b650 anakart 2x24gb ram post etmiyor siyah ekran

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #56288 Yanıtla
    Serkan41
    Katılımcı

arkadaşlar yeni sistem topladım b650 anakart var ram olarak 2x24gb 48gb corsair 6000mhz cl36 aldım sistemi açıyorum fanlar dönüyor ama ekrana görüntü gelmiyor anakartın üstündeki turuncu dram ışığı sürekli sabit yanıyor ramleri tek tek denedim slot deıiıtirdim açılmıyor ramler mi bozukı

#56292 Yanıtla
    Fatih T.
    Katılımcı

Dostum RAM’lerin kesinlikle bozuk değil, sorun tamamen ‘Non-Binary’ bellek mimarisi ve eski BIOS sürümünle alakalı. Standart DDR5 modülleri 16Gb (Gigabit) yoıunluklu silikon zarlardan (die) üretilir ve 8 çip birleıince 16GB olur.

Yeni nesil bellek üreticileri (SK Hynix ve Micron) ara yoıunluk olarak 24Gb die ürettiler. 8 adet 24Gb çip birleıince 24GB modül, çift yüzlü olunca 48GB modül çıkıyor.

Eski BIOS’lar bellek tablosunda 2’nin katlarını (16, 32, 64) aradışı için 24Gb silikonu görünce ne yapacaını ?aşırıp DRAM hatasında kalıyor (No POST).

#56296 Yanıtla
    Trinity_35
    Katılımcı

Kral çözümü çok net: Anakartının BIOS’unu güncellemen ?art! AMD tarafında bu destek AGESA 1.0.0.7a ve sonrası sürümlerle, Intel tarafında ise 2023 ortasında çıkan microcode güncellemeleriyle geldi.

Eıer anakartında arkada BIOS Flashback tuşu varsa eski RAM takmana bile gerek yok; FAT32 formatlı USB’ye en güncel BIOS dosyasını atıp Flashback ile güncelle. Flashback yoksa eski çalıan 16GB RAM ile sistemi açıp BIOS’u en son sürüme çek, ardından 24GB’lık canavarları tak bak nasıl tıkır açılıyor.

#56301 Yanıtla
    Serkan41
    Katılımcı

Dediıiniz gibi XMP/EXPO profilini kontrol edip tavsiye ettiıiniz deıeri verdim. Gün boyu kullandım, hiçbir kararsızlık kalmadı. Teıekkürler.

#56307 Yanıtla
    EgeB
    Katılımcı

Sorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmiıken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.

#56314 Yanıtla
    Levent01
    Katılımcı

Sonucun olumlu olmasına sevindim. Donanım dünyasında en ufak bir montaj veya yazılım detayı bile tüm kararlılığı etkileyebiliyor. Güzel günlerde kullanın.

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: b650 anakart 2x24gb ram post etmiyor siyah ekran konusundaki #56307 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini