Bilgisayar kasası elektrik çarpıyor topraksız priz, kasanın metaline

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Bilgisayar kasası elektrik çarpıyor topraksız priz, kasanın metaline

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #59990 Yanıtla
    Gokhan K.
    Katılımcı

Selamlar, yeni bir eve taşındım. Bilgisayarımı kurdum. Çıplak ayakla yere basarken elimin tersiyle veya parmağımla kasanın metal yan kapağına veya arkasındaki vidalara dokunduğumda ‘bzzzzzt’ diye bariz bir elektrik çarpması yaşıyorum! Ayağımı yerden kaldırıp terlik giyince çarpmıyor ama parmağımı kasanın boyasız metaline sürttüğümde sanki parmağımın altında bir titreşim motoru çalışıyormuş gibi pürüzlü bir elektrik hissi geliyor! Multimetre ile kasanın metal şasesi ile petek borusu arasındaki voltajı ölçtüm: Tam 115 Volt AC elektrik çıktı! Güç kaynağım kasanın içine elektrik mi kaçırıyor, bu beni öldürür müı

💻 Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB
    💬 "İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."
    📍 Kayseri (Melikgazi)
    #59997 Yanıtla
    Yasin16
    Katılımcı

@gokhan_k yazdı:
    “Bilgisayar kasası elektrik çarpıyor topraksız priz, kasanın metaline”

Dostum bilgisayar kullanıcılarının %80’inin hayatında en az bir kez yaşadığı ve insanı korkudan titreten o meşhur elektriksel doğa olayına çarpmışsın: Topraksız Prizde Güç Kaynağının ‘Y-Kondansatörleri’ Yüzünden Kasa Şasesinde 115 Volt AC Gerilim Birikmesi! Kasanın neden elektrik çarptığını, multimetrede neden tam 115V gördüğünü ve bunu nasıl çözeceğini bilimsel olarak anlatalım: Güç Kaynağın Bozuk muı: kesinlikle HAYIR!

Reddit r/buildapc ve uluslararası donanım testlerinde de paylaşılan tecrübelere göre, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Dünyanın en kaliteli 20 bin liralık Titanium güç kaynağını da alsan, topraksız bir prize taktığın anda o kasanın metalinde TAM 115 VOLT ELEKTRİK OLACAKTIR!

Bu 115 Volt Nereden Geliyor (Y-Kapasitör Fiziği)ı: Uluslararası güvenlik standartlarına göre (IEC , her güç kaynağının 220V girişinde şebekeden gelen parazitleri ve yıldırım darbelerini emmek için ‘EMI Filtre Devresi’ bulunmak zorundadır. Bu devrede biri Faz hattından şaseye, diğeri Nötr hattından şaseye bağlı iki adet seramik ‘Y-Kondansatörü’ vardır!

Bu iki kondansatör tam ortada kasanın metal şasesiyle birleşerek bir ‘Kapasitif Voltaj Bölücü’ oluşturur! 230\tV / 2 = \mathbf{115\t VOLT AC} gerilim üretilir!

💻 Sistem: Xeon X5675 @ 4.4GHz | Asus Rampage III Gene (X58) | 24GB Triple Channel | GTX 1070 8GB
    💬 "Lehim erir, devre susmaz."
    📍 Tekirdağ (Süleymanpaşa)
    #60002 Yanıtla
    Dogukan61
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB
    💬 "Sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."
    📍 Kocaeli (Gebze)
    #60008 Yanıtla
    Gokhan K.
    Katılımcı

Dediğiniz adımları az önce denedim hocam. Anakartın çarpan/voltaj pinlerini kılavuza göre ayarlayınca sistem kararlı şekilde boot etti. Yardımlarınız için sağ olun.

💻 Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB
    💬 "İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."
    📍 Kayseri (Melikgazi)
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: Bilgisayar kasası elektrik çarpıyor topraksız priz, kasanın metaline konusundaki #60002 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini