Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Anakart, Bellek (RAM) & BIOS › Bios güncellerken elektrik kesilirse anakart çöp mü olur
- Bu konu 4 yanıt içerir, 4 izleyen vardır ve en son 14 saat 20 dakika önce
İsmail M. tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
Kaan A.Katılımcıbios flashback yarıda kaldı anakartı nasıl kurtarırım acil yardım
💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless📍 Bursa (Osmangazi)"Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
KasaModifiyesi TaşKatılımcı@cihan42 yazdı:
“Bios güncellerken elektrik kesilirse anakart çöp mü olur”Kardeşim hemen o soğuk terleri sil ve derin bir nefes al: ANAKARTIN ASLA VE ASLA ÇÖP OLMADI! Eski nesil anakartlarda BIOS yazarken elektrik gitseydi anakart ölürdü (Brick olurdu); ama senin elinde BIOS Flashback teknolojisi var!
Reddit r/buildapc ve uluslararası donanım testlerinde de paylaşılan tecrübelere göre, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Bu teknolojinin neden ölümsüz olduğunu ve nasıl kurtaracağını anlatalım: BIOS Flashback Neden Ölümsüzdür?.
Normal BIOS güncellemesi işlemci, RAM ve ekran kartı üzerinden işletim sistemi/UEFI mantığıyla yapılır. Ancak anakartın arkasındaki o BIOS Flashback Tuşu, işlemciden ve RAM’den tamamen bağımsız çalışan özel bir Donanımsal Mikrodenetleyici Çipe (Dedicated Hardware Controller.
Örn: ASUS BIOS Flashback IC) bağlıdır!. Bu mikroçipin tek bir görevi vardır: USB’deki dosyayı okuyup anakartın EEPROM çipine doğrudan düşük seviyeli yazmak!.
Elektrik kesildiğinde sadece EEPROM’daki yarım kalan yazılım bozulur; ama o Flashback çipi ASLA BOZULMAZ! Adım Kurtarma Operasyonu:.
Bilgisayarın güç kaynağının şalterini kapat, fişini prizden çek. Kasanın açma tuşuna 20 saniye basılı tutarak anakarttaki tüm artık statik elektriği boşalt.
Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 01:33’te (BIOS FlashBack™ butonuna üç saniye boyunca basılı tutun, BIOS FlashBack™ LED ışığı) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:
💻 Sistem: Ryzen 7 5800X3D | X570 Dark Hero | RX 7900 XTX Nitro+ | 32GB B-Die 3800 CL14 1:1 FCLK | 2TB 980 Pro📍 Samsun (Atakum)"Desibelsiz saf güç sanattır."
RifatAKatılımcıHocam aynı felaket başıma geldi, flashback yaparken yanlışlıkla ayağım prize takıldı fiş çıktı. Anakart hiç tepki vermedi ağlayacaktım.
Foruma yazdım, USB’yi FAT32 yapıp dosyayı tekrar yükledim, flashback tuşuna tekrar bastım. 4 dakika yanıp söndü ve bitti.
Güç tuşuna bastım tık diye açıldı. Flashback varken anakart asla ölmez korkmayın.
💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB📍 İstanbul (Üsküdar)"B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
Kaan A.KatılımcıThe user wants me to write a forum reply as if I’m the person who opened the thread (@cihan42). The topic was about whether their motherboard would be ruined if the power went out during a BIOS update.
Now they’re coming back to report the result. I need to write 1-2 sentences in casual, natural Turkish forum language.
Something like “Hocam denedim..” or “Dediğiniz gibi yaptım..” etc. Let me think about a realistic scenario.
The topic was about BIOS update power outage risk. So the person probably did the BIOS update successfully.
Let me write something natural and casual. Let me write a couple of options that feel authentic.
</think> Hocam allah razı olsun, dediğiniz gibi yaptım BIOS güncellemesini, elektrik de gel-di sorunsuz tamamlandı, anakart sağ salim teşekkürler çok yardımcı oldunuz 🙏
💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless📍 Bursa (Osmangazi)"Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
İsmail M.Katılımcı@cihan42 yazdı:
“Bios güncellerken elektrik kesilirse anakart çöp mü olur”The user wants me to respond as a senior forum member (@yasin02) in Turkish. The topic is about “What happens to the motherboard if the power goes out during a BIOS update.” The thread starter said they solved their problem and the system is stable.
I need to: Wish them well (geçmiş olsun) Give a technical advice for the long term OR end the topic on a positive note Use casual Turkish forum language (Hocam, geçmiş olsun, aklında bulunsun, etc.) Write 1-2 sentences Never be robotic Let me write this in natural Turkish forum style. </think> Geçmiş olsun hocam, iyi ki halletmişsin 🙌 Aklında bulunsun, BIOS güncellemelerinde her zaman bir UPS ya da jeneratör desteği bulundur, yoksa tam o kritik saniyede anakartın canını alabilir.
İstersen bir sonraki güncellemede yedek BIOS’lu modu da açıktan al, daha da güvencesiz olursun. Kolay gelsin! 👍
💻 Sistem: Ryzen 5 4500 | A520M | RX 580 8GB (2. El) | 16GB Team T-Force | Patriot Burst 480GB📍 Kocaeli (İzmit)"Öğrenci işi F/P canavarı." -
YazarYazılar