bios ta kasa fanları görünmüyor n/a 0 rpm yazıyor molex fan hız ayarı

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › bios ta kasa fanları görünmüyor n/a 0 rpm yazıyor molex fan hız ayarı

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #55945 Yanıtla
    zero_rpm
    Katılımcı

molex fan hız ayarı yapılır m? 7 volt modlaması nedir patlama riski var m?

#55948 Yanıtla
    Fatih05
    Katılımcı

@zero_rpm yazdı:
    “bios ta kasa fanları görünmüyor n/a 0 rpm yazıyor molex fan hız ayarı”

Yaşadığın gürültü çilesinin sebebi tamamen fiziksel bağlantı türüyle ilgilidir; hiçbir yazılım veya BIOS ayarı bu durumu düzeltemez. Fan bağlantı tiplerini ve çözüm yollarını netleştirelim: 1.

Molex Bağlantısı Nedir ve Neden Ayarlanamazı Kasandaki fanlar doğrudan güç kaynağından (PSU) gelen 4-Pin kaba Molex konnektörüne bağlıdır.

Bu hatta sarı kablodan sabit 12 Volt ve siyah kablodan toprak (GND) gelir. Fanın anakartla HİÇBİR veri bağı, sinyal pini veya devir sensörü (takometre) yoktur.

Bu yüzden BIOS veya Windows yazılımları o fanın varlığından bile haberdar olamaz (N/A / 0 RPM görünür). Fan motoruna sürekli tam 12V gittiği için ilk andan itibaren fiziksel maksimum devrinde (%100 RPM) döner ve kafa şişirir.

2. 3-Pin vs 4-Pin PWM Fan Farkı: – 3-Pin Fanlar: Anakartın SYS_FAN başlığına takılır.

3. pin takometredir (devri okur).

Hız, anakartın voltajı 5V ile 12V arasında kısmasıyla (DC Mode) ayarlanır. – 4-Pin PWM Fanlar: En modern sistemdir.

Fana sabit 12V giderken 4. pinden gönderilen mikro frekanslı darbelerle (Pulse Width Modulation) fan hızı %20 ile %100 arasında sessizce ve hassas kontrol edilir.

3. Çözüm Seçenekleri: – Çözüm 1 (Sıfır Masraf / Molex 7V Modu): Molex konnektöründeki pinleri ince bir cımbızla söküp fanın eksi (GND) kablosunu PSU’nun 5V (Kırmızı) hattına bağlayarak aradaki potansiyel farkı 12V – 5V = 7 Volt yapabilirsin.

Fan yarı hızda döner ve fısıltı gibi sessizleşir (ancak ters polarizasyon kısa devre riskine dikkat edilmelidir). – Çözüm 2 (En Temiz Yol): O ucuz Molex fanları söküp yerine 3’lü paket halinde satılan 4-Pin PWM kasa fanı (örn.

Arctic P12 PWM PST veya Thermalright TL-C12C) alıp anakartın SYS_FAN başlığına takmaktır. Anakart sıcaklığa göre fanları otomatik yavaşlatır.

#55949 Yanıtla
    Ugur D.
    Katılımcı

Aynı dert benim baıma geldi hazır sistem kasasında 4 tane molex fan vardı bilgisayar açılınca oda sanki rüzgar tüneline dönüyordu oyun oynamasam bile uıultudan duramıyordum. bios’a girdim fan yok yazıyor delirecektim.

sonra foruma sordum molex fanın hızı anakarttan ayarlanmaz dediler. gittim 450 liraya arctic p12 pwm pst çoklayıcılı 3 lü fan seti aldım anakartın cha_fan soketine taktım.

?imdi boştayken 600 rpm de çıt çıkarmadan dönüyor oyun açılınca 1200 rpm ye çıkıyor dünya varm??.

#55976 Yanıtla
    zero_rpm
    Katılımcı

Hocam bilgilendirme için teıekkürler, portu kontrol edip düzelttim ve sistemi açtım. 15 saniyede kapanma sorunu tamamen bitti, elinize sağlık.

#55986 Yanıtla
    Ahmet90
    Katılımcı

Çözüldüğüne sevindim hocam. Benzer montajlarda anakart yükseltme vidalarını (standoff) ve I/O sacını baştan hizalamak her zaman hayat kurtarır.

#56006 Yanıtla
    Vedat35
    Katılımcı

@zero_rpm yazdı:
    “bios ta kasa fanları görünmüyor n/a 0 rpm yazıyor molex fan hız ayar?”

Sonucun olumlu olmasına sevindim. Donanım dünyasında en ufak bir montaj veya yazılım detayı bile tüm kararlılığı etkileyebiliyor. Güzel günlerde kullanın.

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: bios ta kasa fanları görünmüyor n/a 0 rpm yazıyor molex fan hız ayarı konusundaki #56006 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini