BitLocker SSD performansını düşürür mü? TCG Opal donanımsal şifreleme

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Depolama Birimleri (SSD & HDD) › BitLocker SSD performansını düşürür mü? TCG Opal donanımsal şifreleme

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #68893 Yanıtla
    User AvatarOsmanT
    Katılımcı

Laptopumdaki NVMe SSD’ye BitLocker şifrelemesi açacağım. Özelliklerinde ‘TCG Opal 2.0 Donanımsal Şifreleme’ desteği olduğu yazıyor. Donanımsal şifreleme mi daha hızlıdır yoksa Windows’un kendi yazılımsal BitLocker’ı mı? Donanımsal şifreleme performansı düşürür mü?

💻 Sistem: Ryzen 9 7950X | Proxmox VE | 128GB DDR5 ECC | 4x 2TB NVMe ZFS RAID10 | Intel X520 10GbE
    📍 Ankara (Yenimahalle)
    "Wi-Fi 5GHz DFS kanalı candır."
    #68903 Yanıtla
    User AvatarJuggernaut_35
    Katılımcı

Hocam kral güvenlik ve hız dengesi açısından harika bir konuyu deşmişsin! Eskiden durum çok basitti: Windows yazılımsal BitLocker açtığında her okuma-yazma işleminde işlemciye (CPU) yük binerdi ve SSD hızı %10-15 düşerdi; bu yüzden insanlar ‘TCG Opal / eDrive’ donanımsal şifrelemeyi tercih ederdi (çünkü şifrelemeyi doğrudan SSD’nin kendi içindeki kontrolcü çipi sıfır CPU yüküyle yapardı).

Nitekim Buildzoid’in (Actually Hardcore Overclocking) AM5 Hynix rehberinde ve r/overclocking testlerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. AMA 2018 yılında Hollandalı güvenlik araştırmacıları devasa bir skandal keşfetti: Birçok SSD üreticisinin (Samsung ve Crucial dahil) o donanımsal TCG Opal şifrelemesini berbat yazdığı, firmware’de devasa açıklar olduğu ve şifreli SSD’lerin şifresiz gibi saniyeler içinde kırılabildiği ortaya çıktı!

Microsoft bunun üzerine Windows güncellemeleriyle donanımsal eDrive desteğini varsayılanda kapattı ve yazılımsal şifrelemeye geri döndü. Zaten günümüz modern Intel ve AMD işlemcilerinde donanımsal ‘AES-NI’ şifreleme komut setleri o kadar güçlüdür ki yazılımsal BitLocker açıkken bile SSD hızında ve oyunlarda kayıp neredeyse %1’in bile altındadır!

Tavsiyem: Karmaşık Opal kurulumlarıyla hiç uğraşma; doğrudan standart Windows BitLocker yazılımsal şifrelemeni (XTS-AES aç, hem için rahat olsun hem de kafan rahat etsin.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:00:00’te (Video başlangıcı ve anahtar kilitliği açıklaması) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: Ryzen 7 5700X | X570 Gaming Plus | RTX 4060 Ti 16GB | 32GB G.Skill | Corsair MP600 1TB
    📍 Çanakkale (Merkez)
    "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
    #68910 Yanıtla
    User AvatarLappedIHS Şimşek
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 5 5500 | B450M-K II | RX 6600 8GB | 16GB RAM 3200MHz | Crucial BX500 480GB
    📍 Ankara (Keçiören)
    "Öğrenci işi F/P canavarı."
    #68918 Yanıtla
    User AvatarOsmanT
    Katılımcı

The user wants me to write a forum reply as the topic starter (@osman_t). The topic was about “Does BitLocker reduce SSD performance?

TCG Opal hardware encryption.” I need to write a natural, informal Turkish forum reply of 1-2 sentences, using conversational language like “Hocam denedim..” or “Dediğiniz gibi yaptım..”. I should never write robotically.

Let me write something natural and conversational. I’ll pick a scenario.

let me say I tested the suggestions and report back. Let me write in natural Turkish forum language.

</think> Hocam selam, dediğiniz gibi TCG Opal destekli bir SSD’ye geçip BitLocker’ı kapattım, artık soğuk rahattır performans da aynı yerinde duruyor, yazma-okuma değerleri değişmedi. Teşekkürler yardımınız için, konuyu toparlamış oldum.

💻 Sistem: Ryzen 9 7950X | Proxmox VE | 128GB DDR5 ECC | 4x 2TB NVMe ZFS RAID10 | Intel X520 10GbE
    📍 Ankara (Yenimahalle)
    "Wi-Fi 5GHz DFS kanalı candır."
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: BitLocker SSD performansını düşürür mü? TCG Opal donanımsal şifreleme konusundaki #68903 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet