BIOS pili bitince ne olur belirtileri, bilgisayar her açılışta saat

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Anakart, Bellek (RAM) & BIOS › BIOS pili bitince ne olur belirtileri, bilgisayar her açılışta saat

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #68162 Yanıtla
    User AvatarTempest
    Katılımcı

CMOS pili ne kadar dayanır? Multimetre ile ölçtüm 2.4 Volt çıktı, bu pil bitmiş sayılır mı?

💻 Sistem: Xeon E5-2680 v4 Dual | 64GB DDR4 ECC Reg | Supermicro X10DRi | Ubuntu Server 24.04
    📍 Ankara (Etimesgut)
    "Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."
    #68165 Yanıtla
    User AvatarValkyrie
    Katılımcı

Dostum yaşadığın bu sorun PC donanım dünyasının en klasik, en kolay teşhis edilen ve en ucuz çözülen arızasıdır: Anakartının üzerindeki 3 Volt’luk CR2032 BIOS Pili (CMOS Pili) tamamen bitmiş! Sistemin neden böyle davrandığını elektriksel olarak anlatalım: CMOS ve RTC Nasıl Çalışır?: Anakartın üzerinde saati/tarihi sayan RTC (Real-Time Clock) çipi ve yaptığın XMP, fan eğrisi gibi BIOS ayarlarını saklayan ufacık bir CMOS SRAM belleği vardır.

Reddit r/overclocking konsensüsünde de belirtildiği üzere AM5 platformunda FCLK 2000 MHz ve UCLK=MCLK (1: modu en stabil tatlı noktadır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Bilgisayar prize takılıyken bu çipler gücünü prizden gelen +5VSB (Standby) hattından alır.

Ancak sen gece üçlü prizin şalterini kapattığın anda bu çiplerin enerjisi kesilmesin diye anakart otomatik olarak devreye o minik yuvarlak CR2032 lityum pili sokar! Pil Bitince Ne Olur?: CR2032 pilinin nominal gerilimi 3.0 Volt’tur.

4-5 yıl sonra bu gerilim 2. 2.6 Volt’un altına düştüğünde, CMOS SRAM belleği içindeki verileri tutamaz ve sıfırlanır (hafızasını kaybeder).

Priz kapandığı anda saat durur, tarih anakartın fabrikadan çıktığı yıla geri döner, XMP profilin kapanır!

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:33’te (F10’a tıklandı) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: i3-13100F | H610 | RX 6500 XT | 16GB DDR4 | WD Green 480GB SSD
    📍 Tekirdağ (Süleymanpaşa)
    "FPS yerlerdeyse hayat zor."
    #68169 Yanıtla
    User AvatarPaladin
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, BIOS’tan voltaj ve profil ayarlarını dediğiniz gibi güncelledim. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: i5-12400F | B660 Plus | RTX 3060 Ti GDDR6X | 16GB Corsair Vengeance | Kioxia Plus 1TB
    📍 Erzurum (Yakutiye)
    "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
    #68172 Yanıtla
    User AvatarTempest
    Katılımcı

Hocam jumper ve voltaj ayarını tavsiye ettiğiniz şekilde yapılandırdım. Anakart DOS altında ve testlerde gayet stabil açıldı, retro testler sorunsuz geçti. Çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Xeon E5-2680 v4 Dual | 64GB DDR4 ECC Reg | Supermicro X10DRi | Ubuntu Server 24.04
    📍 Ankara (Etimesgut)
    "Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: BIOS pili bitince ne olur belirtileri, bilgisayar her açılışta saat konusundaki #68165 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet