BCLK overclock SSD bozulması, DDR5 BCLK artırma PCIe çökmesi, eCLK harici

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Anakart, Bellek (RAM) & BIOS › BCLK overclock SSD bozulması, DDR5 BCLK artırma PCIe çökmesi, eCLK harici

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #68648 Yanıtla
    User AvatarDoruk01
    Katılımcı

Harici saat üreteci (External Clock Generator – eCLK) olan anakartlar (örn. ASUS Gene / Hero, Taichi) neden BCLK overclock yapabilir?

💻 Sistem: i7-14700K (Delid + PTM7950) | MSI Z790 Carbon | RTX 4090 | 32GB Team T-Force 7200 CL34 | Kingston KC3000 2TB
    📍 İstanbul (Kadıköy)
    "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
    #68651 Yanıtla
    User AvatarMehmetT
    Katılımcı

Dostum anakart mühendisliğinin en hassas sinyal omurgasına dokunmuşsun: BCLK (Base Clock) Saat Senkronizasyonu ve PCIe Veri Bozulması! M.2 SSD’nin neden anında ortadan kaybolduğunu ve neden mavi ekran aldığını sinyal elektroniğiyle anlatalım: BCLK Nedir?: Standart bir anakartta ‘100.00 MHz’lik tek bir ana kristal osilatör bulunur.

Buildzoid’in paylaştığı kanıtlanmış alt zamanlama tablosunda tREFI 65535 ve tRFC 500 civarına çekildiğinde bellek gecikmesi ciddi oranda düşer, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Bu saat frekansı sadece işlemciye gitmez; PCIe veri yollarına, M.2 SSD yuvalarına, SATA kontrolcüsüne ve USB hatlarına DA GİDER!

PCIe Neden Toleranssızdır?: Bir PCIe Gen4 veya Gen5 M.2 SSD saniyede milyarlarca bit veri transfer ederken saat sinyalinin sapma payı (clock tolerance) en fazla \pm \%0.03 (300 ppm) seviyesindedir! Sen BIOS’tan BCLK’yı 100.00 MHz’den 103.50 MHz’e çıkardığında, PCIe veri yolunun çalışma frekansını da 103.5 MHz’e zorlamış olursun!

M.2 SSD Nasıl Çöker?: SSD’nin içindeki kontrolcü yongasının faz kilitli döngüsü (PLL), bu %3.5’lik devasa hız sapmasına kilitlenemez (Loss of Lock). Veri paketleri bozulur, SSD ile işlemci arasındaki bağlantı (PCIe link) anında kopar!

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:00:00’te (Video başlangıcı ve başlangıç) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB
    📍 Zonguldak (Merkez)
    "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
    #68652 Yanıtla
    User AvatarM2_Heatsink
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, PSU’dan ikinci bağımsız PCIe kablosunu taktım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Fluke 87V | Quick 861DW Sıcak Hava | JBC Havya | Test Rig: i5-12400F & Çeşitli Hurda GPU’lar
    📍 Diyarbakır (Kayapınar)
    "Kondansatör şişmişse değiştirir geçeriz."
    #68658 Yanıtla
    User AvatarDoruk01
    Katılımcı

The user wants me to write a forum reply as if I’m the person who opened the topic (@murat06). I need to write in natural, informal Turkish forum language, 1-2 sentences, starting with phrases like “Hocam denedim..” or “Dediğiniz gibi yaptım..”.

Let me write something that sounds natural and authentic to Turkish PC hardware forums. The topic is about BCLK overclocking causing SSD issues, DDR5 BCLK increasing causing PCIe crashes, and external eCLK.

I should write a reply that reflects someone who tried the suggestions. Let me pick a scenario.

maybe the temperature dropped and thanks, or maybe it still crashes and asking for more help. Let me write something natural and conversational.

</think> Hocam dediğiniz gibi yaptım, RAM voltajını ve SSD ile ilgili ayarları tek denedim ama malesef BCLK’ı 100’in biraz üzerine çıkardığımda yine PCIe çökmesi devam ediyor, sıfırlama oluyor. Sıcaklıklar normal seviyede ama o aralığa bastırdıkça aynı hatayı alıyorum, harici clock modülünü denemeden önce başka yapabileceğim bir şey var mı acaba?

💻 Sistem: i7-14700K (Delid + PTM7950) | MSI Z790 Carbon | RTX 4090 | 32GB Team T-Force 7200 CL34 | Kingston KC3000 2TB
    📍 İstanbul (Kadıköy)
    #68666 Yanıtla
    User AvatarCihanA
    Katılımcı

@murat06 yazdı:
    “BCLK overclock SSD bozulması, DDR5 BCLK artırma PCIe çökmesi, eCLK harici”

Sorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmişken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB
    📍 İstanbul (Kadıköy)
    #68675 Yanıtla
    User AvatarPars_99
    Katılımcı

@murat06 yazdı:
    “BCLK overclock SSD bozulması, DDR5 BCLK artırma PCIe çökmesi, eCLK harici”

Aynen öyle hocam, benzer sorunla foruma gelen diğer arkadaşlar için de çok güzel bir rehber oldu bu konu. Güle kullanın, iyi forumlar.

💻 Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemiş) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB
    📍 Kayseri (Melikgazi)
    "İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: BCLK overclock SSD bozulması, DDR5 BCLK artırma PCIe çökmesi, eCLK harici konusundaki #68658 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

🌍 DİL SEÇİMİ / LANGUAGE 25 Dil
🔍