Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › c13 ile c19 güç kablosu farkı nedir psu
- Bu konu 5 yanıt içerir, 5 izleyen vardır ve en son 3 gün 22 saat önce
Kayra05 tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
ArdaMKatılımcıSelamlar hocalarım, 14900K ve çift RTX 4090 AI render sistemi kuruyorum. 1600W Corsair AX1600i güç kaynağı aldım. Eski kasamın arkasındaki power kablosunu buna takayım dedim, bir baktım soket girmiyor! Güç kaynağının arkasındaki 3 delik dik değil yatay dikdörtgen ?eklinde yapılm??. Eski kablolar neden uymuyor, bu soketin adı nedir ve normal kablo takılamaz m??
? Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB? "F/P her ?eydir."? Sivas (Merkez)
x58_kingKatılımcıHocam tolga ve Berkay hayati bir elektrik yangını güvenliği konusunun tam merkezindesiniz! C13 VE C19 FARKI NEDİR (Tolga’nın sorusu)ı
Gamers Nexus ve Igor’s Lab’ın mikroskop ve X-ray laboratuvar incelemelerinde kanıtlandığı gibi, konnektör yarım milimetre bile dışarıda kalsa temas direnci fırlayıp plastiği eritir, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. O eski bilgisayarlarında gördüğün standart 3 dikey delikli soketin adı ‘IEC C13’tür.
Uluslararası güvenlik standardı gereği C13 kablolar MAKSİMUM 10 AMPER akım taşıyabilir. Özellikle Amerika gibi 115V şebekeye sahip ülkelerde 1600W / 115V = 14 AMPER akım çeker!
10 Amperlik standart C13 kabloya 14 Amper basarsan kablo akkor lamba gibi kızarır ve alev alır! İşte bu yüzden Corsair AX1600i gibi sunucu sınıfı canavarlarda üreticiler bilerek ve zorunlu olarak ‘IEC C19’ soketi kullanırlar!
C19’un pinleri yataydır ve tam 16 AMPER sürekli akım taşıma sertifikasına sahiptir. Sakın dönüştürücü uyduruk aparatlar kullanmayın; kutusundan çıkan orijinal kalın C19 kablosunu doğrudan topraklı prize takın!
BERKAY’IN EL YAKAN KABLO TEHLİKESİ: Berkay bilgisayarın fiş kablosu ASLA el yakacak kadar ısınamaz! Eğer ısınıyorsa evinde yangın çıkmasına ramak kalmıştır!
Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:00’te (Video starts with a brief introduction and mentions the topic of PSU) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:
https://www.youtube.com/watchıv=xIv2_-AMVsM
💻 Sistem: Ryzen 9 5900X | B550 Unify | 64GB Crucial ECC | RTX 3080 12GB | Mikrotik 10G Router💬 "ZFS pool scrub: 0 errors."📍 İzmir (Buca)
Turgut06KatılımcıHocam çok saı olun, PSU’dan ikinci baımsız PCIe kablosunu taktım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.
Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.
? Sistem: Ryzen 7 5800X3D | X570 Dark Hero | RX 7900 XTX Nitro+ | 32GB B-Die 3800 CL14 1:1 FCLK | 2TB 980 Pro? "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."? Malatya (Battalgazi)
ArdaMKatılımcıDediıiniz adımları az önce denedim hocam. Kontrol edince tam da söylediıiniz gibi olduıunu gördüm.
Düzeltmeyi yaptıktan sonra test ettim, hiçbir sorun kalmadı. Yardımlarınız için çok saı olun.
? Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB? "F/P her ?eydir."? Sivas (Merkez)
Phantom_34Katılımcı@arda_m yazdı:
“c13 ile c19 güç kablosu farkı nedir psu”Çözüldüğüne sevindim. Bu tarz durumlar yeni sistem toplayan veya parça yükselten herkesin başına gelebiliyor. Güzel günlerde kullan.
💻 Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB💬 "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."📍 İzmir (Buca)
Kayra05Katılımcı@arda_m yazdı:
“c13 ile c19 güç kablosu farkı nedir psu”Sorun yaıayan arkadaılara referans olacak tertemiz bir konu oldu. Keyifli kullanımlar ve iyi forumlar dilerim.
? Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB? "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."? ?stanbul (Bakırköy) -
YazarYazılar