Atx standardi 12v ripple siniri 120mv cybenetics

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Atx standardi 12v ripple siniri 120mv cybenetics

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #69718 Yanıtla

Güç kaynağının ikincil filtre katındaki düşük ESR (Low-ESR) Japon kondansatörler bu dalgalanmayı nasıl süzer?

💻 Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemiş) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB
    📍 Çanakkale (Merkez)
    "F/P her şeydir."
    #69719 Yanıtla
    User AvatarTermal Ped Eridi
    Katılımcı

@orhan03 yazdı:
    “Atx standardi 12v ripple siniri 120mv cybenetics”

Hocam kral dosyamiza yakisir bir elektrik kalitesi konusu! Prizden gelen dalgali AC elektrigi PSU dogrultur ama cikistaki 12 Volt hatti asla duz bir cizgi degildir; osiloskopla baktiginda kucuk minik dalgaciklar (Ripple / Dalgalanma) gorursun.

Nitekim Buildzoid’in (Actually Hardcore Overclocking) AM5 Hynix rehberinde ve r/overclocking testlerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Intel ATX kuralina gore 12V hattindaki bu dalgalanma EN FAZLA 120 mV (mili-volt) olabilir.

Kaliteli bir PSU’nun icinde ‘Low-ESR’ (dusuk ic direncli) kaliteli Japon kondansatorler vardir; o dalgalari jilet gibi traşlar ve 15-20 mV’a indirir. Eger ucuz kalitesiz PSU alirsan o kondansatorler dalgayi suzemez; 120 mV’un ustune cikan o kirli elektrik her saniye ekran kartinin ve anakartin uzerindeki mikroskopik VRM mosfetlerini ve RAM’leri dovmeye baslar!

Parcalar zamanla sessizce asinarak 1-2 yilda bozulur.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:00’te (Video starts with a welcome message and introduces the topic of overclocking) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: Ryzen 5 3600 | A320M | GTX 1650 4GB | 16GB Crucial Ballistix | 240GB SSD + 1TB HDD
    📍 Kayseri (Kocasinan)
    "Kasa kapağını açtım hava alsın diye."
    #69722 Yanıtla
    User AvatarTempest_7
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, BIOS’tan voltaj ve profil ayarlarını dediğiniz gibi güncelledim. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB
    📍 İstanbul (Kadıköy)
    "İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."
    #69736 Yanıtla

Hocam dediklerinizi harfi harfine uyguladım, sorun tam olarak bahsettiğiniz noktadan kaynaklanıyormuş. Gerekli müdahaleyi yaptıktan sonra test ettim, şu an sistem saat gibi çalışıyor. Hepinize ayrı çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemiş) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB
    📍 Çanakkale (Merkez)
    "F/P her şeydir."
    #69747 Yanıtla
    User AvatarJuggernaut_35
    Katılımcı

Çözüldüğüne sevindim. Bu tarz durumlar yeni sistem toplayan veya parça yükselten herkesin başına gelebiliyor. Güzel günlerde kullan.

💻 Sistem: Ryzen 7 5700X | X570 Gaming Plus | RTX 4060 Ti 16GB | 32GB G.Skill | Corsair MP600 1TB
    📍 Çanakkale (Merkez)
    "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: Atx standardi 12v ripple siniri 120mv cybenetics konusundaki #69719 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

🌍 DİL SEÇİMİ 25 Dil
🔍