Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Anakart, Bellek (RAM) & BIOS › BIOS Flashback ışığı sabit yanıyor sönmüyor, BIOS Flashback FAT32 MBR
- Bu konu 4 yanıt içerir, 4 izleyen vardır ve en son 1 hafta 1 gün önce
Yigit26 tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
Orhan97KatılımcıSelamlar herkese, anakart üzerinde işlemci ve RAM olmadan BIOS güncellemeyi sağlayan Flashback mikrodenetleyicisi (Embedded Controller) neden sadece FAT32 ve MBR formatlı USB bellekleri tanıyorı Flashback tuşuna basınca ışığın sabit yanıp sönmemesi bu dosya formatı uyumsuzluıundan m? kaynaklanırı
Zenith_35KatılımcıDostum yeni nesil sistem toplayanların en az yarısının takıldığı o meşhur donanımsal kör noktaya çarpmışsın: BIOS Flashback’in ‘FAT32 MBR ve USB 2.0’ Demir Kuralı! O ışığın neden 3 kez yanıp söndükten sonra dümdüz sabit kaldığını ve güncellemenin neden başlamadığını mikrodenetleyici düzeyinde anlatalım: 1) O Sabit Yanan Işık Ne Anlama Gelirı: Flashback düğmesine bastığında ışığın birkaç kez yanıp sönmesi ‘belleği arıyorum’ demektir.
Eğer ardından IŞIK DÜMDÜZ SABİT YANIK KALIYORSA, bunun anakart dilindeki kesin anlamı şudur: ‘Flash belleği veya içindeki BIOS dosyasını kesinlikle OKUYAMIYORUM, İŞLEM İPTAL EDİLDİ!’ 2) Neden Okuyamıyor (Büyük USB Tuzağı)ı: Bilgisayar kapalıyken o işlemi yapan şey senin milyarlarca transistörlü akıllı işlemcin DEĞİLDİR! Anakartın köşesindeki 5 liralık ilkel, minicik bir SPI mikrodenetleyicidir!
Bu minik çipin zekası son derece basittir: – Kural 1 (exFAT / NTFS Okuyamaz): 64GB veya 128GB USB bellekler Windows’ta otomatik olarak exFAT formatlanır. Mikrodenetleyici exFAT dosya sistemini tanımaz; SADECE VE SADECE FAT32 formatını tanır!
– Kural 2 (GPT Tablosunu Tanımaz): USB belleğin bölümleme tablosu modern GPT ise çip diski hiç göremez; mutlaka eski tip MBR olmak zorundadır! – Kural 3 (USB 3.0 Uyuşmazlığı): Mavi renkli USB 3.0/3.2 belleklerin bazı kontrolcüleri bu ilkel çiple el sıkışamaz (handshake kuramaz).
Eski, ucuz, siyah renkli bir USB 2.0 bellek (örneğin 8GB veya 16GB) her zaman %100 çalışır! 3) NASIL ÇÖZÜLÜR (Kesin 5 Adım)ı: 1) Elindeki USB belleği bilgisayara tak.
2) Komut İstemini (CMD) yönetici aç ve
diskpartyaz. Sırasıyla şu komutları ver:list disk->select disk X(USB diskinin numarası) ->clean->convert mbr->create partition primary size=16000(16GB’lık MBR bölüm açar) ->format fs=fat32 quick->active->exit.3) Anakart sitesinden indirdiğin BIOS dosyasını aç; üreticinin yeniden adlandırma aracını çalıştırarak dosya adını anakartına göre düzelt (ASUS için
ASUS.CAP, MSI içinMSI.ROM, Gigabyte içinGIGABYTE.BIN). 4) Bu dosyayı flash belleğin içine HİÇBİR KLASÖRE KOYMADAN doğrudan ana dizine at.5) Flash belleği anakartın arkasında etrafı beyaz çerçeveli olan özel Flashback portuna tak ve düğmeye 3 saniye bas. Işığın bu kez 5-6 dakika boyunca ritmik ve hızlı şekilde yanıp söneceğini, güncelleme bitince ışığın tamamen söneceğini göreceksin!
VanguardKatılımcı@orhan97 yazdı:
“BIOS Flashback ışığı sabit yanıyor sönmüyor, BIOS Flashback FAT32 MBR”Kanka Flashback ışığı sabit yanık kalıyorsa anakart USB belleği veya BIOS dosyasını hiç okuyamıyor demektir. 64GB USB taktığın için belleğin formatı exFAT olmuştur; anakartın küçük Flashback çipi ise sadece eski tip FAT32 ve MBR formatını okuyabilir.
Çözüm: Belleği Diskpart ile MBR yapıp FAT32 olarak biçimlendir. Mümkünse eski ve küçük (8GB-16GB) siyah bir USB 2.0 bellek kullan.
Dosya adını da anakart kılavuzuna göre (MSI.ROM veya ASUS.CAP) düzeltip ana dizine at. Yeniden denediğinde ışık 5 dakika yanıp sönecek ve BIOS kusursuz yüklenecektir.
Orhan97KatılımcıDediıiniz adımları az önce denedim hocam. Kontrol edince tam da söylediıiniz gibi olduıunu gördüm.
Düzeltmeyi yaptıktan sonra test ettim, hiçbir sorun kalmadı. Yardımlarınız için çok saı olun.
-
YazarYazılar