artifact veren ekran kartı nasıl kurtarılır

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #57655 Yanıtla
    Karakartal_35
    Katılımcı

arkadaşlar 2. el rtx 3080 aldım masaüstünde sorun yok ama cyberpunk açtışığım an ekranda minik pembe yeıil kareler yanıp sönüyor uzay mekiıi gibi ?ekiller çıkıyor sonra oyun çöküp sürücü zaman aım? diyor hwinfo da memory junction 108 derece kart çöp mü oldu

#57661 Yanıtla
    Vanguard
    Katılımcı

@karakartal_35 yazdı:
    “artifact veren ekran kartı nasıl kurtarılır”

Hocam o gördüğün yeşil/pembe kareler donanım dünyasının meşhur ‘Space Invaders / Artifact’ ölüm fermanıdır usta! Durumu teknik olarak açalım: VRAM Junction Sıcaklığı Nedirı

Sürücü temizlendikten sonra üreticinin resmi sitesindeki WHQL onaylı kararlı sürümü kurmak çökmeleri bıçak gibi keser, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Micron GDDR6X belleklerin içindeki silikon bağlantı noktasının sıcaklığıdır.

Micron’un resmi veri kağıdına göre maksimum çalışma sıcaklığı 105°C’dir. Sıcaklık 105-110°C’yi aştığında bellek kontrolcüsü veri bozulmalarını düzeltemez (EDC hatası patlar).

O Çizgiler/Kareler Neden Çıkarı İki ihtimal vardır:.

İhtimal A (Anlık Termal Boğulma): Termal pedler kurumuş veya taşlaşmıştır. Bellekler 110 dereceye vurunca anlık bit-flip (1 yerine 0 yazma) yapar.

Kart soğuduğunda çizgiler kayboluyorsa henüz kurtarma şansın vardır; derhal termal pedleri Gelid Extreme veya Termal Putty ile yenilersin, sıcaklık 80’e düşer ve kurtulursun!. İhtimal B (Kalıcı Donanımsal Çip/Lehim Ölümü): Eğer o kart aylarca/yıllarca (özellikle madencilik döneminde) 105-115 derecede aralıksız çalıştıysa; termal genleşmeyle VRAM çipinin altındaki BGA lehim topları çatlamış veya VRAM çipinin iç silikon katmanı (die) yanmıştır!

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:36’te (Tekrar bir görüntüyü alarak ve tekrar bir test ederek kartı kontrol ediyor) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=5caIIFSEoNU&t=36s

#57665 Yanıtla
    GokhanX
    Katılımcı

Hocam el madencilik çıkması 3080 aldım ucuza, 1 hafta sonra ekranda satranç tahtası gibi kareler çıktı. Tamirciye götürdüm 2 tane VRAM çipi yanm?? dedi, 3 bin lira masraf çıktı. sıcaklığı kontrol etmeden kart almayın!

#57671 Yanıtla
    Karakartal_35
    Katılımcı

Önerdiğiniz ayarları uyguladım hocam, 1 saattir oyunda test ediyorum ne bir sürücü uyarısı ne de drop var. Yardımlarınız için teşekkürler.

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: artifact veren ekran kartı nasıl kurtarılır konusundaki #57671 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini