BIOS pili bitince ne olur belirtileri, bilgisayar her açılıta saat

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Anakart, Bellek (RAM) & BIOS › BIOS pili bitince ne olur belirtileri, bilgisayar her açılıta saat

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #56375 Yanıtla
    Erkan02
    Katılımcı

Selamlar herkese, kenara nostalji olsun diye bir Windows 98 retro oyun kasası topluyorum. CMOS pili ne kadar dayanırı Multimetre ile ölçtüm 2.4 Volt çıktı, bu pil bitmiı sayılır m??

#56390 Yanıtla
    Oguz58
    Katılımcı

Dostum yaşadığın bu sorun PC donanım dünyasının en klasik, en kolay teşhis edilen ve en ucuz çözülen arızasıdır: Anakartının üzerindeki 3 Volt’luk CR2032 BIOS Pili (CMOS Pili) tamamen bitmiş! Sistemin neden böyle davrandığını elektriksel olarak anlatalım: *CMOS ve RTC Nasıl Çalışırı: Anakartın üzerinde saati/tarihi sayan RTC (Real-Time Clock) çipi ve yaptığın XMP, fan eğrisi gibi BIOS ayarlarını saklayan ufacık bir CMOS SRAM belleği vardır.

Reddit r/overclocking konsensüsünde de belirtildiği üzere AM5 platformunda FCLK 2000 MHz ve UCLK=MCLK (1: modu en stabil tatlı noktadır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Bilgisayar prize takılıyken bu çipler gücünü prizden gelen +5VSB (Standby) hattından alır.

Ancak sen gece üçlü prizin şalterini kapattığın anda bu çiplerin enerjisi kesilmesin diye anakart otomatik olarak devreye o minik yuvarlak CR2032 lityum pili sokar! Pil Bitince Ne Olurı: CR2032 pilinin nominal gerilimi 3.0 Volt’tur.

4-5 yıl sonra bu gerilim 2. 2.6 Volt’un altına düştüğünde, CMOS SRAM belleği içindeki verileri tutamaz ve sıfırlanır (hafızasını kaybeder).

Priz kapandığı anda saat durur, tarih anakartın fabrikadan çıktığı yıla geri döner, XMP profilin kapanır!

Hocam uygularken veya montajı kontrol ederken aklına takılan bir yer olursa, şu videoda tam dakika 08:15’te (Buildzoid AM5 platformunda RAM overclock ve bellek eğitimi (memory training) performansı) birebir gösteriyor, oradan rahatça takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=0gHiw0CsjAY&t=495s

#56402 Yanıtla
    Pazarliksiz8
    Katılımcı

@erkan02 yazdı:
    “BIOS pili bitince ne olur belirtileri, bilgisayar her açılıta saat”

Hocam çok saı olun, BIOS’tan voltaj ve profil ayarlarını dediıiniz gibi güncelledim. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

#56412 Yanıtla
    Erkan02
    Katılımcı

Hocam jumper ve voltaj ayarını tavsiye ettiğiniz şekilde yapılandırdım. Anakart DOS altında ve testlerde gayet stabil açıldı, retro testler sorunsuz geçti. Çok teşekkür ederim.

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: BIOS pili bitince ne olur belirtileri, bilgisayar her açılıta saat konusundaki #56402 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini