bilgisayar kasasından titreıim ve uıultu sesi geliyor

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › bilgisayar kasasından titreıim ve uıultu sesi geliyor

• Bu konu 4 yanıt içerir, 4 izleyen vardır ve en son 1 hafta önce Viper tarafından güncellenmiştir.
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #57315 Yanıtla
    Doruk90
    Katılımcı

arkadaşlar masamın üstündeki bilgisayar kasasından kesintisiz ‘hıışığınnnnn’ diye bir uıultu titreıim geliyor masaya elimi koyunca bile titreıimi hissediyorum beynim ?iıti. kasanın sacına elimle bastırınca ses kesiliyor bırakınca geri başlıyor bu fanlar yüzünden mi

#57317 Yanıtla
    curve_optimizer
    Katılımcı

Hocam i̇şte akustik mühendisliğinin en saf örneği usta: Mekanik Rezonans! Bak elini kasanın sacına koyunca sesin kesilmesi suçluyu %100 ele veriyor: O Uğultu Nereden Geliyorı

Kasa içi hava akışında da Gamers Nexus verilerine göre ön ve alttan pozitif basınç verip arka-üstten egzoz yapmak en dengeli senaryodur, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Fan motoru dönerken mikro düzeyde balanssızlık ve harmonik titreşim üretir.

Eğer fanın sert plastiği kasanın ince teneke sacına metal vidayla doğrudan temas ediyorsa; fanın o ufak titreşimi koca kasa sacına geçer! Kasa sacı devasa bir hoparlör diyaframı gibi davranır ve havaya düşük frekanslı (100-200 Hz) boğuk bir ‘hıııınnn’ uğultusu pompalar.

Masan ahşapsa masayı bile rezonans kutusuna çevirir. Çözüm: Mekanik Yalıtım (Decoupling): Fan ile kasa sacı arasındaki sert katı teması keseceksin!.

Kauçuk Pedler (Rubber Dampers): Kaliteli fanların (Noctua, be quiet!, Arctic P12 vb.) 4 köşesinde yumuşak silikon/kauçuk pabuçlar olur. Fanı sıkarken sadece o kauçuk kasa sacına değer, plastik değmez.

Silikon Çekme Vidalar (Rubber Rivets): Metal vidayı tamamen iptal edip deliklerden esnek silikon çubuklar geçirirsin.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 01:18’te (Sessizlikten hızlanınca ses gelmesi için motorunun hızını artırır) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=P9HwzD2Wj8w&t=78s

#57321 Yanıtla
    zen4_curve
    Katılımcı

Hocam 6 aydır o uıultu yüzünden kasayı tekmeleyecektim. ?nternetten 50 liraya silikon fan vidası aldım bütün fanları metal vidalardan kurtarıp silikonla tutturdum.

Kasadaki o zırıltı ve masadaki titreıim sıfırlandı, meıer ses fanın hava sesi değil kasanın teneke titreıimiymiı.

#57325 Yanıtla
    Doruk90
    Katılımcı

Hocam jumper ve voltaj ayarını tavsiye ettiğiniz şekilde yapılandırdım. Anakart DOS altında ve testlerde gayet stabil açıldı, retro testler sorunsuz geçti. Çok teşekkür ederim.

#57334 Yanıtla
    Viper
    Katılımcı

Sorunun çözülmesine çok sevindim. O dönemin donanımları nazlıdır ama ayarını bulunca Ayrı bir keyif verir. Güle kullan.

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: bilgisayar kasasından titreıim ve uıultu sesi geliyor konusundaki #57321 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini