Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Depolama Birimleri (SSD & HDD) › C diski kendi kendine doluyor nasıl temizlenir? System Volume Information
- Bu konu 3 yanıt içerir, 3 izleyen vardır ve en son 12 saat 18 dakika önce
VCoreDrop tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
VCoreDropKatılımcı500 GB NVMe SSD’m var C diskindeki tüm dosya ve oyunları topluyorum en fazla 200 GB ediyor ama Windows diski ‘480 GB dolu, 5 GB boş yer kaldı’ diye kırmızı gösteriyor. WizTree ile baktım ‘System Volume Information’ klasörü tek başına tam 120 GB yer kaplıyor ama içine girilmiyor. Bu alan nereye gidiyor?
💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB📍 Kocaeli (Gebze)"Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
Kronos_35KatılımcıHocam kral Windows’un en arsız, en gizli yer canavarına toslamışsın: ‘VSS’ (Birim Gölge Kopyası) ve Sistem Geri Yükleme! Windows arka planda her güncellemede, her sürücü yüklemesinde diskin önceki halinin anlık bir ‘gölge kopyasını’ (Shadow Copy) alır ve bunu diskin en derinindeki kilitli ‘System Volume Information’ klasörüne gömer.
Nitekim Buildzoid’in (Actually Hardcore Overclocking) AM5 Hynix rehberinde ve r/overclocking testlerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Varsayılan olarak Windows bu servise diskin %50’sine kadar devasa bir alan tahsis edebilir!
Sen disk temizleme yapsan da o dosyalar silinmez ve diskin 100-150 GB’ı buhar olur. Çözüm 1 dakikalık bir cerrahi müdahaledir: Başlat’a sağ tıkla -> Terminal (Yönetici) veya CMD’yi yönetici aç.
Şu komutu yazıp Enter’la:
vssadmin list shadowstorage(Burada VSS’nin kaç GB gasp ettiğini kabak gibi göreceksin). Ardından tüm o eski kopyaları silmek için şunu yaz:vssadmin delete shadows /all /quiet.Ve son olarak bu servisin bir daha çıldırmaması için diskin en fazla %5’ini kullanmasını söyle:
vssadmin resize shadowstorage /for=C: /on=C: /maxsize=10GB. Bunu yaptığın saniyede C diskinde anında 100 GB tertemiz boş alan açılacak!💻 Sistem: Pentium III 1.4GHz Tualatin | Voodoo 5 5500 AGP | Sound Blaster AWE64 Gold | Windows 98 SE📍 İstanbul (Üsküdar)"Kuzey köprüsüne küçük fan takmadan OC yapılmaz."
PsuSesYapiyorKatılımcı@sinan96 yazdı:
“C diski kendi kendine doluyor nasıl temizlenir? System Volume Information”Hocam çok sağ olun, PowerShell komutunu yönetici olarak çalıştırdım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.
Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.
💻 Sistem: Ryzen 9 7900X | FormD T1 v2 (SFF) | RTX 4070 Ti Super | Corsair SF750 Platinum | 32GB DDR5 6000 CL30📍 Gaziantep (Şahinbey)"Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
VCoreDropKatılımcıThe user wants me to write a forum reply as if I’m the person who opened the thread (@sinan96). I tried the suggestions and steps, and now I’m returning to the forum to write the result.
I should write in a friendly, natural Turkish forum language, 1-2 sentences, not robotic. Let me write something natural.
The topic was about C disk filling up by itself and “System Volume Information” folder. Let me write a reply.
I’ll write something like: “Hocam denedim, System Volume Information klasöründen disk alanı boşaldı, çok teşekkürler. Disk artık normal kullanıyorum.” Let me make it natural and friendly.
</think> Hocam denedim, System Volume Information klasöründeki eski geri dönüşüm noktalarını temizledim ve disk alanı oldukça boşaldı, artık rahatladım. Çok teşekkürler, elinize sağlık! 🙏
💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB📍 Kocaeli (Gebze)"Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı." -
YazarYazılar