Bilgisayarı prize takınca kaçak akım rölesi atıyor, 30mA RCD sigorta

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Masaüstü Sistem Toplama, Tavsiye & SFF › Bilgisayarı prize takınca kaçak akım rölesi atıyor, 30mA RCD sigorta

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #56486 Yanıtla
    Yasintr
    Katılımcı

Evdeki 30mA kaçak akım rölesinin aslında 15-20mA seviyesinde tetiklenmesi (Tripping Threshold) kümülatif kaçak akımla nasıl çakışırı

#56512 Yanıtla
    ZeroCool
    Katılımcı

Dostum elektrik mühendisliıinin en ?aırtıcı ve can sıkıcı sınır problemlerinden birini evinde bizzat yaıamısın: Birden Fazla Bilgisayar/Monitörün Birleımesiyle 30mA Kaçak Akım Rölesinin (RCD) Kümülatif Olarak Tetiklenmesi! Cihazlarında hiçbir tehlikeli kısa devre olmadışını ve rölenin neden attışığını elektrik formülleriyle anlatalım: *Y-Kondansatörleri Ne ??e Yarar (Yasal Kaçak Akım)ı: Bilgisayar güç kaynaklarının ve monitör adaptörlerinin giriıinde ?ebekedeki yüksek frekanslı elektriksel parazitleri süzen bir EMI Filtresi bulunur.

Reddit r/buildapc ve uluslararası donanım testlerinde de paylaılan tecrübelere göre, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlıa yol açar. Bu filtrenin içinde Faz ve Nötr hatlarından doırudan TOPRAK hattına başlı ‘Y-Kapasitörleri’ (Line-to-Ground) yer alır.

Bu kondansatörler fizik kuralları gereıi sürekli olarak ?ebekeden topraklama hattına minik bir alternatif akım (AC Kaçak Akım) sızdırır (I_{\tleak} = 2\pi f C V)! STANDARTLAR VE RAKAMLAR: Uluslararası elektrik güvenlik standardına (IEC 62368- göre; masaüstü bir bilgisayarın yasal olarak topraıa 1.

3.5\t mA (miliamper) kaçak akım akıtmasına ?ZıN VERıLıR!. Kaliteli bir 850W PSU topraıa yaklaık 1.

2.0\t mA kaçak verir. Her bir monitör adaptörü topraıa 0. 1.2\t mA kaçak verir.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldışın bir yer olursa, ?u videoda tam dakika 00:30’te (The importance of the 30mA leakage current in RCD protection, which is) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=u0aINgutCwU&t=30s

#56521 Yanıtla
    Vedat35
    Katılımcı

Hocam çok saı olun, dediıiniz adımları uyguladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

#56526 Yanıtla
    Yasintr
    Katılımcı

Hocam jumper ve voltaj ayarını tavsiye ettiğiniz şekilde yapılandırdım. Anakart DOS altında ve testlerde gayet stabil açıldı, retro testler sorunsuz geçti. Çok teşekkür ederim.

#56540 Yanıtla
    aida64
    Katılımcı

@yasintr yazdı:
    “Bilgisayarı prize takınca kaçak akım rölesi atıyor, 30mA RCD sigorta”

Hocam sistem oturmuıken bir DOS oyunuyla stres testi yapıp nostaljinin keyfine varabilirsin. Hayırlı olsun.

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: Bilgisayarı prize takınca kaçak akım rölesi atıyor, 30mA RCD sigorta konusundaki #56526 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini