ile f12 farkı hangisi nereye takılır

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #54751 Yanıtla
    Lehimci Dayi66
    Katılımcı

kasa önüne toz filtresinin arkasına hava akışı fanı m? basınç fanı m? takılmalı

#54757 Yanıtla
    Turgut06
    Katılımcı

Kasa aerodinamiğinin ve fan mühendisliğinin en kritik ayrımına hoş geldin usta! Çoğu kullanıcı sadece ’70 CFM’ yazısına kanıp radyatöre yanlış fan takar ve işlemcisi kaynar! Durumu hortum benzetmesiyle çözelim: 1) CFM (Cubic Feet per Minute – Hava Debisi) Nedir? Önünde HİÇBİR ENGEL OLMAYAN açık bir alanda fanın bir dakikada üflediği toplam hava hacmidir. Geniş ağızlı bir kovadan boşalan sakin bir su gibidir. 2) Statik Basınç (mmH2O) Nedirı (Yarma Gücü!): Fanın, karşısına çıkan engelleri, dar aralıkları ve direnci YARIP GEÇEBİLME GÜCÜDÜR! Tıpkı bahçe hortumunun ucunu parmağınla sıktığında suyun fışkırarak uzağa ve basınçla gitmesi gibidir! 3) Kanat Tasarımlarından Nasıl Anlaşılır? – Hava Akışı Fanları (Airflow – Örn: Arctic F12): Kanatları incedir, yaprak sayısı fazladır (9-11 kanat), kanatların arasında geniş boşluklar vardır. Açık alanda havayı hızla taşır ama önüne bir engel geldiğinde hava kanatların arasından geriye doğru kaçar! – Statik Basınç Fanları (Static Pressure – Örn: Arctic P12, Noctua NF-A12x25): Kanatları geniştir, orak gibi kavislidir ve sayısı azdır (5-7 kalın kanat). Kanatlar birbirinin üstüne biner gibi sıktır! Önünde engel olsa bile havayı presleyerek delip geçer! 4) Hangi Fan Nereye Takılırı (Altın Kural): – Radyatörler ve Kule Soğutucu Blokları: Sıvı soğutma radyatörlerinde inç başına 18-20 adet sık alüminyum kanatçık (FPI) bulunur. Buraya CFM fanı takarsan hava kanatçıklara çarpıp geri döner, radyatör soğuyamaz! Buraya MUTLAKA Yüksek Statik Basınçlı Fan (>2.0 mmH2O) takılmalıdır! – Sık Gözenekli Toz Filtrelerinin Arkası: Kasa önünde kalın bir toz filtresi veya ızgara varsa yine statik basınçlı fan havayı içeri daha iyi emer. – Arka Kasa Egzozu: Önünde hiçbir engel olmadığı için buraya Yüksek CFM (Airflow) fanı takılır; içerideki sıcak havayı hızla dışarı tahliye eder.

#54822 Yanıtla
    GhostRider
    Katılımcı

Hocam ben Sıvı soğutma radyatörüne RGB’si güzel diye yüksek CFM’li açık yapraklı fan takmıtım. İşlemci yük altında 85 dereceden aıağı inmiyordu, elimi radyatörün arkasına koyuyordum arkadan hava bile geçmiyordu! Söktüm Arctic P12 (Statik Basınç) taktım, radyatörün arkasından hava püfür püfür esmeye başladı sıcaklık 68 dereceye indi. Radyatöre kesinlikle basınç fanı ?art.

#54975 Yanıtla
    Lehimci Dayi66
    Katılımcı

Kural: Hava akışı (CFM) açık alanda hava taır (kasa egzozu için idealdir). Statik Basınç (mmH2O) ise sık ?zgaraları ve radyatör peteklerini delip geçen itme gücüdür. Sıvı soğutma radyatörlerine ve kule soğutuculara mutlaka yüksek statik basınçlı fan (>2.0 mmH2O) takılmalıdır.

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: arctic p12 ile f12 farkı hangisi nereye takılır konusundaki #54822 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini