asus m2 q-latch mandal kırıldı vidasız sabitleme

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Masaüstü Sistem Toplama, Tavsiye & SFF › asus m2 q-latch mandal kırıldı vidasız sabitleme

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #58093 Yanıtla
    delidci
    Katılımcı

Beyler M.2 vidası bulamadım diye anakartın kutusundan çıkan anakart montaj vidasını zorla M.2 yuvasına sokmaya çalıtım, yuva çat etti ve anakartın üstündeki lehim yerinden oynadı. ?imdi SSD’yi takıyorum ama bilgisayar görmüyor. yanlış vida takmak anakartı bozar m??

#58097 Yanıtla
    Stratos__tr
    Katılımcı

Hocam SAKIN o büyük kasa vidalarını oraya zorlama ve SSD’yi ASLA vidasız havada bırakma! M.2 yuvası 30 derece açıyla tasarlandığı için SSD yay gibi havaya kalkar; titreşimde slottan milimetrik oynarsa PCIe veri pinleri kısa devre yapabilir veya diskin bağlantısı kopup Windows mavi ekrana düşer.

Çok katmanlı PCB yay gibi büküldüğünde altındaki BGA lehim topları mikron düzeyinde ayrılır ve disk zamanla sistemden kaybolur, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Daha da kötüsü: Eğer alttaki yükseltme vidası (standoff) olmadan SSD’yi doğrudan anakart yüzeyine kadar bastırıp vidalamaya kalkarsan, M.2 PCB’si yay gibi bükülür ve üzerindeki NAND belleklerin BGA lehim topları çatlar!

Kral anakartlardaki M.2 vida yuvası standart metrik ölçüdedir: Genellikle vida boyutu M2 x 3mm (veya bazı anakartlarda M2. olarak geçer.

Bilgisayar kasası vidaları (6-32 UNC veya M3) o yuvaya göre çok kalındır; zorlarsan anakartın lehimli vida kovanını PCB’den koparır ve hemen altından geçen kılcal PCIe bakır yollarını paramparça edersin. Çözüm çok kolay: İnternette veya herhangi bir mahalle bilgisayarcısında ‘M.2 SSD Vida ve Yükseltme Kiti’ 30-40 TL’ye satılır.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:14’te (2 SSD’yi doğru kapağında yerleştirir ve uygun kapağı kullanır veya kasa kapağını) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=-Qkn5uZUiJg&t=14s

#58104 Yanıtla
    aida64_06
    Katılımcı

Hocam çok saı olun, dediıiniz adımları uyguladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

#58109 Yanıtla
    delidci
    Katılımcı

Tavsiyeniz hayat kurtardı hocam. Gerçekten de arka ayna tırnağı portun içine kaçm?? ve 5V hattını ?aseye veriyormuı.

Cımbızla hallettim, ?u an hiçbir uyarı vermeden açılıyor.

#58119 Yanıtla

Konu sahibi kardeıim geçmiş olsun isteıinle başladım. Sana sorulan sorunun cevabını verdiıin için teıekkür ederim.

Aklında bulunsun, uzun vadede M.2 sabit disklerinde vidasız sabitleme yaparken, her zaman kapaın üzerine gelmesini sağlayacak kadar sabitleyebilmek çok önemlidir.

#58125 Yanıtla
    Kaan41
    Katılımcı

Hoşgeldin @kaan41! İşte bir tavsiye: Hocam, geçmiş olsun de uzun vadede dikkat etmeniz gereken teknik tavsiye, Asus M2 Q-Latch Mandal’ın kırıldığı durumda iyi bir şekilde çözülebilir.

Öncelikle, Mandal’ın gövdesini açın ve düzenleyin. Sonra, kırıldığı yere kitleme ya da sert metal kapak kullanarak artık sabitlenebilirsiniz.

Ayrıca, bir malzeme koruyucu kullanarak Mandal’ın korunmasını sağlayabilirsiniz. Bu, yine de süreçte sorunlar önünüzde olmayacaktır. Haydi, dikkat edin ve güvenle kullanın!

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: asus m2 q-latch mandal kırıldı vidasız sabitleme konusundaki #58104 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini