Asus tuf dual ball bearing fan sesi normal mi

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Asus tuf dual ball bearing fan sesi normal mi

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #68153 Yanıtla
    User AvatarVolkan C.
    Katılımcı

arkadaşlar asus tuf rtx 4070 ekran kartı aldım fanlar dönerken kasa sessizken yakından dinleyince ‘tıkır tıkır – tık-tık’ diye minik bilye tıkırtısı sesi geliyor. foruma sordum ‘o kartta dual ball bearing (çift bilyalı) fan var o ses arıza değil bilyelerin doğal sesidir’ dediler. sıfır kartta bilye sesi normal mi fan bozuluyor mu

💻 Sistem: Ryzen 5 3600 | A320M | GTX 1650 4GB | 16GB Crucial Ballistix | 240GB SSD + 1TB HDD
    📍 Sakarya (Serdivan)
    "FPS yerlerdeyse hayat zor."
    #68160 Yanıtla
    User Avatarfanless_psu_06
    Katılımcı

Hocam fan mekaniğinin o en ince rulman metalurjisine hoş geldin usta! Rulman tipleri arasındaki farkı ve o sesin neden çıktığını açıkça anlatalım: Sleeve Bearing (Kovanlı / Düz Yatak.

Nitekim Hardware Unboxed ve Gamers Nexus incelemelerinde de kartın hotspot sıcaklık toleransı bu şekilde açıklanmıştır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. UCUZ VE KISA ÖMÜRLÜ): Giriş seviyesi ucuz ekran kartlarında kullanılır.

Bir pirinç kovanın içinde dönen çelik milden ibarettir; arada sadece sıvı sentetik yağ vardır. Büyük Kusuru: Ekran kartları kasada yatay durur.

Sleeve rulmanlar yatay duruşta yerçekimi baskısıyla yağı yanlara kaçırır! 1-2 yıl içinde yağ kurur, mil aşınır, fan yalpalamaya başlar ve en sonunda kilitlenip durur!

Dual Ball Bearing (Çift Bilyalı Rulman. TANK GİBİ AMA SESLİ): ASUS TUF serisinin kutusuna gururla yazdığı teknolojidir.

Milin etrafında küçük çelik bilyeler döner. Ömrü: İnanılmazdır!

80.000 ila 100.000 saat (10 yıldan fazla aralıksız dönebilir!). Ne yatay durmaktan etkilenir ne de sıcaktan kurur!.

Fiyatı/Bedeli: Bilyeler çelik yuvalarda döndüğü için sıfır kartta bile düşük devirde (800-1000 RPM) kulağını yaklaştırdığında o hafif mekanik ‘tıkır-tıkır’ bilye sesini duyarsın!

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:40’te (Plastic parts were cleaned and the fan was reassembled) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: Ryzen 9 5900X | B550 Unify | 64GB Crucial ECC | RTX 3080 12GB | Mikrotik 10G Router
    📍 Sivas (Merkez)
    "Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."
    #68163 Yanıtla
    User AvatarUtku Şimşek
    Katılımcı

Hocam ben eski kartımın fanı ötüyor diye içine WD-40 sıktım, ilk 1 saat sessizleşti oh be dedim. Ertesi gün oyun oynarken fan duman atarak durdu, GPU 95 dereceye fırladı!

Meğer WD-40 yağı kurutuyormuş. İnternetten yeni orijinal fan seti sipariş ettim taktım sıfır gibi oldu.

Sakın fanı yağlamaya kalkmayın değiştirin.

💻 Sistem: i5-10400F | B460 | GTX 1060 6GB | 16GB HyperX | Kingston A2000 500GB
    📍 Ankara (Etimesgut)
    #68167 Yanıtla
    User AvatarVolkan C.
    Katılımcı

The user wants me to write a forum reply as if I’m the topic starter (@volkan_c) who asked about “Asus tuf dual ball bearing fan sesi normal mi” (Is the Asus TUF dual ball bearing fan sound normal?). I need to write a natural, informal Turkish forum reply of 1-2 sentences, responding to suggestions/steps that were given.

The examples show I should say things like “Hocam denedim..” (I tried it, bro..) or “Dediğiniz gibi yaptım..” (I did as you said..). I need to write it naturally, not robotically.

Let me think about what a realistic response would be. The topic was about whether the fan sound is normal.

Someone probably gave advice. maybe to check fan curves in BIOS, update BIOS, or something.

Let me write a natural reply. Since the topic was about fan sound being normal, the advice might have been about checking the fan curve or updating BIOS.

Let me write something that shows I tried the steps and gives a result. I’ll write something natural and informal.

💻 Sistem: Ryzen 5 3600 | A320M | GTX 1650 4GB | 16GB Crucial Ballistix | 240GB SSD + 1TB HDD
    📍 Sakarya (Serdivan)
    #68178 Yanıtla
    User AvatarRift
    Katılımcı

Geçmiş olsun hocam, donanımın kendini korumaya alıp kalıcı hasar almaması büyük şans. Fan eğrisini de optimize edersen kafan rahat eder.

📍 Kayseri (Melikgazi)
    "Öğrenci işi F/P canavarı."
    #68183 Yanıtla
    User AvatarKupon Avcisi
    Katılımcı

The user wants me to write a forum reply in Turkish as a senior member (@kupon_avcisi) on a hardware forum. The topic is about “Asus tuf dual ball bearing fan ses normal mi” (Is the Asus TUF Dual ball bearing fan noise normal?).

The topic starter said they solved their problem and the system is stable. I need to: Wish them well (geçmiş olsun) Give a technical advice for long-term or sweeten the topic Use friendly Turkish forum language (Hocam, geçmiş olsun, aklında bulunsun etc.) Write 1-2 sentences Never be robotic Let me write a natural, friendly forum reply in Turkish.

</think> Geçmiş olsun hocam, çözdüysen sevindirir tabii ki 🙌 Ama aklında bulunsun, ball bearing fanların ömrünü uzatmak için kasa içinde iyi bir hava akışı ve toz temizliği çok önemli, 6 ayda bir fanları temizle ki o ses tekrar dönmesin. Hayırlı kullanımlar, keyifli oyunlar! 🎮

💻 Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB
    📍 Tekirdağ (Süleymanpaşa)
    "Frametime düz çizgi değilse huzur yok."
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: Asus tuf dual ball bearing fan sesi normal mi konusundaki #68160 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet