Arka plaka io shield clear cmos butonunu sıkıştırması

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Masaüstü Sistem Toplama, Tavsiye & SFF › Arka plaka io shield clear cmos butonunu sıkıştırması

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #60902 Yanıtla
    Mehmet93
    Katılımcı

Selamlar, yeni üst seviye bir sistem topladım. Ancak sistemi her açtığımda veya yeniden başlattığımda sistem doğrudan BIOS ekranına düşüyor veya ‘CMOS Checksum Error – Press F1 to enter Setup’ uyarısı veriyor. XMP/EXPO açıyorum, fan ayarlarını yapıyorum, F10 basıp kaydediyorum; Windows’a giriyor ama PC’yi kapatıp açtığım anda TÜM AYARLAR sıfırlanıyor! BIOS pili sıfır, voltajı 3.2V ölçtüm sağlam. Anakartı kasadan söküp uzay montaj masaya koyduğumda ayarları kusursuz saklıyor ama kasaya monte ettiğim anda tekrar sıfırlanıyor. Kasada anakarta kısa devre yapan ne olabilir?

💻 Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB
    💬 "[imza]
    💻 Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB
    📍 Konum: Erzurum (Yakutiye)
    "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
    ”
    📍 Erzurum (Yakutiye)
    [/imza]

#60906 Yanıtla
    Halil1905
    Katılımcı

Hocam kral tebrik ederim, uzay montajda çalışıp kasada çöken o klasik ‘Arka Sac Sıkışması’ tuzağına yakalanmışsın! ne BIOS çipi ne de pili; anakartının arka panelindeki o küçük ‘Clear CMOS’ veya ‘BIOS Flashback’ butonunun kasanın arka sacı (I/O Shield kesiği) tarafından fiziksel olarak BASILI TUTULMASIDIR!

Buildzoid’in paylaştığı kanıtlanmış alt zamanlama tablosunda tREFI 65535 ve tRFC 500 civarına çekildiğinde bellek gecikmesi ciddi oranda düşer, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Anakartı kasaya vidalarken anakartı arka aynaya doğru iter ve vidaları öyle sıkarsın.

Eğer anakart yükseltme vidaları (standoff) yarım milim bile kayıksa veya kasanın arka sacındaki buton deliği biraz dar kesilmişse, kasanın o metal çerçevesi Clear CMOS butonunun kenarına takılır ve butonu İÇERİDE BASILI KİLİTLER! Buton basılı kalınca ne olur?

Anakartın CMOS/RTC temizleme jumper hattı sürekli toprağa (GND) kısa devre modunda kalır! Sen BIOS’ta ayar kaydedip kapattığın anda, basılı kalan buton NVRAM’i milisaniyesinde sıfırlar ve PC açılışta ‘CMOS Checksum Bad’ diyerek fabrika ayarlarına döner.

Çözüm çok basit: Kasanın arkasına geç, bir kürdan veya cımbızla o Clear CMOS butonuna bas-bırak yap.

💻 Sistem: Core 2 Extreme QX9650 | Rampage Extreme X48 | 8GB DDR3 1600 | GTX 285 SLI | Retro Kasa
    💬 "[imza]
    💻 Sistem: Core 2 Extreme QX9650 | Rampage Extreme X48 | 8GB DDR3 1600 | GTX 285 SLI | Retro Kasa
    📍 Konum: Ankara (Çankaya)
    "Lehim erir, devre susmaz."
    ”
    📍 Ankara (Çankaya)
    [/imza]

#60912 Yanıtla
    KadirM
    Katılımcı

@mehmet93 yazdı:
    “Arka plaka io shield clear cmos butonunu sıkıştırması”

Hocam çok sağ olun, BIOS’tan voltaj ve profil ayarlarını dediğiniz gibi güncelledim. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 9 7900X | FormD T1 v2 (SFF) | RTX 4070 Ti Super | Corsair SF750 Platinum | 32GB DDR5 6000 CL30
    💬 "[imza]
    💻 Sistem: Ryzen 9 7900X | FormD T1 v2 (SFF) | RTX 4070 Ti Super | Corsair SF750 Platinum | 32GB DDR5 6000 CL30
    📍 Konum: Kocaeli (İzmit)
    "Frametime düz çizgi değilse huzur yok."
    ”
    📍 Kocaeli (İzmit)
    [/imza]

#60915 Yanıtla
    Mehmet93
    Katılımcı

Dediğiniz adımları az önce denedim hocam. Kontrol edince tam da söylediğiniz gibi olduğunu gördüm.

Düzeltmeyi yaptıktan sonra test ettim, hiçbir sorun kalmadı. Yardımlarınız için çok sağ olun.

💬 "[imza]
    📍 Konum: Erzurum (Yakutiye)
    "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
    ”
    📍 Erzurum (Yakutiye)
    [/imza]

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: Arka plaka io shield clear cmos butonunu sıkıştırması konusundaki #60912 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini