boş pcie slot kapağı hava sirkülasyonunu bozar m?

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Ekran Kartları (GPU) › boş pcie slot kapağı hava sirkülasyonunu bozar m?

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #54902 Yanıtla
    Vort3x
    Katılımcı

arkadaşlar yeni ekran kartı takarken kasanın arkasındaki vidalı demir slot kapaklarından 3 tanesini söktüm ama kart 2 slotlukmuı. alttaki 1 tane pci yuvası açık delik kaldı kapağı da kaybettim bulamıyorum. arkadaım ‘orası açık kalırsa kasanın hava akışı bozulur ekran kartı sıcak havayı geri çeker kasa toz dolar’ dedi. o küçük delik gerçekten sıcaklığı ve tozu o kadar etkiler mi

#54968 Yanıtla
    Cihan B.
    Katılımcı

@vort3x dedi ki:<br>”boş pcie slot kapağı hava sirkülasyonunu bozar mı”

İlk bakışta ‘Aman altı üstü 2 parmaklık boşluk, ne olacak’ gibi durur ama aerodinamik ve akışkanlar mekaniğinde o deliğin yarattığı felaketin adı vardır: “Hava Akışı Kısa Devresi” (Airflow Short-Circuiting)! Meseleyi fiziksel gerçekleriyle inceleyelim: Öncelikle Hava Akışı Kısa Devresi (Thermal Recirculation): – Ön paneldeki fanların görevi, kasanın önündeki toz filtresinden taze soğuk havayı çekip ekran kartının fanlarına doğru üflemektir. – Ekran kartının radyatöründen çıkan sıcak hava, kasanın arkasındaki o boş delikten dışarı çıkmak yerine; ekran kartının fanlarının yarattığı negatif vakum etkisiyle o boş delikten içeri geri emilir! – Yani ekran kartı, kasanın arkasına attığı sıcak havayı o boş delikten tekrar içine çekerek bir ısı döngüsüne (Thermal Loop) girer! Bu da GPU sıcaklığına doğrudan +3°C ila +6°C ek yük bindirir! İkinci olarak Pozitif Hava Basıncının Yıkılması ve Toz Tuzağı: – Bir kasada ön fanlar içeri fazla hava üflerse kasa içinde pozitif basınç oluşur ve hava tüm açıklıklardan DIŞARI kaçar (böylece toz girmez). – Ancak kasa arkasında o koca delik açıldığında, egzoz fanı havayı dışarı atarken kasanın iç basıncı düşer; o boş PCIe yuvası adeta bir elektrik süpürgesi gibi kasanın arkasındaki en kirli, filtrelenmemiş tozu içeri emer! Ekran kartının radyatör kanatçıkları 2 ayda keçe gibi toz bağlar! Üçüncü olarak Pratik Çözüm: – Orijinal kapağı kaybettiysen internette “PCI yuva kapağı (Mesh / Delikli PCIe Slot Cover)” diye satılan 5’li paketler 40-50 TL’dir. – Bulana kadar siyah sert bir karton veya bantla o boşluğu kapatmak, açık bırakmaktan kat kat daha sağlıklıdır!

#55006 Yanıtla
    AlperenT
    Katılımcı

Hocam ben kasanın arkasında 2 tane boş slotu açık unutmuıtum. 3 ay sonra kasayı bir açtım, ekran kartının alt kısm? ve fanları resmen gri bir toz yumağı olmuı. Bütün ön filtreler temiz ama o arkadaki delikten kasanın arkasındaki duvar tozunu içeri çekmiı. Kapakları taktım sıcaklık 4 derece düıtü, tozlanma da bitti. Kesinlikle kapatın o delikleri.

#55082 Yanıtla
    Vort3x
    Katılımcı

Özet: Kasa arkasındaki boş PCIe yuvalarını açık bırakmak pozitif hava basıncını bozar, kasanın arkasından içeri kontrolsüz toz çekilmesine yol açar ve ekran kartının sıcak havayı geri emmesine (termal kısa devre) neden olur. Yuvalar mutlaka metal veya filtreli PCIe kapaklarıyla kapatılmalıdır.

#55194 Yanıtla
    Raptor_7
    Katılımcı

Hocam sorunun düzeldiıi belli olduysa BIOS’tan fan eğrisini (fan curve) de sessiz profile çekebilirsin. boşuna tam devirde çalığıp kafa ütülemesin.

#55288 Yanıtla
    60Hz Mahkumu88
    Katılımcı

Aynen öyle hocam, benzer sorunla foruma gelen diıer arkadaşlar için de çok güzel bir rehber oldu bu konu. Güle kullanın, iyi forumlar.

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: boş pcie slot kapağı hava sirkülasyonunu bozar m? konusundaki #54968 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini